Skip to content

[NAPOVED] NetAWork: Prehranska varnost in varna hrana

Pandemija covida-19 je na novo osvetlila pomen stabilne prehranske verige in s tem prehranske varnosti – na podoben način kot je osvetlila marsikaj drugega, kar se nam sicer zdi samoumevno, pa to ni. Daljša prekinitev trgovskih poti bi v mnogih predelih sveta, Evrope, pa tudi v Sloveniji lahko pomenila lakoto.

Preskrba s hrano se začne pri kmetu. Ne glede na to, da večina izmed nas vidi le končni izdelek na polici v trgovini, se brez kmeta prehranska veriga niti ne more začeti. Toda primarna proizvodnja je hkrati tista, ki je izpostavljena največji negotovosti. Nove izzive za proizvajalce hrane predstavljajo tudi težnje po trajnosti pridelavi, ki pridelavo draži in jo količinsko zmanjšuje, hkrati pa ne zagotavlja temu primernih višjih odkupnih cen.  

Kmetijstvo kot panoga in s tem preskrba s hrano se sooča tudi z mnogimi drugimi izzivi. Nekateri so povezani s človeškimi dejavniki (rast prebivalstva, staranje kmetov), drugi s fizičnimi dejavniki (podnebne spremembe, kakovost tal, zaraščanje kmetijskih zemljišč in druge oblike spremembe rabe zemljišč) poleg tega pa še z določanjem cen in še bi lahko naštevali. Omeniti pa moramo tudi pomen kmetijskih politik in nujnost strateških načrtov na ravni posameznih držav.

Martens Center v sodelovanju s partnerskimi inštituti in fundacijami vsako leto prireja serijo manjših dogodkov pod krovnim imenom NET@WORK. V tem letu, tako kot večina drugih dogodkov, tudi ta poteka preko spleta. Inštitut dr. Antona Korošca sodeluje s panelom na temo prehranske varnosti in varne hrane. Vir slike: WMCES.
Martens Center v sodelovanju s partnerskimi inštituti in fundacijami vsako leto prireja serijo manjših dogodkov pod krovnim imenom NET@WORK. V tem letu, tako kot večina drugih dogodkov, tudi ta poteka preko spleta. Inštitut dr. Antona Korošca sodeluje s panelom na temo prehranske varnosti in varne hrane.
Vir slike: WMCES.

INAK v sodelovanju z WMCES organizira spletni dogodek Prehranska varnost in varna hrana

Kako torej zagotoviti pravična razmerja cen med varno lokalno pridelano hrano (ekološko pridelano hrano) in cenejšo uvoženo hrano slabše kakovosti? Kako zagotoviti ustrezno kontrolo kakovosti? In najpomembneje: Kako ozaveščati potrošnike o pomenu zdrave hrane, tudi če je dražja, in o vplivu hrane na njihovo zdravje? Kako zgraditi zavedanje vzdolž celotne prehranske verige pa tudi vzdolž celotnega življenjskega cikla? Ali so nenazadnje nove strategije, kot je strategija »Od vil do vilic« in mnoge druge, dovolj premišljene?

O teh vprašanjih bodo na spletnem dogodku o prehranski varnosti in varni hrani (Food Security and Safe Food), ki bo potekala v četrtek, 22. aprila 2021, ob 11.45, razpravljali podpredsednik SLS in poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP), zaslužni profesor na Univerzi v Ljubljani ter oblikovalec magistrskih in doktorskih programov biotehnologije in varnosti hrane, prof. dr. Peter Raspor in član sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter uspešen kmetovalec Marko Cigler.

Dogodek boste lahko spremljali na Facebook strani INAK, na Facebook strani WMCES ali na spletni strani WMCES.

V razpravi bodo sodelujoči spregovorili o stebrih prehranske varnosti, o izzivih, ki so pred nami, ter predlagali rešitve. Naslovili bodo tudi nujnost gradnje zavedanja vzdolž celotnega življenjskega ciklusa in vzdolž celotne prehranske verige, pomen sprejetja strateških načrtov na ravni posameznih držav članic ter pomen zaupanja v kakovost pridelave in proizvodnje hrane. Vir slike: WMCES.
V razpravi bodo sodelujoči spregovorili o stebrih prehranske varnosti, o izzivih, ki so pred nami, ter predlagali rešitve. Naslovili bodo tudi nujnost gradnje zavedanja vzdolž celotnega življenjskega ciklusa in vzdolž celotne prehranske verige, pomen sprejetja strateških načrtov na ravni posameznih držav članic ter pomen zaupanja v kakovost pridelave in proizvodnje hrane.
Vir slike: WMCES.

Organizatorja dogodka sta Wilfried Martens Centre for European Studies in Inštitut dr. Antona Korošca.

Vljudno vabljeni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ladijske družbe na svoje križarke vabijo zaposlene, ki delajo na daljavo

Tisti, ki svoje službene obveznosti lahko opravljajo na daljavo, imajo več različnih možnosti, ko pride do izbire kraja za opravljanje dela.

Prijava na e-novice