Naprej na vsebino

Kdaj po novi odmerek cepiva?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v torek v Sloveniji opravili 7722 PCR testiranj, s katerimi je bilo potrjenih 3456 okužb s koronavirusom. To je tudi najvišje dnevno potrjeno število okužb od začetka epidemije, poroča STA. Delež pozitivnih je tako znašal 44,7 % vseh opravljenih PCR testov.

Poleg PCR testiranj, so v torek opravili tudi 35.567 antigenskih testov, pozitivne pa so potem napotili še na PCR testiranje. NIJZ ocenjuje, da je trenutno v državi aktivnih 29.354 primerov koronavirusne okužbe. Po včerajšnjem padcu se je sedemdnevno povprečje danes spet dvignilo na 2223, štirinajstdnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa se je dvignilo na 1391.

STA še poroča, da je bilo več kot 3000 okužb v Sloveniji potrjenih le še 5. januarja (3428) in 26. oktobra (3138).

Polno cepljenih je 1.120.575 državljanov

Današnja vladna novinarska konferenca, katere gostja je bila dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje, je bila obarvana predvsem s tematiko cepljenja.

Gospa Beović se je dotaknila tudi predvidenega tretjega odmerka, za katerega je povedala, da ga priporočajo predvsem ljudem, starejšim od 50 let in njihovim družinskim članom. Poleg tega ga priporočajo tudi posebej ranljivim kroničnim bolnikom in prebivalcem domov za ostarele, seveda pa je na voljo za vse polnoletne državljane.

Kar se tiče poklicev je povedala, da se s priporočili ne želi omejevati na določene poklice, vendar bi vseeno izpostavila gostinstvo, športnike in podobne poklice, kjer prihaja do veliko stikov z drugimi ljudmi.

Poudarila je, da se tretji odmerek uporablja na dva načina. Kot dodatni odmerek se uporablja pri posameznikih, pri katerih se pričakuje, da po polnem cepljenju ni prišlo do zadostne zaščite, predvsem zaradi hude imunske oslabljenosti. Tak odmerek lahko oseba dobi štiri tedne po osnovnem cepljenju. Drugi način pa je poživitveni odmerek, ki se ga uporablja takrat, ko pride do oslabljene zaščite skozi čas.

Presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom je odvisen tudi od cepiva. Za cepiva na osnovi tehnologije mRNA se poživitveni odmerek svetuje šest mesecev po osnovnem cepljenju, v primeru cepljenja z vektorskim cepivom pa že čez dva meseca. 
Vir slike: Splet.
Presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom je odvisen tudi od cepiva. Za cepiva na osnovi tehnologije mRNA se poživitveni odmerek svetuje šest mesecev po osnovnem cepljenju, v primeru cepljenja z vektorskim cepivom pa že čez dva meseca.
Vir slike: Splet.

Ni bila prepričana, ali bo zaščita po cepljenju zadostovala za več let ali pa bo potrebno letno cepljenje zaradi upada imunosti oziroma novih različic, podobno kot to poznamo pri gripi.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom je vsaj šest mesecev (za cepiva na osnovi tehnologije mRNA), v primeru cepljenja z vektorskim cepivom pa dva meseca.

»Marsikdo je razočaran, ker zboli kljub cepljenju,« je povedala dr. Beović. »Zaradi velike kužnosti virusa lahko pričakujemo, da se bomo z njim srečali vsi.« Razložila je, da je na nas odločitev, kakšno bo to srečanje. Ali bomo cepljeni in zboleli blago, ali pa bomo tvegali hudo obliko obolelosti in v najhujšem primeru tudi smrt.

Bo kmalu na voljo novo, »klasično« cepivo?

Novavax je razvilo cepivo proti koronavirusu, ki je bazirano na beljakovinski osnovi. Prvo avtorizacijo je cepivo dobilo v Indoneziji, v naslednjih tednih pa pričakujejo dovoljenje tudi v Indiji, na Filipinih in drugje.

Novavax lahko zagotovi več kot milijardo doz cepiva. Vir slike: Reuters.
Novavax lahko zagotovi več kot milijardo doz cepiva.
Vir slike: Reuters.

Gospo Beović smo povprašali o tem, ali lahko to cepivo pričakujemo tudi v Sloveniji in ali bi morda dejstvo, da je cepivo beljakovinsko, vplivalo na odločitev za cepljenje pri tistih, ki se zdaj ne želijo cepiti.

»Ko bo cepivo odobreno, bo prav gotovo dostopno tudi v Sloveniji,« je odgovorila. »Zaenkrat še ni odobreno. Jaz mislim, da bi pri posameznikih to cepivo spremenilo odločitev glede cepljenja.« Pojasnila je, da gre za tako imenovano »klasično« cepivo na beljakovinski osnovi, podobno cepivom, ki jih že poznamo in uporabljamo in to bi bil dobrobiten prispevek k večji precepljenosti. »Posebej v Sloveniji, kjer je poznavanje cepiv in teh mehanizmov slabše kot drugje, zlasti po Evropi,« je dodala.

Sicer pa podjetje Novavax še čaka na odobritev s strani WHO, v pogovorih pa so tudi z ameriško agencijo FDA. Iz podjetja sporočajo, da lahko dobavijo 1.1 milijarde doz cepiva za distribucijo po državah, ki bi cepivo potrebovale.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice