Skip to content

Facebook Marketplace: pralni gel Persil za 7 evrov?!

Ni dolgo, ko smo Facebook odprli samo zato, da pogledamo, kaj počnejo naši znanci ter preberemo novico ali dve o tem, kaj se dogaja po svetu. Mlajši so morda zagnali kakšno od Facebook igric, spet drugi so preko Messengerja klepetali s prijatelji.

Ni trajalo veliko časa, da smo preko enega izmed vodilnih svetovnih družbenih omrežij pričeli tudi nakupovati. Zdaj na Facebooku najdemo cel kup malih oglasov, v katerih ljudje ponujajo vse od gradbenega materiala in pohištva do zbirateljskih predmetov.

Med temi oglasi pa najdemo tudi kakšnega, ki je milo rečeno – sumljiv. Tako se je pojavilo kar nekaj oglasov, preko katerih lahko kupimo pralne gele Persil in Ariel ter razne mehčalce po smešno nizkih cenah. Še vedno pa velja, da če nekaj izgleda predobro, da bi bilo res, potem najverjetneje tudi je.

Eden izmed takih oglasov ponuja 5-litrska pakiranja pralnih gelov Persil in Ariel ter mehčalce Lenor, Coccolino in Tesori D’Oriente. Na oglasu je navedena cena 7 evrov. Pri drugih oglasih lahko vidimo podobne izdelke tudi po 10 in 11 evrov.

Komentarji Facebook uporabnikov pod enim izmed oglasov. Vir slike: Facebook posnetek zaslona.
Komentarji Facebook uporabnikov pod enim izmed oglasov.
Vir slike: Facebook posnetek zaslona.

Kaj pa cene v trgovinah? V Mercatorju dobimo 5-litrski Persil za dobrih 19 evrov, nekaj deset centov manj bi odšteli v spletni trgovini Mimovrste, medtem ko v Tuš trgovini najdemo 3,5 litrsko pakiranje za približno 17 evrov.

Za primerjavo si poglejmo še cene podobnih izdelkov drugod po Evropi. V hrvaški spletni trgovini MALL.HR lahko najdemo 5-litrsko pakiranje Persil Sensitiv za 121 hrvaških kun, kar znese približno 16 evrov, v trgovini Bazzar pa bi odšteli 109,99 kun oziroma približno 14,60 evrov.

V srbskih trgovinah so cene podobne. V MAXI bi za 3,5-litrsko pakiranje Persil gela odšteli 2.178 srbskih dinarjev, kar pomeni približno 18,50 evra.

V avstrijskem Intersparu bi za enako pakiranje plačali slabih 17 evrov, evro manj pa v trgovini Müller. Na Poljskem bi odšteli nekaj več kot 12 evrov, v Nemčiji, Švici in nekaterih drugih državah pa so cene pričakovano višje tudi za 10 evrov.

Fotografije pralnih gelov, ki se prodajajo po izjemno nizkih cenah. Vir slike: Facebook posnetek zaslona.
Fotografije pralnih gelov, ki se prodajajo po izjemno nizkih cenah, Persil, Ariel, Lenor.
Vir slike: Facebook posnetek zaslona.

Takoj se vprašamo, zakaj in od kje takšna razlika pri tistih, ki se prodajajo preko oglasov? Na etiketah pralnih gelov, ki jih najdemo v oglasih na Facebook Marketplace, lahko vidimo napise v nemškem jeziku. Eden izmed prodajalcev nam je tudi odgovoril, da je poreklo izdelkov nemški oziroma avstrijski trg.

Po drugih strani pa je potrebno omeniti aretacije, o katerih so pred nekaj meseci poročali srbski mediji, ki so povezane prav s pralnimi praški oziroma geli.

Marca letos je bilo v policijski akciji aretiranih 21 ljudi, pri katerih so našli več kot pol milijona evrov gotovine, 13 luksuznih avtomobilov in – večjo količino kemikalij, ki so jih uporabljali za proizvodnjo »ponarejenih izdelkov, katerih poreklo in kemična sestava ne ustrezata originalnim, poleg tega pa obstaja sum, da so rakotvorni,« je poročal Kurir. Poleg tega pa so preiskovalci našli tudi ponarejene etikete blagovnih znamk ter naprave za proizvodnjo takšnih etiket.

Zaseženi ponarejeni izdelki v policijski akciji v Srbiji. Vir slike: MUP Srbije.
Zaseženi ponarejeni izdelki v policijski akciji v Srbiji.
Vir slike: MUP Srbije.

Osumljenci so bili obtoženi organiziranja proizvodnje, pakiranja, skladiščenja ter veleprodaje in maloprodaje ponarejenih izdelkov različnih svetovnih znamk, in sicer: Jar, Fairy, Ariel Professional, ARIEL Professional color, Head & Shoulders (pet vrst šamponov), Lenor, Persil, Silan, Perwoll in Bref.

Sicer pa ponarejeni praški, kot je Persil, niso nič novega. Pred 12 leti je Daily Mail poročal o ponarejenem pralnem prašku, ki je v Veliko Britanijo prihajal iz Kitajske. Petčlanska skupina je v državo uvažala »praktično neuporaben prašek« iz Kitajske, skupaj s stotinami kopij Persil embalažnih škatel, nameravali pa so ga prodati za 15-krat več kot so zanj plačali.

Najverjetneje ne bomo nikoli točno vedeli, od kje prihajajo pralni geli in mehčalci, ki se prodajajo po raznih Facebook oglasih, vedno pa je potrebna previdnost in dobra mera razuma.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice