Skip to content

Ob višjih trošarinah višje cene bencina in dizla

Najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnegaolja bodo od torka, 4. julija, do vključno ponedeljka, 17. julija, znašale 1,444 evra za liter bencina, 1,481 evra za liter dizelskega goriva in 1,060 evra za liter kurilnega olja. To pomeni, da sta se obe pogonski gorivi podražili za okrogla dva centa na liter.

Podražitev je tudi posledica vladne spremembe trošarin za neosvinčeni bencin, dizel in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL).

Višino trošarine na omenjene energente je vlada prilagodila tako, da se bodo končne maloprodajne cene vseh treh energentov nekoliko zvišale, so sporočili z Ministrstva za finance.

Ob višjih trošarinah višje cene bencina in dizla. Cene pogonskih goriv so višje. Vir slike: iStock.
Cene pogonskih goriv so višje. Vir slike: iStock.

Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,41159 evra na liter spreminja na 0,43025 evra na liter (za nekaj več kot 1,8 centa navzgor), za dizel z 0,44322 evra na liter na 0,45513 evra na liter (za nekaj manj kot 1,2 centa navzgor) in za plinsko olje za ogrevanje z 0,13297 evra na liter na 0,14739 evra na liter.

Vlada je ponovno uvedla tudi plačilo prispevka OVE+SPTE za bencinsko gorivo izven avtocest in hitrih cest, kar je končni ceni dodali 0,00911 evra na liter.

Jure Ugovšek je za Moje finance napovedal, da bi lahko s 4. julije videli pocenitev bencina. Seveda v kolikor vlada ne bi posegala v trošarine in druge prispevke. »Ob takšnih premikih na trgih pričakujemo, da se bo v torek cena bencina s trenutnih 1,424 evra znižala za približno en cent,« je zapisal v soboto.

Ob višjih trošarinah višje cene bencina in dizla. Naftna rafinerija in terminal družbe Saudi Aramco v Ras Tanuri v Savdski Arabiji. Vir slike: Getty, Bloomberg.
Naftna rafinerija in terminal družbe Saudi Aramco v Ras Tanuri v Savdski Arabiji. Vir slike: Getty, Bloomberg.

Nasprotno pa je predvidel pri dizlu. »Pri dizlu za razliko od bencina na mediteranskih trgih zaznavamo rast cene. Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek liter stal približno 1,47 evra, torej za skoraj en cent več kot sedaj (1,461 evra),« je pojasnil Ugovšek.

Podobne cene tudi na Hrvaškem

Še višjih podražitev so bili deležni naši južni sosedje. Hrvaška vlada je ceno bencina za naslednjih 14 dni določila pri 1,44 evra za liter, kar je z 1,40 evra povišanje za štiri cente. Za štiri cente se je podražil tudi dizel, ki po novem stane 1,34 evra na liter.

V Italiji ostajajo cene dokaj stabilne z nekaj premiki v obe strani. Na samopostrežnih črpalkah boste za liter bencina v povprečju odšteli 1,847 evra, za liter dizla pa 1,688 evra.

Pri bencinu se medtem cene na različnih črpalkah gibljejo med 1,837 in 1,860 evra, pri dizlu pa med 1,676 in 1,702 evra.

Še višjih podražitev so bili deležni naši južni sosedje. Vir slike: Holt Lloyd.
Še višjih podražitev so bili deležni naši južni sosedje. Vir slike: Holt Lloyd.

Kako se bo gibala cena nafte?

Poleg raznih stroškov, trošarin in drugih dajatev so cene goriv v veliki meri odvisne tudi od cene surove nafte na svetovnem trgu.

Pred nekaj časa so glavne naftne države, združene v Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec+), najavile, da bodo omejile proizvodnjo, saj si želijo, da bi cene na trgu poskočile.

Do občutnejših skokov ni prišlo, zato sta Savdska Arabija in Rusija, dve najmočnejši Opec+ državi, v ponedeljek napovedali, da bosta avgusta omejitev proizvodnje podaljšali oziroma jo še bolj zaostrili.

Nafta se je marca lani za kratek čas povzpela nad 130 ameriških dolarjev za sodček, zdaj pa se kljub nizu napovedanih zmanjšanj proizvodnje, ki jih je organizacija napovedala oktobra lani, prodaja pri okoli 75 dolarjih za sodček. Trgovci se namreč osredotočajo na visoko inflacijo in morebitno recesijo v številnih velikih gospodarstvih, opozarjajo pri Financial Times.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice