Skip to content

Vezalke, me niso zavezale. Uživam, ker že rešujem nove probleme.

Združiti srce in razum, pogosto ni lahko. Kdaj prisluhniti prvemu in kdaj upoštevati drugo, je danes postal že svojevrsten podvig. Navidezna nelogičnost. Združitev nezdružljivega. Usklajenost nasprotij. Jasen fokus in izjemna trma so besede, s katerimi bi lahko opisala vtis, ki sem ga dobila o 29 letnem Davidu, fantu, ki je izumil »drugačne vezalke«. Zagorjan, ki je leta 2016 postal medijsko izpostavljen zaradi izuma, ki je marsikomu spremenil dnevne navade, je fant, ki rad hodi po robu in testira meje. Le to ga ohranja živega in motivira za dosego novih in novih ciljev. Morda na prvi pogled nedostopen, racionalen in hladen, vendar v sebi izjemno čustven, pozoren in načelen. Pripravljen pomagati drugim in poskrbeti zase. Ve, kaj si želi in išče načine, kako bi zastavljene cilje kar se da hitro dosegel. Z iskanjem vedno novih možnosti in priložnosti, obožuje občutek, ko se loti reševanja problemov.

Podjetništvo je zanj preprosto, saj si ga je tako zastavil. Za distribucijo vezalk se zanima že 33 držav, v Sloveniji jih je prodal že skoraj 3.000.

Srečala sva se v rodnem Zagorju in se pogovarjala o vezalkah, ki to niso. O številnih projektih, ki ga še čakajo, ter lastnostih, ki jih ceni, znanju, ki ga ni nikoli preveč in o liniji oblačil, s katerimi si želi osvojiti modne brvi.

Trmast, iskren in jasen. Ne boji se vprašanj in hitro ponudi direkten odgovor.

Dopušča možnost, da lahko na področjih, kjer je potrebna večja emocionalna angažiranost, pridobi še marsikatero navado. Je lider, ki uživa v merjenju moči, vendar prisluhne tudi drugim in upošteva vsako mnenje, vendar se kasneje odloči za to, kar misli, da je najbolje.

Bi ga tudi Vi tako opisali? Negativne kritike ga ne demoralizirajo, saj se zaveda, da je na koncu prodaja tista, ki odloča.

Eno življenje bo morda premalo za vse ideje in namene, ki jih še ima.

Star sem 29 let in že od nekdaj sem vedel, da ne želim delati za druge. Da si želim, da bi drugi delali zame. To pa je uresničljivo samo, če imaš svoje podjetje. Vprašal sem se: » Kaj bi rad delal?« Odločil sem se za šivanje. Špricanje oblačil z barvo se mi je zdela dobra marketinška niša in zato sem se tega tudi lotil. Pri tovrsten delu lahko vsak izdelek kaj hitro postane unikat. Vsak ima svojo dodano vrednost in lahko se ga izdela doma. Vse se da namreč naučiti.

Že od nekdaj velja, da naj bi bili moški izjemno dobri modni kreatorji. Lažje naj bi spregledali žensko lepoto in nas posledično videli veliko lepše, kot se vidimo ženske same.

Moški smo v vsem najboljši (smeh). Kuharji, modni kreatorji…v osnovi naj bi bili moški alfa. Naravnani k temu, da ne glede na vse, gremo vedno naprej. Da trmasto vztrajamo na zastavljeni poti in po njej vodimo tudi druge. Moški smo v osnovi liderji.

Že od majhnega sem se veliko angažiral. Bil sem predsednik razreda, izjemno aktiven športnik z verjetno rekordnim številom športnih poškodb. Želel sem si postati učitelj športne vzgoje, vendar so mi že pri 14 letih sporočili, da me zaradi genetske predispozicije k še večji zamaknjenosti kosti čakajo operacije kolena, ki jih bodo opravili v obdobju, ko bodo kosti prenehale rasti. Zaradi tega sem opustil prvotno misel, vpisal tehnično gimnazijo in kasneje strojništvo.

Vse, kar si želiš, se lahko naučiš.

Nogomet je bil od nekdaj moja velika ljubezen. Nisem ga veliko spremljal, vedel pa sem, kako ga je potrebno igrati. In lotil sem se ravno tega.

Pred skoraj tremi leti, sem začel šivati obleke in nastopila je želja, da bi imel tudi svojo linijo čevljev. To je bilo čisto namensko, saj sem želel narediti svoj unikaten čevelj, kjer bi seveda kasneje zamenjal tudi vezalko. Želel sem narediti nekaj čisto posebnega in to se pri čevljih seveda lahko. Pri njih je namreč mogoče spremeniti čisto vse. Seveda, ko sem se tega lotil, nisem znal ne dobro risati, ne dobro šivati. Začel sem se pa učiti in delati brainstorminge.

Fascinira me, kako se lahko nekdo loti nečesa tako rekoč brez znanja in pripelje izdelek do uspeha.

Naredil nisem nič takega. Združil sem samo dve različni stroki. Pol leta sem že šival, nato pa sem tekstilstvu dodal še znanje iz strojništva. Naredil sem tako rekoč nadgradnjo. 

Neka predispozicija pa vendarle mora biti? Tisto nekaj, kar na koncu naredi razliko?

Sem zelo zelo trmast. Priznam. Ne znam ne vem kako dobro risati, so me pa kasneje to naučili. Vem, da če se bom želel nečesa naučiti, se zagotovo bom in tudi končni izdelek bo dober. Končam čisto vse projekte, ki si jih zadam. Ni ga projekta, ki ga ne bi izpeljal. Če bi se mi zgodilo, da bi se sredi projekta ustavil, bi me to obremenjevalo celo življenje. Kljub temu, da sem imel operaciji kolen in 1,5 let trajajočo rehabilitacijo, sem kasneje v zelo kratkem času postal državni prvak v malem nogometu.

Z visokimi cilji človek osebnostno raste

Ste se kdaj vprašali, od kod izvira tovrstna trma in neomajnost?

Mislim, da je to v človeku. Vse, česar se lotim, moram dokončati. Cilji morajo vedno biti visoki, saj se človek s tem, ko jih skuša uresničiti, razvija. Osebnostno raste. Zadal sem si, da bom najboljši designer na svetu. Pot je dolga, vendar postopek, kako do tja, poznam. Vem, kaj je potrebno narediti.

Cilj torej imam. Sliko poti prav tako. Sedaj je potrebno samo še stopiti po začrtani poti. In tukaj ne odstopam. Če povem primer: Izbral sem samo najbližji in najboljši način, kako bi prišel do denarja. Medtem sem izumil vezalko, ki je bila zamišljena kot produkt, ki bo prinesel denar, za naslednjo investicijo. Sedaj delam naslednji korak.

Za kickstarter ste preračunali vsoto denarja, ki jo potrebujete, za zagon produkta. Postavljeni znesek ste prekoračili kar nekajkrat, kar pomeni, da ste s pomočjo platforme pridobili več sredstev, kot ste jih sprva načrtovali.

Postavljena vsota denarja je bila samo strateška odločitev. V kolikor želiš s pomočjo Kickstarterja kaj narediti, moraš upoštevati algoritem, ki ga platforma ima. To pomeni, da ko dosežeš zastavljeno vsoto, postane projekt uspešen in nato dobiš želeni denar. Rangiranja na tej platformi se vrstijo tudi glede na te parametre, kar seveda vpliva na reklamo in končno izpostavljenost. Seveda je potrebno pri končnem znesku upoštevati tudi stroške izdelave videa, ki je bil prikazan za promocijo.

Vem, kaj je potrebno narediti, da dosežem to, kar si želim

Kickstarter je zelo priročna platforma za testiranje trga. Najhitjrejša pot, da človek ugotovi, ali trg izdelek sprejme ali ne?

Seveda je eden izmed najboljših načinov za testiranje trga, vendar je Kickstarter zame samo reklama. Vmesna postaja. Seveda je veliko odvisno od tega, kako to igro igraš in zakaj sodeluješ. V kolikor misliš, da boš takoj pa zaključku akcije, od dobljenega denarja že živel….hm, mislim, da bo to zelo težko.

Trenutno sem na 5% od denarja, ki ga potrebujem, da bo projekt lahko živel brez mene. Poskrbel bom, da bodo pravi ljudje na pravih mestih, organiziral bom strukturo in logistiko, nato pa se bom posvetil projektom, ki trenutno čakajo. Seveda vezalk ne bom čisto opustil, dogajanje in razvoj bom še vedno spremljal, bo pa moja vloga bolj marginalna.

Tako sem naredil, ker sem bil mnenja, da je bil to najhitrejši način, da pridem do potrebnega denarja.

Fokus je izjemno pomemben

Vaši odgovori so tako jasni in direktni. Imate izjemen fokus, trmo, vztrajnost in predanost, ki vas vodi po zastavljeni poti vse tja do želenega cilja.

Fokus je zelo pomemben. V kolikor si brez fokusa in  predanosti, je delo površno narejeno, kar pa ni v redu. To je zakon privlačnosti. Jaz vem, kaj je potrebno narediti, da dosežem to, kar si želim. Samo po zastavljeni poti moram hoditi. In to mislim, da je prava pot. Prava strategija. Dokler so želeni rezultati, to samo pomeni, da si na pravi poti.

2016 je bilo za Vas pomembno leto. Vezalke ste medijsko izpostavili, začeli ste obiskovati sejme in javnost je izvedela za nekaj, kar lahko ljudem spremeni dnevne navade. Promocija je s seboj prinesla tudi številne negativne komentarje.

Pri nas je to že vsesplošno (po)znan odziv, vendar lahko povem, da je vezalke kupilo že skoraj 3.000 Slovencev. Trg je pokazal svoje. Včasih se vprašam,: kako lahko nekdo komentira ideje drugih? Jaz tega ne morem narediti. Zavedam se namreč, da če nekaj ni moje področje, nimam ustreznih znanj.

Trenutno se 33 držav zanima za distribucijo vezalk in to mislim, da je ogromno. Ta številka pove veliko.

Ste živ dokaz, da tudi, če človek nečesa ne zna, se tega lahko loti in marsikaj naredi. Da so raznorazni izgovori in strah povsem odveč.

Narediti znam vse (smeh). Sem strojnik, ki je diplomiral iz energetike procesnega strojništva. Izučen varilec. Tudi bratu sem že pomagal pri rokovanju z lesom in naredil že marsikateri stol. Tudi na tem področju imam projekte, ki pa so še v povojih. Imam tudi znanje iz risanja 3D tehnike. Kjer sem zaposlen, rišem orodja za brizganje plastike. Tako rekoč znam v 3D tehniki narisati katerikoli model in ga spraviti v realnost. Iz želje, zamisli, znam narediti pravi produkt.

Potrebujem svobodo, kreativnost, adrenalin in prostor za ustvarjanje

Občutek imam, da za Vas ni težav. Da nimate nikakršnih problemov. Da Vas nič ne ustavi.

Uživam, ko rešujem probleme. Zelo rad živim na robu in se soočam z izzivi. Preizkušam meje, testiram možnosti in iščem vedno nekaj novega, kar mi daje zagon, motivacijo in me ohranja živega. Prevelika ustaljenost me duši, zato potrebujem svobodo, kreativnost, adrenalin in prostor za ustvarjanje. Od nekdaj sem izjemno rad delal z rokami, nikoli pa nisem skrival, če nečesa nisem znal, ampak sem vedno iskal načine, kako bi se lahko to, kar potrebujem, tudi naučil.

Kako se znajdete v Slovenskem prostoru, kjer dobim pogosto občutek, da se zelo malo zares da in da je prisotnih veliko izgovorov?

Trenutno se razmere v moji okolici zelo spreminjajo. Predvsem ljudje, ki me obkrožajo. V moje življenje vstopajo novi, drugačni ljudje. Najprej sem se pa seveda moral spremeniti sam, da so se lahko stvari okoli mene začele spreminjati.

Glede izboljšav nimam meja

Imate kdaj občutek, da so Vas vezalke, kickstarter in vse, kar se Vam je zgodilo v zadnjih nekaj letih, obogatilo? 

Seveda. Naučil sem se osnov podjetništva. Pred menoj je še kar nekaj kilometrov, ki me loči od pravilnega komuniciranja v poslovnem svetu, ampak delam na tem, da izboljšam komunikacijske veščine.

 Nekaj so seveda osebnostne karakteristike, nekaj povsem drugega pa je bonton, ki je še kako pomemben. Vse se da izboljšati. Lahko si misliš, da si v nečem zares dober, ampak potem ugotoviš, da je še kar nekaj prostora za izboljšave. Glede izboljšav jaz nimam meja.

Dejali ste, da bi radi izboljšali komunikacijo. Kaj še?

Vsekakor jezike. Rad bi se naučil nemško in italijansko. Znam pa angleško in hrvaško.

Kaj pa karakterno? S čim ste zadovoljni in kje mislite, da Vas čaka še kar nekaj dela?

Sem zelo trd in težak pogajalec. To bom kar ohranil. Dobro mi gre B2B. Pred kratkim sem bil na 2 sestankih, kjer smo se dogovarjali za logistični prevzem distribucije. Fokusiran sem bil na kakovost storitve na področju, ki me je zanimalo. V čem je recimo distributer x boljši od distributerja y? Dogovorili smo se, da vsak distributer prevzame pokrivanje področja, na katerem je najboljši, drugo pa prepusti drugemu. Na ta način smo dosegli njuno dopolnjevanje in celotno pokritost.

Zelo mi je všeč, da lahko človeka hitro preberem in začutim. Sem iskren in pošten, kar pri sebi tudi cenim. Nimam razloga za laganje. Stvari povem direktno, saj nimam ničesar izgubiti. Seveda pa znam pokazati tudi svojo drugo plat, v kolikor se mi oseba zameri ali me skuša naplahtati.

Sem zelo trmast, zaradi česar vse projekte tudi dokončam in kar misim, da je zelo dobro. Prisluhnem vsem mnenjem, resnično prisluhnem in se šele kasneje odločim. Priznam pa, da imam v svojem življenju malo ljudi, katerim lahko zaupam. In tako kot drugi, si tudi jaz želim podpore, pa čeprav morda navzven tako ne zgleda.

Sedaj sem se zares našel

Ste oseba številnih zanimanj in projektov.

Sem gasilec in tudi lovec, ki pa ga streljanje ne privlači, ampak rad skrbim za živali. Zanimajo me stvari, vezane na naravo in njene zakonitosti. Lovstvo ni samo to, kar se najbolj izpostavlja. Je še mnogo več. Imam veliko sočutja do živali, vendar na stvari ne gledam samo iz čustvene plati, ampak tudi racionalne. Sem tudi učitelj snowbordanja. Imam narejen izpit za učitelja, vendar sem kasneje ugotovil, da me poučevanje ne veseli. Da to ni to.

Risanje je zame to to. Več je brainstorminga, raziskovanja in svobode. Pri ustvarjanju zame namreč ni meja. Sedaj sem se zares našel.

Vsi vemo, da podjetništvo ni preprosto, vendar ko Vas človek posluša dobi občutek, da pa vendarle je. Ogromno ljudi se trudi, redkim zares uspe, Vi pa prikazujete, kot da je podjetništvo v osnovi nekaj tako, skoraj da na mimogrede.

Podjetništvo sem vzel precej enostavno. Točno vem, kaj je potrebno narediti, zato mi ne predstavlja problema.

Največji problem predstavlja zmeda, ki nastane, ko in če človek ne ve, kaj je potrebno narediti. Pustil sem si 2 meseca časa, da se odločim, kje bomo vezalke še prodajali. S produktom želim priti na modne brvi, v točno določene kroge in temu primerno je potrebno vse snovati. Seveda pa potrebujem denar, saj želim uresničiti še druge projekte.

Želim postaviti mladinski učni center in vanj uvesti svoj šolski sistem. Vse to, kar sem pogrešal za časa svojega izobraževanja. Verjamem v motoriko, ki je neposredno povezana s spominom in to želim spremeniti. Izboljšati.

Česarkoli sem se lotil, sem vzel zares in iz vsega sem poskušal posrkati največ znanja, kar sem lahko. Zanima me vse, kar je povezano z delovanjem možganov. Z urjenjem spomina, razumevanjem in ustvarjanjem.

Jaz sem praktik. Stvar, ki jo ne razumem, razčlenjujem do tedaj, dokler je ne koncu ne razumem in si jo tako zapomnim za vekomaj. Sem tudi gasilec, ki je nekajkrat celo poskusil biti plesalec salse. Navdušen sem nad starodobniki, zanimajo me pa tudi električnimi avtomobili.

Vem, kaj si želim in to je nekaj najlepšega, kar lahko človek občuti. Poleg reševanja problemov seveda (smeh).

Petra Petravič

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice