Skip to content

Svoboda je padla

Sodeč po zadnji javnomnenjski raziskavi Mediane je Svoboda padla. Stranka, ki si je izbrala to ime. Pa da ne bo nesporazuma, zaenkrat je padla le s prvega mesta, na katerem je zdaj tista stranka, zaradi katere so si Golobovi pravzaprav izbrali ime svojega gibanja ali stranke. Kakor hočete. Od svobode in Svobode imamo vse manj. To so očitno v zadnjih mesecih opazili tudi vsi tisti, ki so stranko s tem imenom na zadnjih parlamentarnih volitvah tako množično podrli, zdaj pa ostali z dolgimi nosovi. Čeravno imajo dolge nosove predvsem prvi možje in prve gospe te stranke. Če bi en šolarček tako vehementno lagal in se izmikal pred razredom, zakaj še ni napisal domače naloge, ali zakaj še ni z gobo obrisal šolske table, bi učiteljica ukrepala. Če nič drugega, bi na pogovor povabila starše, da bi se stvari razčistile.

Če sedaj to preslikamo na politiko, je tako, da smo razred in učiteljica mi, šolarček pa je Robert, pa Urška, pa Danijel, pa Sanja, pa Luka in drugi fantje in dekleta z dolgimi nosovi. Saj veste, kdo ima dolg nas, komu rečemo, da ima dolg nos? Ostržku. Tistemu, ki nam laže, nas zavaja, ki obljub ne zna izpolniti, ki za  svoje neznanje krivi druge. Ampak: koga naj mi pokličemo na odgovornost, na pogovor? Učiteljica v šoli ima te vzvode. Dobro, zaenkrat jih imamo tudi še mi. Kakšnega ministra, za katerega se opoziciji zdi, da ne dela dobro, lahko interpelirajo ali pokličejo na odgovornost, o njem opravijo razpravo, ga morebiti razrešijo, ampak … Ja, ampak, kako dolgo bo še tako? Zdaj ko se zdi, da se s to vlado, ki ji je vse manj mar za svobodo, pajdaši opozicijska Nova Slovenija, se lahko zgodi, da bo ta instrument opozicije brisan iz ustave in to ne bo več mogoče.

Kakorkoli, prvi zametki padanja svobode in Svobode so tu. V medijih ni nič drugače, kot je bilo prej, ko so rekli, da ni bilo svobode. Oglase (tiste, kjer ima vpliv oblast) dobi tisti, ki je naklonjen vladi, na medijskih razpisih je podobno, ravno tako kot prejšnji tudi zdajšnji ne gredo v medij, za katerega se jim zdi, da ni čisto njihov. Če pa že pridejo, recimo v kakšno Tarčo, se pa tudi ne smejejo več. Smeh je zamenjala aroganca. Češ, kaj nam pa morete. Ne veliko. Če bo po sreči, bomo lahko kaj zmogli šele čez tri leta. Ampak bolj žalostno je, da oni nič ne zmorejo. Pobrskajte malo po medijih in boste videli, kaj vse so obljubljali, koliko enih napovedi je bilo, koliko časovnic objavljenih, koliko milijonov so zapravili, pa iz vsega tega ni še nič. No ja, nekateri so si z milijoni sicer opomogli, a kaj imamo od tega mi? Ne prav dosti.

Imamo pa en kup nekih strateških svetov. Za reforme, za naše prehranske navade in celo za sovražni govor. V teh dneh sem si ogledal zanimiv dokumentarec o angleški železni dami Margaret Thatcher. Res je bila železna, ampak tudi na drugi strani do nje niso bili prizanesljivi. Kakšna vsa besedila so o njenem delovanju, o njej sami spisali glasbeniki! Če bi pri nas o katerem politiku vsaj polovico tako, bi imela naša Nika zvrhan koš dela. Ampak Nika ni tu, da nas bo učila o zakonodaji, za to imamo pravosodje. Razen, če nas želijo povsem utišati, nam dati nagobčnike ali maske. Ne kovidne.

Omenil sem že, da so Svobodo in svobodo na svoji koži v tem času začutili mediji, občutili in začutili so jo tudi vsi tisti direktorji, uslužbenci državnih podjetij in zavodov, ki so jih v tem letu zamenjali s svojimi, pa med drugim tudi naša najboljša košarkašica Nika Barič, ki je menila, da živi v svobodi, pa je zaradi iskrenosti ostala brez evropskega prvenstva. Kocke se podirajo.

P.S.: Za konec pa še tole. Mnogi državljani so naivno mislili, da bo z ukinitvijo dopolnilnega (prostovoljnega) zdravstvenega zavarovanja, ostalo več v žepu. Zdaj vedo, da ne bo. Še naprej bodo plačevali, a sedaj po zadnjem predlogu vsi, prostovoljstva ne bo več, kar bo zmanjkalo, pa državni proračun. In kdo ga polni? Mi vsi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice