Skip to content

Bencin dražji za dobre 3 cente, podobno tudi pri dizlu

Po približno enem mesecu nespremenjenih, a še vedno visokih cen goriv, se dizel, bencin in kurilno olje spet dražijo.

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene maloprodajne cene od torka, 29. avgusta 2023, do vključno ponedeljka, 11. septembra, znašale 1,544 evra za liter bencina, 1,572 evra za liter dizelskega goriva in 1,156 evra za liter kurilnega olja, so sporočili z Ministrstva za okolje.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Ob vstopu v prvi jesenski mesec bosta bencin in dizel dražja. Vir slike: The Times.
Ob vstopu v prvi jesenski mesec bosta bencin in dizel dražja. Vir slike: The Times.

Formula za reguliranje cen se je v zadnjem letu in pol pogosto spreminjala, je ob tem spomnil Jure Ugovšek v prispevku za Moje finance.

»Ceno so višale – oziroma večje pocenitve preprečevale – okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost in OVE, z lanskim avgustom pa se je zvišala tudi marža trgovcev (z 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra, pri bencinu pa s 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter).«

Pojasnil je tudi, da je z lanskim decembrom del formule znova biokomponenta, kar je za nekaj centov podražilo, »ali bolje rečeno preprečilo višje pocenitve«, predvsem dizelsko gorivo.

»Vlada je kmalu po novem letu zopet začela posegati v trošarine. Do sredine pomladi smo tako ob znižanju cen goriva na mediteranskih trgih pogosto spremljali povečanje trošarin, s čimer je vlada preprečila pocenitev goriv v maloprodaji v obdobjih, ko bi do njih moralo priti, oziroma so pocenitve bile manjše, kot bi bile, brez zvišanja dajatev,« je še dodal.

Po pocenitvah goriv na mednarodnih trgih se je vlada odločila znova obračunavati dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida. Dajatev za neosvinčeni bencin znaša 0,0398 evra na liter, za dizelsko gorivo in kurilno olje pa 0,0467 evra na liter.

V času krizni situacij vlada prične z nižanjem trošarin. Vir slike: BCC.
V času krizni situacij vlada prične z nižanjem trošarin. Vir slike: BCC.

»Po serijah dvigov dajatev pa se je vlada po katastrofalnih poplavah (podobno kot smo v preteklosti od različnih vlad opažali v času kriznih situacij) odločila za drastično znižanje trošarin. Trošarino za liter dizla so znižali s 0,45513 evra na liter na 0,38277 evra, za liter bencina pa s 0,43025 evra na 0,41349 evra in tako preprečila spremembe cen,« je zaključil.

Medtem se bodo cene nekoliko dvignile tudi na Hrvaškem. Bencin od torka naprej stane 1,57 evra na liter, kar pomeni podražitev za tri cente, dizel pa 1,52 evra na liter, kar pomeni podražitev v višini enega centa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice