Naprej na vsebino

[Napovedujemo]: Stoječe evropske novice ali zakaj boste tokrat le nekaj vedeli o EU

Slovenija je v Evropski uniji že od leta 2004. O tej institucijah večinoma vemo bolj malo, vemo pa, da je tam zaposleno veliko število ljudi, ki najverjetneje nekaj pa že delajo. Pravijo, da dobijo dobre plače. Ampak kaj delajo? In kaj imam jaz od tega?

Prednosti življenja v EU

Tako zelo smo že vajeni varnih in enostavnih potovanj po Evropi, da tega, da ni treba kazati potnega lista, sploh ne opazimo več. Medtem ko potujemo smo zaščiteni s celovitim sklopom pravic potnikov, če med obiskom druge države EU zbolimo ali se ponesrečimo, smo kot državljani EU upravičeni do nujne javne zdravstvene oskrbe pod enakimi pogoji kot prebivalci te države.

Ne glede na to, če jih koristimo ali ne, imamo kot državljani EU pravico, da se usposabljamo in študiramo v katerikoli državi članici EU pod enakimi pogoji kot državljani te države in pod enakimi pogoji lahko kjerkoli v EU tudi delamo, če to želimo. Mladi zelo dobro vedo kaj je Erasmus+.

Enotni trg EU ne omogoča le prostega gibanja oseb v EU, temveč tudi prost pretok blaga, storitev in kapitala. Možnosti nakupa so omejene zgolj s stanjem limita na naših karticah, pri nakupovanju v EU pa nas ščitijo tudi različni zakoni. Me drugim to pomeni tudi, da je minimalni garancijski rok za potrošno blago, kot so elektronske naprave, dve leti. Namerne poškodbe seveda pri tem niso vključene.

S projekti, ki jih je financirala EU, je bilo ustvarjenih več milijonov novih delovnih mest in razvitih več tisoč kilometrov prometnih, energetskih in širokopasovnih povezav, zagotovljene so bile naložbe v raziskave in inovacije, zaščiteni so bili kulturna dediščina in območja izjemne naravne lepote … A ne bi bilo dobro vedeti, kdaj in kam se morate prijaviti, če želite kako subvencijo?

Poleg tega je tudi dobro vedeti, za kaj je pristojna katera izmed institucij, in kam se lahko obrnete, ko ste do konca razočarani ali so vam bile kršene človekove pravice med drugim tudi pravica do svobode govora, o kateri je dandanes veliko govora.

In kaj pravzaprav pomenijo tiste pomembne velike besede, ki jih tako pogosto uporabljajo politiki: solidarnost, subsidiarnost, kohezija? Kaj stoji za njimi, saj jih menda ne izrekajo samo zato, da izpadejo pametni? Google ve.

Kaj imajo s tem opraviti Stoječe evropske novice?

Hvaležni smo, da ste si vzeli čas in utrujali oči, da ste prebrali tale uvod. Da pa vam ne bo treba vsega brati, smo za vas pripravili serijo video prispevkov, ki jih boste lahko poslušali, morda celo gledali, če vam bo to, kar bo na vašem ekranu, všečno.

Za vas smo pripravili serijo video prispevkov, ki jih boste lahko poslušali, morda celo gledali, če vam bo to, kar bo na vašem ekranu, všečno.
Za vas smo pripravili serijo video prispevkov, ki jih boste lahko poslušali, morda celo gledali, če vam bo to, kar bo na vašem ekranu, všečno.

Če boste želeli, boste lahko ob tem obnavljali tudi svoje znanje angleščine, saj bodo vsi prispevki vsebovali tudi angleške podnapise. Ti so sicer na prvem mestu umeščeni zato, ker pri projektu sodelujemo z Wilfried Martens Centrom za evropske študije in glede na širino Evropske unije neskromno ciljamo tudi na tuje slušatelje, ampak če tudi vam pride prav, še toliko bolje.

Kdaj bodo novice na sporedu?

Kratke oddaje (krajše od Dnevnika, obljubljamo) bomo objavljali v ponedeljek, za lepši začetek tedna, v sredo, da boste lažje zdržali do konca tedna, in v petek, da boste imeli kaj razmišljati med vikendom, ob 7. uri zjutraj za ob kavi ali kakšnem drugem jutranjem početju, v časopisu Slovenec ter na naših socialnih omrežjih (Facebook, Twitter, Youtube in Instagram).

Trudili se bomo, da bodo prispevki ne glede na resno tematiko tudi zabavni. Vas pa vabimo h komentarjem in vprašanjem, pobudam in kritikam, s katerimi lahko usmerjate nadaljnje prispevke.

Vabljeni k spremljanju že jutri zjutraj ob sedmi uri. Pa ne rabite si zato nastavljati budilke, pogledate jih lahko tudi z zamikom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice