Skip to content

Cene bencina najvišje v zadnjem letu

Z ministrstva za okolje so sporočili, da bodo ob nespremenjenih trošarinah najvišje dovoljene cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 26. septembra, do vključno ponedeljka, 9. oktobra 2023, znašale 1,588 evra za liter bencina, 1,664 evra za liter dizelskega goriva in 1,249 evra za liter kurilnega olja.

To pomeni, da bo liter bencina dražji za skoraj štiri cente, liter dizla bo dražji za nekaj več kot šest centov, za liter kurilnega olja pa bo potrebno odšteti skoraj sedem centov več.

To so tudi najvišje cene v zadnjih mesecih. Bencin je takšno ceno nazadnje dosegal sredi julija lani, ko je bilo za en liter potrebno odšteti 1,62 evra. Dizel je medtem najdražji od novembra 2022, ko je en liter tega goriva stal 1,718 evra.

Cene bencina najvišje v zadnjem letu. Cene goriv podirajo rekorde. Vir slike: Veloce Vault.
Cene goriv podirajo rekorde. Vir slike: Veloce Vault.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Dajatve pri  dizlu medtem znašajo 0,38277 evra na liter, pri bencinu pa 0,41349 evra na liter.

Jure Ugovšek je v zadnji analizi trga pogonskih goriv za Moje finance opozoril, da smo tokrat priča dokaj usklajenemu dvigu cen, »ki je podoben konkretnim premikom, ki smo jim priča na naftnem trgu«.

»Sod črnega zlata je ob zniževanju proizvodnje v Savdski Arabiji v minulem tednu prvič v zadnjih 10 mesecih poskočil prek 90 dolarjev, ob tem pa se že vrstijo napovedi, da bi se cena kmalu zopet lahko povzpela prek 100 dolarjev,« je zapisal.

Dodatno je na cene vplival tudi valutni tečaj. »Evro je v primerjavi z dolarjem izgubil približno odstotek, in tako nadaljuje serijo tedenskih zdrsov. To bo po naših izračunih dodatno podražilo bencin [in dizel] v maloprodaji v evrih.« Na koncu je še dodal, da cene goriv tako ne zavirajo več inflacije v Sloveniji, kot so jo doslej.

Cene bencina najvišje v zadnjem letu. Z visokimi cenami goriv se spopadajo tudi naši sosedje. Vir slike: Cropix.
Z visokimi cenami goriv se spopadajo tudi naši sosedje. Vir slike: Cropix.

Z visokimi cenami goriv se spopadajo tudi naši sosedje. V Italiji na primer povprečne cene bencina na samopostrežni črpalkah dosegajo 2,001 evra na liter, povprečne cene dizelskega goriva pa 1,939 evra na liter. V zadnjih dneh so cene sicer nekoliko popustile, a kljub temu ostajajo visoke.

Tudi na Hrvaškem so cene goriv v vzponu že četrti mesec zapored. Bencin trenutno stane 1,58 evra za liter, dizel pa 1,55 evra za liter. Z jutrišnjim dnem pa naj bi se bencin podražil za štiri cente na liter, dizel pa kar za sedem centov na liter. S tem se bosta ceni obeh goriv izenačili pri 1,62 evra za liter.

Svetovalec s področja nafte Jasminko Umićević ob nadaljevanju rasti cen poudarja, da se je dizel od maja podražil za več kot 50 odstotkov. Potem ko je Rusija nedavno prepovedala izvoz dizelskega goriva, se poznavalci bojijo, da bi to lahko pomenilo začetek novega cikla hitre rasti cen. Izjeme od te ruske prepovedi so dobave v Belorusijo, Kazahstan, Armenijo in Kirgizistan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice