Skip to content

Bencin in dizel ponovno s podražitvami

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 2. julija, do vključno ponedeljka,15. julija, znašale 1,479 evra za liter bencina, 1,507 evra za liter dizelskega goriva in 1,145 evra za liter kurilnega olja, je v ponedeljek sporočila vlada.

To pomeni, da se bodo cene po kratkem nizu pocenitev tokrat ponovno dvignile. Liter bencina bo dražji za 3,4 centa, liter dizla pa za dobrih pet centov.

»V preteklih dveh tednih, ki so relevantni za določanje novih reguliranih cen goriv, je cena soda nafte poskočila na skoraj 87 dolarjev za sod, kar je približno 10 dolarjev več kot v začetku meseca,« je Jure Ugovšek pojasnil za Moje finance.

Bencin in dizel ponovno s podražitvami. Vir slike: Splet.

Bencin in dizel ponovno s podražitvami. Vir slike: Splet.

»Evro je v primerjavi z dolarjem malenkost izgubil, kar bo prav tako vplivalo na višje cene izražene v naši valuti.«

Omenil je tudi to, da je bil od aprila do začetka junija dizel cenejši od bencina, kar se na slovenskem trgu goriv redko zgodi. »S podražitvijo dizla se je pred 14 dnevi ta trend prenehal, s pričakovano konkretno podražitvijo dizla pa se bo razlika še povečala.«

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Podražitve tudi čez mejo

Obe vrsti goriva se bosta krepko podražili tudi na Hrvaškem. Bencin se bo v torek podražil za 0,11 evra in bo po novem stal 1,54 evra na liter, medtem ko se bo liter dizla podražil za 0,08 evra na novo ceno 1,45 evra.

Podražitve tudi čez mejo. Vir slike: Cityzen.it.

Podražitve tudi čez mejo. Vir slike: Cityzen.it.

Italijanski mediji prav tako opozarjajo na podražitve na trgu goriv ter na vpliv, ki ga imajo višji stroški prevoza na možnost odhoda na poletni oddih.

Povprečna cena litra bencina na samopostrežnih črpalkah v Italiji je trenutno 1,859 evra, cene na posameznih prodajnih mestih pa se gibljejo od 1,847 do 1,869 evra.

Za liter dizla morajo medtem vozniki v povprečju odšteti 1,735 evra. Cene se gibljejo med 1,722 evra in 1,748 evra na liter dizelskega goriva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice