Skip to content

Cena litra bencina presegla 1,5 evra

V naslednjem 14-dnevnem obdobju določanja cen pogonskih goriv bosta dizel in bencin občutno dražja.

Najvišja dovoljena maloprodajna cena bencina bo tako od torka, 1. avgusta, do vključno ponedeljka, 14. avgusta, znašala 1,511 evra na liter, cena dizla bo 1,558 evra na liter, cena kurilnega olja pa 1,130 evra na liter.

Liter bencina bo torej dražji za 5,5 centa, liter dizla za 5,4 centa, liter kurilnega olja pa za 4,9 centa. Vlada trošarin ni spreminjala.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Liter bencina bo torej dražji za 5,5 centa, liter dizla za 5,4 centa. Vir slike: Finance.
Liter bencina bo torej dražji za 5,5 centa, liter dizla za 5,4 centa. Vir slike: Finance.

Jure Ugovšek je za Moje finance v soboto pojasnil, da je okrepitev evrske valute v primerjavi z ameriškim dolarjev sicer omilila rast cen goriv: »Kljub padcu evra na petkovih 1,10 dolarja, je povprečna vrednost evra izražena v dolarjih za poldrugi odstotek višja od povprečja prejšnjih dveh tednov. Ob takšnih premikih na trgih pričakujemo, da bo v torek cena bencina prvič letos presegla 1,50 evra,« je zapisal.

Meja 1,5 evra presežena tudi na Hrvaškem, v Italiji bo začel veljat nov ukrep

Tudi na Hrvaškem sta se obe pogonski gorivi podražili za pet centov. Za liter 95-oktanskega bencina bo od torka naprej potrebno odšteti 1,51 evra, za liter dizla pa 1,41 evra.

Medtem pa bo s 1. avgustom v Italiji začel veljat poseben ukrep, o katerem smo pisali pred nekaj meseci. Nov ukrep določa, da morajo vsi distributerji na cestah in avtocestah poleg svojih cen izobesiti tudi povprečne cene v svoji regiji. Te zapise morajo dnevno posodabljati.

V Italiji morajo na črpalkah izobesiti tudi povprečne cene določene regije. Vir slike: Ansa.
V Italiji morajo na črpalkah izobesiti tudi povprečne cene določene regije. Vir slike: Ansa.

Tako lahko vozniki ugotovijo, ali je cena na določeni bencinski črpalki v skladu z regionalnim povprečjem oziroma višja ali nižja, in na podlagi tega sprejmejo ustrezno odločitev.

V Italiji cene goriv država ne omejuje, ampak se lahko na vseh črpalkah določajo prosto. Zaradi tega se lahko cena bencina in dizla precej razlikuje že samo na dveh črpalkah, ki stojita vsaka na svoji strani ceste.

Konec julija se je v Italiji povprečna cena bencina na samopostrežnih črpalkah ustalila pri 1,895 evra na liter, medtem ko se cene na različnih črpalkah gibljejo med 1,887 in 1,910 evra na liter.

Povprečno ceno dizelskega goriva pa so določili pri 1,743 evra na liter, cene na različnih črpalkah pa se gibljejo med 1,743 in 1,758 evra na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice