Skip to content

Spletna stran za e-vinjete je aktivna

Danes ponoči je DARS zagnal informativno spletno stran za e-vinjete, ki jih bo v Sloveniji mogoče kupiti od decembra dalje. Pravijo, da bo nova e-vinjeta enostavna, elegantna in enkratna. Dobro se naglejte nalepke, ki jo imate nalepljeno na vetrobransko steklo, saj novih ne boste več videli.

Kaj je e-vinjeta?

Kot DARS pojasnjuje na spletni strani je e-vinjeta »sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov«. Pomembno je razumeti, da se lastnosti klasičnih vinjet in e-vinjet ne razlikujejo veliko. Tako kot do zdaj, bomo z e-vinjeto prejeli neomejen dostop do uporabe vseh avtocest in hitrih cest po Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete. Torej lahko zavrnemo ugibanja o cestninjenju po prevoženi razdalji, ki so se pojavljala na začetku.

Zemljevid cest,  kjer je vinjeta obvezna. Vir slike: DARS.
Zemljevid cest, kjer je vinjeta obvezna.
Vir slike: DARS.

Pomembna razlika pa je v tem, da je e-vinjeta vezana na registrsko označbo vozila. »Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred,« je DARS zapisal na spletni strani. V kolikor boste ob nakupu e-vinjete vnesli napačno registrsko oznako, cestnina za vaše vozilo ne bo plačana.

Vrste e-vinjet

Podobno kot do zdaj bomo lahko kupili 1-letno, 6-mesečno oziroma polletno, 1-mesečno ali 1-tedensko vinjeto. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za enosledna motorna vozila (motorna kolesa). Vse e-vinjete bo možno kupiti s prestavljenim dnevom veljavnosti. To pomeni, da lahko datum začetka veljavnosti postavimo do 30 dni vnaprej.

V tem trenutku e-vinjet še ne moremo kupiti, spletna stran pa nas povabi k ponovnem obisku po 1. decembru, ko se bo uradno začela prodaja letnih in polletnih vinjet. Mesečne in tedenske e-vinjete bomo lahko kupili od 1. februarja naprej.

Cene e-vinjet ostajajo tudi letos nespremenjene, kar pomeni, da boste za letno vinjeto za osebno vozilo odšteli 110 evrov, za mesečno 30 evrov in za tedensko 15 evrov.

Vas zanima, kaj se bo zgodilo z vinjeto, če boste vozilo odjavili iz prometa? DARS odgovarja tako: »Ob odjavi vozila iz prometa bo mogoče pridobiti tudi povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete le v primeru, da morebitni novi lastnik vozila tega ne bo registriral z isto registrsko številko«.

Nalepke odhajajo v muzeje. Vir slike: SIOL.
Nalepke odhajajo v muzeje.
Vir slike: SIOL.

Kako kupimo e-vinjeto?

»Postopek spletnega nakupa e-vinjete je izjemno preprost in zahteva le nekaj trenutkov vašega časa,« nam zagotavlja DARS. Kot kaže bomo lahko e-vinjeto kupili z bančno kartico, ki omogoča spletne nakupe ter plačilnim sistemom PayPal. V kolikor opravimo neobvezno registracijo, pa lahko vinjeto plačamo tudi z bančnim nakazilom.

Ko bo nakup možen, ga bomo lahko opravili tako, da bomo obiskali spletno trgovino s klikom na gumb »Kupi e-vinjeto«. Izbrali bomo cestninski razred vozila, za katerega kupujemo vinjeto, ter nato še vrsto vinjete. Nato bomo vpisali naš e-poštni naslov, ki ga bomo morali potrditi s klikom na prejeto povezavo. Na ta e-poštni naslov bomo po opravljenem nakupu prejeli tudi elektronski izvod računa za opravljen nakup in potrdilo o nakupu e-vinjete.

Tukaj bo nastopil najpomembnejši korak, saj bomo vpisali registrsko označbo vozila. »Svetujemo vam, da pozorno preverite, ali je registrska številka vozila vnesena pravilno. Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila namreč cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globo,« opozarja DARS.

Na istem koraku bomo določili tudi prvi dan veljavnosti e-vinjete. Sledi še izbira plačilnega sredstva ter samo plačilo. S tem je postopek zaključen, počakamo še potrdilo in že se lahko odpravimo na pot. Pozor! V kolikor ste opravili registracijo in izbrali način plačila z bančnim nakazilom, je prvi možen dan veljavnosti e-vinjete štiri delovne dni od dneva naročila.

Se spomnite, kako ste morali ob nakupu klasične vinjete shraniti račun? Tako bo tudi zdaj, saj boste prav tako morali shraniti potrdilo o njenem nakupu, ki ga praviloma dobite na e-pošto.

Vinjeto lahko kupimo na vseh prodajnih mestih DARS. Vir slike: DARS.
Vinjeto lahko kupimo na vseh prodajnih mestih DARS.
Vir slike: DARS.

E-vinjeto lahko seveda kupimo tudi v živo in sicer na vseh prodajnih mestih DARS (DarsGo servis). Postopek je zelo podoben, samo da ga za vas opravi uslužbenec. Prav tako bomo e-vinjeto lahko kupili na vseh pooblaščenih prodajnih mestih. Seznam še ni objavljen, vendar lahko pričakujemo, da bo podoben kot do zdaj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice