Skip to content

Daniel Valentine: Slovenci v Venezueli potrebujejo humanitarno pomoč

Daniel Valentine

Predsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine in članica NG SLS Nataša Hrup sta na današnji novinarski konferenci pozvala k večji stopnji pomoči Slovencem v Venezueli. Država bi jim morala po njunem prepričanju na pomoč priskočiti z možnostjo repatriacije, humanitarno pomočjo in prilagoditvijo cene urejanja državljanstva. »Urad za Slovence po svetu skupaj z ministrom Gorazdom Žmavcem mora ukrepati, saj gre za pomoč apolitičnim ljudem. Slovenci so tam tudi žrtve kraj in nasilja, potrebujejo humanitarno pomoč v obliki zdravil – Venezuela pa je zavrnila pošiljki Karitasa. Potrebna je evakuacija vseh Slovencev, ki izrazijo željo po tem, v domovino, saj je pri nas gospodarska rast sedaj visoka. Zagotoviti bi jim bilo treba stanovanja in omogočiti službe,« je pozval Valentine.

Trenutne razmere v Venezueli so izjemno težke. Primanjkuje hrane, mesa ni dovolj, vlada splošno pomanjkanje, še toaletnega papirja se ne dobi, elektriko izklapljajo. Ob tem imajo Slovenci v Venezueli velike težave s pridobitvijo slovenskega državljanstva. Tamkajšnja minimalna mesečna plača je namreč komaj dovolj za pokritje stroškov uradnega prevoda rojstnega lista in potrdila o nekaznovanosti v slovenščino, kar lahko uredijo le pri dveh prevajalcih v Argentini. Urejanje državljanstva v Braziliji stane več kot 300 evrov, skoraj dvakrat toliko kot v Sloveniji. Poleg te izjemne razlike v ceni je med rojaki slišati tudi pritožbe o nefleksibilnosti veleposlaništva. Daniel Valentine je izpostavil še veliko odstopanje v ocenah števila v Venezueli živečih oseb s slovenskimi koreninami – po oceni tamkajšnjih rojakov je to med 1200 in 1500 ljudi, po oceni Vlade RS pa naj bi jih bilo med 500 in 600; novembra 2016 je bilo registriranih 289.

Stik s slovenskimi koreninami ohranjajo prek bogatega kulturnega življenja v okviru Slovenskega izseljenskega društva Cirila in Metoda, v Venezuelski Valenciji je zaživelo bratsko društvo Ilirija in v Puerto Cabellu tudi društvo Slovenija. V Caracasu je deloval orkester Triglav, izdajalo se je slovensko glasilo Življenje. O prisotnosti Slovencev priča tudi ulica, imenovana po duhovniku Janezu Grilcu, in avenija, imenovana po Sloveniji. Pomemben je tudi Dan emigranta v kraju Guige.

Valentine in Hrup sta opisala tudi zgodovinsko ozadje v južnoameriški državi, kamor se je veliko rojakov izselilo med obema svetovnima vojnama in še več v drugem valu po II. svetovni vojni pa do šestdesetih let. Ob burni zgodovini in zgodovinskih osebnostih je zelo sporno imenovanje ambulante v Novi Gorici po Chavezu. S podpiranjem imenovanja se krši 63. člen Ustave RS, saj se s tem podpira gorje, ki ga je ljudem prizadejala Chavezova bolivarska revolucija, hkrati pa tako ime po njunem mnenju podpihuje nasilje in nestrpnost.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Koglot
Karolina Koglot
6 years ago

Pozdravljeni. Moram se oglasiti kot druga plat polovicne resnice. Jaz sem slovenka,(imam samo slovensko drzavljanstvo),stanujoc v Venezueli in laze kdor kaze da stradamo od lakote. Drzava v kateri vse raste celo leto ne mora obstajati lakota. In polovica resnice je v dejstvo da podjetniki skrivajo potrebne snovi in nepreskrba hrane je samo vzrok politicnega korista. Situacjia ni taka kot straslivo kazejo nekateri. Bolj vidim v tem kot norcevanje slovenske vlade in izdajalec venezuelske drzave. Zakaj niso prej zaprosili drzavljanstvo? Kot sem ga jaz leta 1991 in docakati za zbezati na slab trenutek kot so brezodgovornjstjo zbezalj nasi starsi?. Kdor je… Read more »

Miran
Miran
6 years ago

Karolina, popolnoma ti verjamem. Sama ameriška zločinska propaganda. Slovenski nacisti pa to s pridom izkoriščajo.

mitja
mitja
6 years ago

Banda lažniva domobranska. Pokolenje je isto kot so bili njihovi izdajalski predniki. SF/SN.

Prijava na e-novice