Skip to content

Bistričani vabijo Cerarja na koktajl iz toče

Objavljamo pismo predsednika sveta Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju, ki je predsednika vlade Mira Cerarja povabil na koktajl iz zrn toče, ki je pretekli petek klestila v Slovenski Bistrici.

Javno pismo / Povabilo na koktajl
Spoštovani predsednik Vlade RS, Miro Cerar!

Veseli me, da vas lahko v imenu tukaj živečih ljudi povabim na koktaljl. Sicer bi me še bolj veselilo, če bi vas lahko povabil na to pijačo v drugem času. Če bi bil doma bližje Ljubljani, pa vabilo verjetno niti ne bi bilo potrebno.

Verjetno veste, kje je Šmartno na Pohorju – hribovita krajevna skupnost, ležeča na 57 kvadratnih kilometrih in v teh krajih je to, kar je za vas in druge ljudi, ki živijo v mestu, samoumevno, nekaj nadpovprečnega. Ne bom izgubljal črnila na tem listu glede tega, kaj vse bi v teh krajih pričakovali od trenutne vlade. Pravzaprav sem nad takim nerganjem, ker sem Slovenec, ki ne jamra in išče rešitve, že obupal.

Modest Motaln, predsednik KS Šmartno na Pohorju

Kot verjetno veste, je naše kraje v petek, nesrečnega 7. julija 2017, prizadelo hudo neurje s točo, ki je nad našimi kraji klestila skoraj debelo uro. Za sabo je pustilo opustošenje. In to v krajih, kjer ljudje živijo od kmetijstva ter v sosednjih krajih, kjer se preživljajo z vinogradništvom. To je naš kruh. Enako kot je vam vsak dan vodenje te države. Razlika je samo v tem, da vi niste toliko odvisni od vremena in če naredite napako na pomlad, se ta v jeseni ne bo opazila. Za naše kmete pa je to opustošenje usodno. Toliko bolj, kjer je vsaj še polovica naših cest makadamskih ali na hribih, kjer jih že naliv z lahkoto odplakne. Skoraj s tako lahkoto, tako se zdi, kot vaša vlada pogleda mimo nas.

Pišem vam dobrih šest dni po dobesedno hudi uri v Šmartnem in nikjer ni slišati nič o tem, da bi vlada razmišljala o tem, da bi kak njen predstavnik pobaral kakega tukaj živečega človeka, kakšno je stanje. Verjetno je zanimanje za nas tukaj premo sorazmerno z oddaljenostjo od Ljubljane – torej daleč od oči, daleč od srca. Veste toča je tukaj klestila vsaj tako hudo kot klesti naša vlada proračune občinam, ki so za vas nebodigatreba. Le občini, civilni zaščiti in organizaciji samih domačinom se lahko zahvalim, da katastrofalne posledice neurja niso še bolj usodne. Ne potrebujemo pompoznega obiska vas ali vašega ministra, niti sekretarja ali podsekretarja. Dovolj bo, če pride kak od vaših šoferjev mimo, da nam da vedeti, da nismo sami.

Če pa se že oglasi kdo od vaše administracije, mu z veseljem v teh vročih dneh postrežemo s koktajlom, za katerega smo namesto ledu zamrznili kar petkove kose toče. Ne skrbite, tudi za vas bomo našli kakšnega brezalkoholnega in predvsem dobro ohlajenega. Morda bo tako postopek izplačil pomoči po lanski in letošnji pozebi (naši kmetje jih še vedno niso prejeli) hitreje stekel, za točo pa imamo, kako ironično, na zalogi spet sveže kose nove toče, ki bodo koristni samo v kakšnem izmed vaših vladnih koktejlov.

S spoštovanjem,

Predsednik Sveta krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju
Modest Motaln

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice