Naprej na vsebino

Cene goriv v naslednjih dveh tednih dokaj stabilne

Dva tedna sta naokrog in s torkom tako v veljavo ponovno stopajo nove cene pogonskih goriv in kurilnega olje, pri katerih pa ne bo bistvenih sprememb.

Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo od torka, 23. maja, do vključno ponedeljka, 5. junija, znašale 1,382 evra za liter bencina, 1,426 evra za liter dizelskega goriva in 1,010 evra za liter kurilnega olja, so sporočili z ministrstva za okolje.

To pomeni, da bo liter bencina cenejši za slab cent, liter dizla bo dražji za polovičko centa, nekaj manj kot cent več na liter pa bo potrebno odšteti tudi za kurilno olje.

Cene goriv v naslednjih dveh tednih dokaj stabilne. Gibanje cen bencina in dizla v zadnjih nekaj mesecih. Vir podatkov: Ministrstvo za okolje.
Gibanje cen bencina in dizla v zadnjih nekaj mesecih. Vir podatkov: Ministrstvo za okolje.

Vlada se tokrat ni odločila za spremembo višine trošarin, zato so spremembe cen že v soboto natančno napovedali pri Mojih financah.

»Tokrat pri nobenem od goriv bistvenih odstopanj v ceni [na mediteranskih trgih] od prejšnjega štirinajstdnevnega obdobja ne zaznavamo. Bencin se je na trgih za spoznanje pocenil, dizel pa skoraj ostal na mestu,« je zapisal Jure Ugovšek.

Cena bencina bi lahko bila še nekoliko nižja, če bi se ohranila vrednost evra proti ameriškemu dolarju na trgu valut.

»Ocena vpliva mediteranskih cen in gibanja evra na določanje cen se je izkazala za točno, vlada pa v dajatve tokrat ni posegla (trošarina za liter dizla tako znaša 0,443 evra, za liter bencina pa 0,412 evra),« je dejal Ugovšek po objavi novih cen s strani vlade.

Ocena vpliva mediteranskih cen in gibanja evra na določanje cen se je izkazala za točno. Vir slike: Reuters.
Ocena vpliva mediteranskih cen in gibanja evra na določanje cen se je izkazala za točno. Vir slike: Reuters.

Cene goriv stabilne tudi v tujini

Na Hrvaškem, so cene obeh pogonskih goriv v predhodnem 14-dnevnem obdobju padle za kar osem centov. Tokrat pa tudi pri naših južnih sosedih ohranjajo stabilno vrednost.

Za liter bencina bo od torka naprej potrebno odšteti 1,32 evra, kar pomeni, da se cena ne spreminja, za liter dizelskega goriva pa 1,24 evra (sprememba za en cent). Kljub minimalnim premikom so cene še vedno veliko bolj ugodne kot pri nas, kar pride prav predvsem obmejnim prebivalcem.

So pa v primerjavi z nami toliko višje cene goriv v Italiji, čeprav so se v zadnjih dveh tednih nekoliko spustile. Na samopostrežnih črpalkah boste za liter bencina v povprečju odšteli 1,815 evra, kar je slaba dva cena manj kot pred 14 dnevi. Liter dizla pa stane 1,660 evra, kar pa pomeni dobra dva centa manj.

Cena bencina se na različnih črpalkah giblje med 1,801 in 1,822 evra na liter, cena dizla pa med 1,646 in 1,667 evra na liter.

Povprečna cena bencina je medtem na Madžarskem pri 556,4 madžarskega forinta (1,49 evra) na liter, povprečna cena dizla pa pri 544,7 forinta (1,46 evra) na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice