Skip to content

Trikrat proti

Najmanj trikrat proti, če sem iskren. Najprej sem bil kmalu po ustoličenju te nadvse zmedene in samopašne vlade na trojnem referendumu. Torej o RTV, o dolgotrajni oskrbi in o povečanju števila ministrstev sem bil povsem nasprotnega mnenja, kot ga je imela vladajoča ekipa. Ki ga že spreminja. Prvi mož bi kot slišim spet združil nekatera ministrstva. Kasneje prizmam, da sem iz tedna v teden znova proti. Proti kakšni od vladnih prehitrih in premalo premišljenih odločitev.

Več kot očitno je, da so vsaj tisti ministri iz vrst največje vladne stranke in skrajne levice povsem brez političnih izkušenj. Kar je nenazadnje botrovalo temu, da jih je samo iz vrst Gibanja Svoboda kovčke spakiralo že pet. S tem prehaja ta na hitro sestavljena in skupaj zmetana stranka pravzaprav v roke strank nekdanjih premierjev Marjana Šarca in delno tudi Alenke Bratušek, torej strank, ki sta na zadnjih volitvah ostali pred pragom parlamenta. Razumi, kdor lahko.

Kakorkoli, doslej se ekipa Roberta Goloba ni izkazala še s prav nobenim projektom. Morebiti edino s tem, da do protestov niso tako negativno nastrojeni, kot prejšnja vlada Janeza Janše. Zaenkrat. Povsod drugje pa so pogrnili na celi črti. Reform ni, medtem ko je strateških svetov, svetovalcev in zaposlitev na zaupanje za malo morje. »Haska« pa seveda nobenega. Nenazadnje je že po dobrem letu moralo vlado zapustiti pet ministrov, čeravno so vsaj razlogi in pojasnila, zakaj je moral vlado zapustiti Uroš Brežan, precej čudni. Nekaj ni dal, mu očita prvi mož vlade. On pa mu odgovarja, da sploh ni mogel dati, ker do takrat, ko je izvedel, da bo zamenjan, sploh še ni imel. Pa razumi, če lahko.

Obljub pa smo se tudi naposlušali za cel mandat. Svojo nesposobnost kažejo tudi v nesposobnosti zajezitvi inflacije in nabijanju novih in novih davkov. Naj mi še kdo reče, da vlado vodi ekspert za gospodarstvo.

Za nameček pa so še enkrat in znova pozabili na vse tiste, ki so v »jebeni« plačni skupini J, da ne pozabim ob tem omeniti slabo plačanih gasilcev in njim podobnih junakov, brez katerih bi imeli ob zadnjih poplavah zagotovo en sam kaos in tudi mnogo več žrtev. Namesto, da bi najprej njim in še drugim podplačanim dvignili plače, da ne bomo v naslednjih letih z lupo iskali tistih, ki bodo sploh še pripravljeni delati v poklicih, kjer se tako malo zasluži, se igrajo z neko novo plačno reformo, od katere na koncu ne bo nič, ali pa se bo zamaknila za najmanj dve leti, torej do konca mandata. Vedno pa imajo in najdejo milijone za ne vem kake vse nevladne organizacije. Pa da se razumemo, če je to Karitas, RK, zavodi, ki se ukvarjajo z demenco itd. me nič ne moti. Razne Nike in Jaše pa.

Seveda pa se vmes najdejo tudi zelo dobro plačani uradniki, ki delajo recimo na zavodih za zaposlovanje, v socialnih službah, pa na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIS). Pri slednjih imam slabo izkušnjo. Prideš k njim, da kaj izveš, pa dobiš take odgovore, da njihove prostore zapustiš še bolj zmeden, kot si vstopil vanje. Izpolni to in ono, poskrbi za to in ono, pridobi ta in ta dokument, na koncu pa tako in tako izveš, da imajo dostop do vsega kar sami. »A bolje je, da sami to priskrbite, da ne boste predolgo čakali na prvo pokojnino,« še namignejo. Kar ti da vedeti, da lahko vse sami »zrihtajo«, le malo bo treba počakati. Nenazadnje pa je tako in tako skoraj vse na dokumentu, ki si ga že leto nazaj pridobil po pošti z njihove strani, torej ZPIS-a, kjer vse piše in je edino, kar bi moral sam narediti to, da svojo odločitev, da greš res med upokojence, potrdiš s podpisom. Vse ostalo imajo na netu (Ajpes, FURS,…). Saj smo menda ja digitalna družba, nenazadnje imamo celo Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Hm, razen, če ga nimamo le zato, da nekateri, ki snujejo nove in nove aplikacije, lahko mastno služijo. Bog ve.

Nekaj pa znajo. Zaradi svoje nesposobnosti »nabijajo« davke vsem: revnim, bogatim in kar je najhuje, celo tistim redkim uspešnim podjetnikom, brez katerih bi tako in tako vsi potonili. Ni čudno, da so mnogi že »spakirali kufre« in priložnost poiskali v tujini. Vsa čast tistim, ki kljub vsemu ostajajo tu in mnogim dajejo kruh.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice