Skip to content

Zidanšek: Obžalujem, da nekdanji premier Borut Pahor ni imel več poguma in samozavesti

V SLS obžalujejo, da Slovenija po razglasitvi nima teritorialnega stika z odprtim morjem, za kar so si prizadevali ves čas do sprejema in ratifikacije arbitražnega sporazuma. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek ob razglasitvi razsodbe Arbitražnega sodišča: Obžalujem, da nekdanji premier Borut Pahor ni imel več poguma in samozavesti in se ni zavzel za teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem.

Piranski zaliv smo dobili, vendar za kakšno ceno? foto: vitaaa

Vitalni slovenski nacionalni interes, stik Slovenije z odprtim morjem, je dosežen. Veseli me, da je Arbitražno sodišče izpolnilo tudi ta del svojih nalog. V SLS obžalujejo, da Slovenija nima teritorialnega stika z odprtim morjem, za kar so si prizadevali ves čas do sprejema in ratifikacije arbitražnega sporazuma. Obžalujejo tudi, da takratni premier Borut Pahor ni imel več poguma in samozavesti in se ni zavzel za naš najvitalnejši nacionalni interes, teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem, ampak se je zadovoljil le z zahtevo po stiku skozi koridor,« se je na razsodbo Arbitražnega sodišča o vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško odzval predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Arbitraža je določila, da Slovenija nima teritorjalnega stika z odprtim morjem, ima pa koridor skozi hrvaško morje.

Ob tem hrvaški državni vrh poziva k upoštevanju in implementaciji razsodbe ter opozarja, da je zdaj ključno, da bosta razsodbo spoštovali obe državi. Pri tem bo imela pomembno vlogo tako Vlada RS kot tudi Evropska komisija. Hrvaška mora namreč kot članica EU spoštovati njen pravni red in se držati z mednarodno pogodbo sklenjenega dogovora o arbitraži ter sklepa, ki iz nje izhaja.

Zidanšek: Vlada mora poskrbeti za prebivalce obmejnih območij.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek dodaja, da mora Vlada poskrbeti tudi za prebivalce obmejnih območij, da bodo njihova življenja tekla naprej v največji možni meri nemoteno. Pri tem je treba pomisliti tudi na vse, katerih prebivališča z razsodbo spadajo pod Hrvaško in so npr. njihovi otroci vključeni v slovenski šolski sistem, in najti ustrezne rešitve.

Uredništvo

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice