Naprej na vsebino

Modrijani: Energija, ki te zasvoji

Se spomnite še časov, ko smo ob nedeljah jedli govejo juho, restan krompir, pečenko in poslušali radio, kjer se je vrtela narodnozabavna glasba? Nekje po tiho je to vzdušje splahnelo in narodnozabavno glasbo so zamenjale druge zvrsti do … fenomena, ki se je poimenoval Modrijani. Če se že tako trudiš, da te glasbe ne bi imel rad, stavim da poznate vsi vsaj Ti, ti, ti moja rožica…

Fantje imajo letno preko 200 nastopov in nekaj dni nazaj so bili del otvoritvenega vzdušja »Pivo in Cvetje« v Laškem. Če ravno je bila ura pričetka zgodna in so prvotno pred odrom stali otroci, je energija na odru pokala po šivih. Sama sicer nisem največji oboževalec tovrstne glasbe, pritegne me pa dobra energija, le ta je na Odru Jubilejnik vlada. Dodatno pozitivno gesto so naredili Modrijani sami, ko so otrokom podarili kartice s podpisi. Sreče in iskrice v otroških očeh je težko opisati. In ko človek misli, da je to to, da novih presenečenj ne more biti več, se je čez slabo uro vzdušje spremenilo. Plesalo je tako staro, kot mlado, na odru pa eksplozija pozitive in če ti je bilo všeč, ali ne, si se kaj kmalu ujel v zibanju in prepevanju.

Po koncu prvega dela nastopa v Laškem sem ukradla nekaj trenutkov Modrijanu Blažu Švabu.

Danes je vaš kateri nastop v Laškem?

Mislim, da 5. na Pivu in cvetju, so pa v Laško na festival pred desetletji zahajali že naši starši, pa kasneje tudi mi, tako da nam je festival domač.

Letos je Heiniken dal še poseben poudarek na spodbujanju mladine k odgovornem uživanju alkoholnih pijač. Poostren je nadzor, gostinci imajo stroga navodila, mladoletni imajo bele zapestnice (op.a.: Zapestnice so vstopnice in se med seboj razlikujejo po barvah.). Vi ste bili tudi ambasador akcije 40 dni brez alkohola, kakšno sporočilo bi posredovali najstnikom?

Najstnikom bi sporočili: »Dober žur je lahko tudi ob vodi.« Podpiramo odločitev organizatorjev. Prekomerno opijanje mladih je škodljivo in nevarno, zato tudi sami podpiramo dober žur ob vodi ali brezalkoholnih pijačah. Pri starejših pa zmerno pitje.

Pred kratkim ste igrali v Rogatcu. V javnosti se pojavila novica, da so se najstniki na vašem koncertu stepli in je 17 letnik celo prijatelja zabodel. Vaš komentar na to?

Izkazalo se je, da fantje sploh niso bili na našem koncertu, ampak na poti iz bližnjega lokala. Seveda pa nas taki dogodki žalostijo, saj ne odobravamo kakršnegakoli nasilja.

Tekom nastopa sem opazila, da ste otroke razveselili s svojimi karticami in podpisi. Je to običajna praksa?

Na vsakem nastopu delimo otrokom kartice s podpisi, saj vemo koliko jim to pomeni. Vemo, da težko čakajo na nas. Ker običajno ne morejo biti na celotnem koncertu, jim veliko pomeni, da nekaj dobijo od nas, tako za spomin.

Posluša vas tako mlado, kot staro, a če bi morali izbrati kateri so vam ljubši, bi to bili?

Velik zaklad za prihodnost slovenske glasbe so ravno mladi, ki poznajo in pojejo slovenske pesmi s slovenskimi besedili. To, da poznajo 3 letniki besedila naših pesmi in jih z nami zapojejo, je za vse nas velik blagoslov.

Ko sva že pri otrocih, pri Modrijanih jim imate koliko, bodo kmalu dobili družbo?

Modrijani imamo trenutno 4 otroke. Franjo ima deklico in fantka, Peter fantka in Rok je pred kratkim povil fantka. Sigurno bo še kakšen, kajti vsi Modrijani si želimo ustvariti družine.

Če se ne motim je vaša zadnja uspešnica bila Rock me. Plani za naprej so kakšni?

Konec poletja bo izšla skladba z latino prizvokom. Posneli smo jo z Isaacom Palmo. Združili smo harmoniko z latino ritmi, kar je bila moja želja že od mojega bivanja v Angliji, kjer sem na te ritme tudi veliko plesal.

In bomo priča tudi spotu?

Seveda. Plesnemu spotu. Posneli smo ga v Ljubljani. Bilo je posebno vzdušje, saj je cela Ljubljana plesala z nami.

Vedno me je nekaj zanimalo in upam, da ni vprašanje preveč osebno. O vas kroži dve vrste govoric, namreč, da ste ženskar in da imate radi moške. Kaj je torej res?

To dvoje pa ne gre skupaj. Hahaha. Eno in drugo sta govorici. A tretja možnost pa ne obstaja? Npr. da imam dekle, a o tem ne govorim, ker je zame velika vrednota umirjeno zasebno življenje, brez izpostavljanja? Veste, jaz zelo spoštujem našo publiko, in prepričan sem, da so ljudje zadovoljni, ker se zasebno ne izpostavljam, o tem ne govorim, in se tako po nastopih in ostalih obveznostih vračam v miren pristan. V javnosti pa ne zbujam pozornosti, tako da sem lahko sproščen in miren na zmenku sredi Ljubljane ali na naši obali. Nikoli se ne skrivam. Ljudje pa so zelo vljudni in prijazni, in to spoštujejo, kar mi veliko pomeni.

Tekom intervjujev dobite ogromno vprašanj, je kaj takšnega, kar vas nikoli ne vprašajo in bi želeli povedati?

Niti ne. Vprašanja, ki se nanašajo na naše glasbeno delo, nas sploh ne motijo. Manj pa smo zgovorni, ko so vprašanja o našem zasebnem ali celo intimnem življenju. To je naše in manj ko se ve, večjo svobodo imamo, saj se lahko mirno gibljemo po celotni Sloveniji. Greš na zmenek kamorkoli in si eden izmed mnogih.

A vendar vas mnogi poznajo in vas opazijo?

Če ne želiš izstopati in ne zbujaš pozornosti, se lahko zliješ z okolico in si popolnoma neopazen. Če pa potrebuješ pozornost in si z njo hraniš ego, potem pa prej ali slej nezavedno že s svojim obnašanjem vzbudiš poglede. Modrijani nimamo potrebe po tem, zato ob glasbi živimo zelo lepo življenje, v tej naši ljubi Sloveniji, kjer je veliko dobrih in prijaznih ljudi. Tudi ljudje, ki nas ogovorijo na ulici, v trgovini, so prijazni, in pogosto zabavni.

Ste kadarkoli do zdaj dobili kakšno vprašanje, za katerega bi lahko rekli, da je bilo neumno?

Ni neumnih vprašanj, obstajajo le neumni odgovori.

In odhitel je v noč …

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
4 years ago

Bravo Modrijani samo tako naprej. Čestitke

Prijava na e-novice