Naprej na vsebino

Kakšna je cena lojalnosti do Države?

Zadnji nastop Primoža Peterke.

Slove od nečesa ali nekoga, kar imaš rad je vedno težko. Običajno ljudje delajo preglede za nazaj, so veseli lepih in najlepših trenutkov, slabo želijo pozabiti. Danes je najbolj odmeven dogodek morebitno slovo Tine Maze od smučarskih tekmovanj, ki je v zadnjem mesecu prebudilo marsikatero vprašanje. Ali so vrhunski športniki res cenjeni v Sloveniji? Ali so v času, ko so zastopali Slovensko zastavo bili dovolj plačani? Ali lahko njihov uspeh in njihovo ime denarno ovrednotimo? … Ali pripadnost in lojalnost Slovenski državi sploh lahko ocenimo z denarjem?

Marsikdo je trenutno mnenja, da živimo v slabi državi, da v njej ni perspektive, da je le beda in revščina. Mogoče res, a le vendar je produkt vseh nas. Otrok, ki so ga ustvarili naši starši. In vsakdo se sam odloči, ali ji bo lojalen in bo ponosen, da živi v deželi, ki je za mnoge, ki k nam prihajajo »biser na drugi strani Alp«, ali pa bo zanj le država, ki ga determinira s tem, ker tako piše na osebni izkaznici ali potnem listu.

Svetovno znani slovenski podjetniki.

V vsem našem obstoju je bilo kar nekaj imen, ki je Slovenijo postavilo na zemljevid Evrope in Sveta. Ali s svojimi izumi, športnimi dosežki, kakšnimi drugimi dosežki, ali neumnostmi, ki so jih počeli. In če se osredotočimo samo na šport. Smo in bomo država, ki vzgaja ogromno vrhunskih športnikov, ki v svoji karieri dosega odlične rezultate. Nekaj je svoje kariere že zaključilo. Čeprav nekoč znani in uspešni, so nekateri tudi danes več ali manj uspešni, spet drugi ljudje, ki hodijo mimo nas vsako jutro, ko hitijo v službo. Niti eden svojega slovesa ni pogojeval z vrtoglavimi zneski, ali velikim pompom. Če že je kakšen primer, vsaj v javnosti ni bil tako odmeven, kot je bil Tinin.

Zaključek športnega tekmovanja z ljubeznijo.

Ni toliko pomembno to, da si Tina zasluži, je vredna, da jo je Smučarska zveza vse skozi »izkoriščala«, kot to, da gre za slovo, slovo od navijačev, slovo od tekmovalne poti, zastopanja Države…te stvari nimajo cene. Ljubezen do navijačev, svojega dela in Države je, ali pa ni v človeku. In ob takšnem dogodku razpravljati o denarju, je skrajno neokusno. Res je, da bo ravno zaradi Tine, danes pod Pohorjem ogromno ljudi, njenih navijačev, a sama se je odločila, kje bo njen zadnji spust. In konec koncev je z nečem, kar si je sama odločila, sama vlagala, zastopala barve SLOVENSKE DRŽAVE. Ljubezen in lojalnost do domovine je v tem primeru drugotnega pomena? Vsak posameznik je tisti, ki se bo ustvaril mnenje o vsem skupaj.

Domoljubnost je v zadnjih letih resnično postala zadeva, ki ima svoje mesto le še v Slovarju knjižnega jezika. Več ali manj je pogojevana s tem kaj Država da državljanom in s kupico negativnih ukrepov, ki jih je Vlada sprejela. Pozablja se, da Država in Vlada imata skupno le to, da Vlada vodi Državo. Naša ljubezen do naše domovine nima nič opraviti s tem, kaj so posamezniki uničili v teh 26 letih samostojnosti. Podobna relacija je pri vernih do Boga. Vera in posamezniki, ki jo oznanjajo imajo skupno le to, da duhovni vodja – Vlada oznanja božjo besedo – Državo. Ljubezen do Boga izhaja iz srca, tako kot ljubezen do Države.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Jaka
Jaka
6 years ago

Ja Spomini..!!!
Kajti Človek je SPOMIN.!!!Živimo od SPOMINOV,PRETEKLIH DOGODKOV in od TEGA TRENUTKA TUKAJ in ZDAJ.!!!
Ni Vsakemu DANO ali PODARJENO, razen TALENTA, TALENT in POTREBNA JE POTEM VOLJA,TRUD,Garanje,Odpovedovanje,TUDI UŽITEK na Svoj Poti do USPEHA;do CILJA.!!
Država je pa MAČEHA,se samo KITI z USPEHI svojih ŠPORTNIKOV , Junakov itd.
Vselimo se ,da je NEKDO od Slovenk ali Slovencev USPEŠEN,kot je Tina,ki je USPEŠNO Svoj TALENT KRONALA z USPEHI,MEDALJAMI in v Javnosti s Svojo res Prijetno,Simpatično POJAVO.!!
NAJBOLJ Pomembno je kako bo NADALJEVALA svojo ŽIVLJENSKO POT.!!!
Upajmo, da bo Tako USPEŠNA ali ŠE BOLJ kot na Sneženih STRMINAH.!!

Prijava na e-novice