Skip to content

Cene bencina in dizla navzgor

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je predstavilo nove cene goriv, ki bodo veljale od torka, 6. junija, pa vse do ponedeljka, 19. junija.

Te bodo tokrat nekoliko višje. Liter bencina se bo tako podražil za tri cente in bo stal 1,412 evra, liter dizla pa bo dražji za 0,6 centa in bo stal 1,432 evra. Za liter kurilnega olja bo medtem potrebno odšteti 1,020 evra, kar pomeni, da bo dražji za en cent.

Jure Ugovške je za Moje finance pojasnil, da lahko tokrat opazimo občutnejšo rast cene bencina na mediteranskih trgih, kar vpliva na cene, ki jih vsaka dva tedna določa vlada.

Gibanje cen dizla in bencina v zadnjih mesecih. Vir podatkov: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.
Gibanje cen dizla in bencina v zadnjih mesecih. Vir podatkov: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Poleg tega je za dvig cen poskrbelo tudi gibanje valut. »Evro je v minulih 14 dneh še naprej izgubljal v primerjavi z dolarjem in bil nekajkrat vreden manj kot 1,07 dolarja,« je zapisal Ugovšek. »V obravnavanem obdobju je bil vreden približno odstotek manj kot v prejšnjih dveh tednih. Cena izražena v evrih bo tako višja, kot bi bila, če bi evropska valuta držala tempo z ameriškim dolarjem.«

Pri dizlu pa medtem ni bilo večjih premikov cen na mednarodnih trgih, zaradi česar se tudi cena na črpalkah bistveno ne spreminja.

Marže trgovcev ostajajo izven območja avtocest in hitrih cest še naprej omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Podobni premiki tudi v tujini

Tudi na Hrvaškem bodo v torek nastopile nove regulirane cene goriv. Bencin bo tako stal 1,38 evra na liter (dražji za šeest centov), dizel pa bo stal 1,28 evra na liter (dražji za štiri cente).

Hrvaška vlada je prav tako omejila cene marž za trgovce in sicer 0,1245 evra za liter dizelskega in bencinskega goriva.

Na Hrvaškem še z večjim skokom cen goriva kot pri nas_. Vir slike: CE Energy News.
Na Hrvaškem še z večjim skokom cen goriva kot pri nas_. Vir slike: CE Energy News.

V zadnjih dveh tednih so nekoliko poskočile tudi cene goriv v Italiji. Tam vozniki na samopostrežnih črpalkah za liter bencina v povprečju odštejejo 1,827 evra (cene se na različnih črpalkah gibljejo med 1,810 in 1,840 evra), za liter dizla pa 1,666 evra (cene se na različnih črpalkah gibljejo med 1,648 in 1,684 evra).

V primerjavi s povprečnimi cenami pred dvema tednoma se je bencin tako podražil za 1,2 centa na liter, dizel pa za 0,6 centa na liter.

Za sedem centov na liter je medtem dražji tudi bencin na Madžarskem, kjer se povprečna cena trenutno giblje pri 575,9 forinta (1,56 evra). Za liter dizla pa morajo vozniki tam odšteti 553,8 forinta (1,50 evra), kar je prav tako za štiri cente več kot pred dvema tednoma.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice