Skip to content

Višje trošarine preprečile večje pocenitve na trgu goriv

Najvišje dovoljene cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 10. oktobra 2023, do vključno ponedeljka, 23. oktobra 2023, znašajo 1,536 evra za liter bencina, 1,651 evra za liter dizelskega goriva in 1,233 evra za liter kurilnega olja, so v ponedeljek sporočili z ministrstva za okolje.

Hkrati je vlada prav tako znova posegla v trošarine in te nekoliko zvišala. Trošarino za neosvinčeni bencin so spremenili z 0,41349 evra na liter na 0,45571 evra na liter, za dizel z 0,38277 evra na liter na 0,39365 evra na liter ter za kurilno olje z 0,07875 evra na liter na 0,09141 evra na liter.

Kljub temu bo tako liter bencina v naslednjih dveh tednih cenejši za dobrih pet centov, liter dizla pa za slab cent in pol.

Marže trgovcev ostajajo v skladu z uredbo izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Višje trošarine preprečile večje pocenitve na trgu goriv. Vir slike: The San Diego Union Tribune.
Višje trošarine preprečile večje pocenitve na trgu goriv. Vir slike: The San Diego Union Tribune.

»Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in s prilagajanjem trošarin še vedno ohranja dostopne in konkurenčne maloprodajne cene. Hkrati pa si mora glede na trenutne razmere, ko vlada namenja finančna sredstva za obnovo prizadetih območij po katastrofalnih avgustovskih poplavah, prizadevati tudi za doseganje javno finančne vzdržnosti,« so pojasnili na vladi.

Kot je za Moje finance zapisal Jure Ugovšek, so pocenitve posledica nižje cene nafte. »Sod črnega zlata je konec septembra na trgih ubral drugačno pot, kot smo ji bili priča v mesecih dotlej, ki so jih zaznamovale novice o zniževanju proizvodnje v Savdski Arabiji ter pognalo ceno soda skoraj do 98 dolarjev, kar je spodbudilo pričakovanja o vzponu prek 100 dolarjev. A bolj kot preboj čez psihološko raven, je sledil 14-odstotni padec na petkovih 84,5 dolarja za sod.«

Višje pocenitve pa je povzročilo tudi gibanje tečaja med ameriškim dolarjem in evrom. »Ta še naprej izgublja in s torkovo vrednostjo 1,045 dolarja padel najnižje letos. Odtlej se je odbil na nekaj manj kot 1,06 dolarja,« je dejal Ugovšek.

Na Hrvaškem goriva cenejša

Če so pri nas občutnejše pocenitve preprečile višje trošarine, pa to ne velja za Hrvaško. Tam se je s ponedeljka na torek bencin pocenil za kar 11 centov. Liter tega goriva trenutno stane 1,51 evra na liter. Dizel je cenejši za tri cente in po novem stane 1,59 evra na liter.

Če so pri nas občutnejše pocenitve preprečile višje trošarine, pa to ne velja za Hrvaško. Vir slike: Al Jazeera.
Če so pri nas občutnejše pocenitve preprečile višje trošarine, pa to ne velja za Hrvaško. Vir slike: Al Jazeera.

Italijani medtem v povprečju za liter bencina na samopostrežnih črpalkah odštejejo 1,947 evra. Za liter dizla pa 1,916 evra. Pri naših zahodnih sosedih, kjer se cene spreminjajo iz dneva v dan, te padajo že zadnjih 14 dni. Padajoči trend je zdaj sicer nekoliko izgubil sapo, a je še vedno ostal obrnjen navzdol.

Skrbi, ki obkrožajo novice o spopadih med Gazo in Izraelom, so ceno nafte le potisnile nekoliko višje, vendar se zdi, da na trgu bolj prevladujejo strahovi pred skorajšnjo recesijo kot pred zmanjšanjem ponudbe surove nafte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice