Skip to content

Cena bencina padla pod evro in pol

Cene pogonskih goriv, ki se sicer spreminjajo vsakih 14 dni, so se tokrat ponovno spustile. Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 21. maja, do vključno ponedeljka, 3. junija, znašale 1,495 evra za liter bencina, 1,462 evra za liter dizelskega goriva in 1,103 evra za liter kurilnega olja.

Liter bencina se je torej pocenil za 4,6 centa, liter dizelskega goriva za dobra dva centa, podobno pa tudi liter kurilnega olja.

»Pocenitve na trgih z nafto še naprej odmevajo tudi na mediteranskih trgih goriv,« je glede gibanj cen goriv opozoril Jure Ugovšek za Moje finance.

Cena bencina padla pod evro in pol. Cene pogonskih goriv, ki se sicer spreminjajo vsakih 14 dni, so se tokrat ponovno spustile. Vir slike: Shutterstock.

Cene pogonskih goriv, ki se sicer spreminjajo vsakih 14 dni, so se tokrat ponovno spustile. Vir slike: Shutterstock.

»V preteklih dveh tednih, ki so relevantni za določanje novih reguliranih cen goriv, je cena soda nafte upadla za približno štiri odstotke. Podobno oblikovanje cen pa zaznamo tudi na mediteranskih borzah goriv, ki so relevantne za določanje reguliranih cen pogonskih goriv na prodajalnah ob regionalnih cestah.«

»Za nameček je evro v primerjavi z dolarjem pridobil skoraj odstotek vrednosti, kar bo še dodatno znižalo slovensko regulirano maloprodajno ceno goriv,« je dodal.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Kako pa drugje?

Tudi na Hrvaškem so se cene nekoliko spustile. Od torka dalje liter bencina stane 1,49 evra, kar je pet centov manj kot do sedaj, liter dizla pa 1,38 evra, kar je tri cente manj.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene. Vir slike: MOL.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene. Vir slike: MOL.

V Italiji, kjer se cene spreminjajo iz dneva v dan, pa se je dizel začel nekoliko dražiti. »Cene dizelskega goriva še naprej naraščajo, čeprav nekoliko manj, medtem ko so se cene bencina po treh zaporednih podražitvah znižale,« pišejo italijanski mediji.

Na samopostrežnih bencinskih črpalkah vozniki tako za liter bencina v povprečju odštejejo 1,883 evra, za liter dizla pa 1,736 evra.

V kolikor se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjem tednu, lahko ob naslednji spremembi cen goriv v Sloveniji pričakujemo podobno gibanje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice