Skip to content

Vrata je odprla hiša, za katero si želimo, da je ne bi potrebovali: Hiša za otroke

V Sloveniji se zadnje čase dogajajo čudne reči. Najverjetneje so se sicer dogajale že v preteklosti, a smo o njih manj vedeli. V zadnjem času pa skoraj da ne mine več teden, da ne bi brali o pretepu, usodnih ranah povzročenih s hladnim orožjem, streljanju, umorih, in grozotah, ki se pred temi dogodki običajno leta in leta dogajajo za zaprtimi vrati.

V oddaji Tarča na RTV SLO so 26. maja gostje razpravljali o skrb zbujajoči statistiki femicida (umorih žensk) ‒ partnerski umori so namreč najpogostejši razlog za nasilne in prezgodnje smrti žensk pri nas. Nasilnežev ne ustavi niti prepoved približevanja. »Kako prekiniti usoden molk o dogajanju med štirimi stenami?« so se spraševali, a do odgovorov niso prišli. Marsikdo pa se je ob ogledu te oddaje pravzaprav čudil, da teh primerov ni še veliko več. Omejene pristojnosti policije, pogosto nezadostna kompetentnost zaposlenih na CSD, pogosto nerazumne odločitve sodišč in še bi lahko naštevali. Nič čudnega ni, da se ženske za beg iz nasilnega partnerskega odnosa odločijo redko, saj so v samem postopku premalo zaščitene.

In ko se dom, ki naj bi predstavljal varno zavetje, spremeni v hišo groze, so na tak ali drugačen način vpeti tudi otroci, ki se lahko v postopkih znajdejo bodisi kot priče bodisi kot žrtve kaznivih dejanj, pogosto tudi spolnih zlorab. Raziskava »Percepcija spolne zlorabe otrok v Sloveniji« je namreč pokazala, da je skoraj vsaka peta Slovenka ali Slovenec v otroštvu že doživel eno od oblik spolne zlorabe.

Hiša za otroke v Ljubljani. Vir slike: coe.int.
Hiša za otroke v Ljubljani.
Vir slike: coe.int.

Hiša za otroke v Ljubljani

Pred štirimi dnevi je v Ljubljani potekala otvoritev prostorov Javnega zavoda Hiša za otroke. »Vzpostavitev in začetek delovanja Hiša za otroke pomeni zaključek večletnih prizadevanj tako stroke kot politike za izboljšanje načina obravnave otrok, ki se znajdejo v kazenskih ali predkazenskih postopkih kot priče ali žrtve kaznivih dejanj. Hiša za otroke bo delovala po modelu Barnahus, ki je vodilni evropski model za obravnavo otrok žrtev spolnih zlorab in pomeni usklajevanje kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito in pomoč otroku,« so zapisali na spletni strani vlade.

Prostori so bili urejeni in opremljeni v okviru projekta, ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma. Otvoritve se je udeležila tudi Trine Skymoen, veleposlanica Kraljevine Norveške v Sloveniji, ki je v nagovoru dejala, da smo odrasli odgovorni za zagotavljanje varovanja otrokovih pravic in zaščite njihovih interesov. Poudarila je, da zloraba otrok ne pozna meja, pojavlja se v vsaki državi in v vseh družbenih slojih, zato je ključnega pomena vložiti več naporov za preprečevanje zlorab otrok in zdravljenje žrtev v otrokom prijaznem in varnem okolju.

Hiša za otroke je bila urejena in opremljena v okviru projekta, ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma.  Vir slike: norwaygrants.si
Hiša za otroke je bila urejena in opremljena v okviru projekta, ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma.
Vir slike: norwaygrants.si

Minister za pravosodje v odhodu Marjan Dikaučič je dejal, da imamo uradno v Sloveniji hišo, za katero si želimo, da je ne bi potrebovali. Namen zavoda je celostna obravnava otrok, udeleženih v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj. Cilj je zagotoviti le eno zaslišanje oziroma čim manjše število zaslišanj otrok, ki so hudo travmatizirani. Prve otroke naj bi sprejeli že v prihodnjem mesecu.

Hiša za otroke je urejena tako, da spominja na otroško sobo. Stene so poslikane, na policah so knjige in igrače. Otrokom, ki so šli skozi pekel, želijo s tem dati občutek varnosti in udobja, s tem pa naj bi prišla do izraza tudi njihova dejanska volja. V hiši bo na voljo tudi psihosocialna in terapevtska pomoč.

Otrok bo imel med pogovorom stik z zgolj eno osebo, preostali strokovnjaki in sodnik bodo pogovore spremljali preko kamer. Pogovor zaslišanja bo tako služil tudi kot dokaz na sodišču in otroku zgodbe ne bo treba ponavljati kar naprej.

Barnahus v Islandiji: število prijav zlorab se je podvojilo

Barnahus (Hiša za otroke) je vodilni evropski model za obravnavo otrok žrtev spolnih zlorab.

Edinstven multidisciplinarni in medinstitucionalni pristop združuje vse pomembne storitve pod eno streho, kar preprečuje vnovično viktimizacijo otrok, in vsem otrokom nudi usklajen in učinkovit odziv na pravni osnovi. Glavni namen hiše za otroke Barnahus je usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka ter podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v otroku prijaznem in varnem okolju.

Vzpostavitev zavoda v Islandiji se je po petih letih, kar deluje hiša za otroke, število prijav zlorab podvojilo, število obtožb pa celo potrojilo. Islandski primer dobre prakse je doslej prevzelo že 23 evropskih držav.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice