Naprej na vsebino

Smrtni strel za Squid Game kriptovaluto

V zadnjem času je izjemno popularnost dosegla televizijska serija Squid Game oziroma po slovensko Igra lignja, ki je zdaj tudi najbolj gledana Netflix serija. Bila je tudi izjemen finančni uspeh, saj je s »samo« 21,4 milijoni ameriških dolarjev proračuna Netflixu blagajno napolnila za slabih 900 milijonov dolarjev.

Igra lignja, ki je tudi najbolj gledana Netflix serija. Vir slike: Netflix.
Igra lignja, ki je tudi najbolj gledana Netflix serija.
Vir slike: Netflix.

Tako je po eni strani razumljivo, da je zaslovela tudi kriptovaluta, ki so jo poimenovali prav po tej seriji. Točno en teden nazaj je bila kriptovaluta Squid Game z oznako SQUID vredna približno 0.012 ameriškega dolarja. Nekaj dni kasneje, v petek, je vrednost valute že tako poskočila, da je požela vrsto medijske pozornosti, marsikje pa je tudi bila označena kot »uradna« Squid Game kriptovaluta, čeprav ni imela nobene povezave z Netflixom ali ustvarjalci serije.

Cena SQUID je vrh dosegla v nedeljo pri 2,861.80 ameriških dolarjev, kar predstavlja približno 310,000 % rast. Lahko si samo predstavljamo, kako so se veselili lastniki te kriptovalute. Že samo za 1 vložen dolar prejšnji torek bi v nedeljo imeli v lasti dobrih 283 dolarjev vrednosti. Naivno bi bilo upati, da ni noben od lastnikov že rezerviral počitnic na Bahamih ali novega avtomobila.

Žal pa je bilo vse skupaj preveč lepo, da bi bilo res. Samo nekaj trenutku kasneje je namreč vrednost kriptovalute strmoglavila praktično na ničlo. Kaj se je zgodilo? Anonimni ustanovitelji kriptovalute so svoje deleže na hitro prodali in jo popihali neznano kam, bogatejši pa so bili za kar 3,38 milijone ameriških dolarjev.

Kriptovaluta SQUID se je povzpela v nebo in nato hitro padla. Prikaz padca vrednosti kriptovalute potem ko so ustvarjalci prodali svoj delež. 
Vir slike: Gizmodo.
Kriptovaluta SQUID se je povzpela v nebo in nato hitro padla. Prikaz padca vrednosti kriptovalute potem ko so ustvarjalci prodali svoj delež.
Vir slike: Gizmodo.

Padec je bil ob takem dogodku nekaj normalnega, saj bi se enako zgodilo s ceno bitcoina, če bi lastniki velikih količin, le-te v trenutku prodali.

Uradno kriptovaluta še obstaja, zdaj je vredna 0.003512 dolarja, vendar je ni mogoče prodati oziroma zamenjati v evre ali dolarje. Na portalu Coin Market Cap lahko vidimo, da ima kar 34,169 uporabnikov kriptovaluto še vedno na seznamu priljubljenih. Upajmo, da so jo zgolj pozabili odstraniti in je ne nameravajo kupiti.

Prevaranti imajo zelo radi kriptovalute, saj je na prvi pogled težko ločiti prevaro od projekta, s katerim ustvarjalci želijo ustvariti legitimno kriptovaluto in pognati razvoj naprej.

Opozorilni znaki že od vsega začetka

Portal Gizmodo je bil eden redkih, ki je že od 20. oktobra, ko je kriptovaluta zaživela, vztrajal pri tem, da obstaja preveč sumljivih praks, da bi bilo vse v redu.

Spletna stran SquidGame.cash je bila prva izmed takih opozorilnih znakov, ki jim v angleščini rečejo »red flags« (prevod: rdeče zastavice). Bila je stara le tri tedne, z ogromno slovničnimi in pravopisnimi napakami, kar je značilno za prevarantske projekte. Seveda je zdaj izginila, skupaj z vsemi računi na socialnih omrežjih. Arhivirano stran si lahko pogledate tukaj.

Prevaranti so vzpostavili tudi Telegram račun, kjer so objavljali novosti, vendar so blokirali možnost komentiranja s strani zunanjih obiskovalcev. Ista zgodba se je ponovila tudi na Twitter računu, kjer so onemogočili možnost odgovorov na svoje objave.

Prevaranti so blokirali možnost komentiranja na Telegram aplikaciji. Vir slike: Telegram.
Prevaranti so blokirali možnost komentiranja na Telegram aplikaciji.
Vir slike: Telegram.

Kot poroča portal Gizmodo, pa je bila največja »rdeča zastavica« ta, da že od začetka kriptovalute ni bilo mogoče prodati. Torej, kupili ste je lahko, kolikor ste želeli, le znebiti oziroma zamenjati nazaj v evre je niste mogli. »To pa ni ustavilo medijskih portalov, kot so BBC, Yahoo News, Business Insider, Fortune in CNBC, da bi o kriptovaluti pisali velike naslovnice,« je še zapisal Gizmodo.

Na kratki rok kriptosvet držijo pri življenju velike količine denarja, ki se skozenj pretakajo. Vendar bodo kriptovalute preživele samo, če bodo ljudje verjeli, da je to pravi denar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice