Skip to content

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek poziva Zorana Jankovića k zavrnitvi imena Džamijska ulica

Se še spomnite velikega pompa okoli Titove ulice?

Ljubljanski župan Zoran Janković ponovno zbuja nestrinjanje, tako političnih strank, prebivalcev Ljubljane in vse Slovenije kot tudi stroke. 25. septembra bo ljubljanski mestni svet odločal o poimenovanju treh novih ljubljanskih ulic:

– Džamijske ulice,
– Žabje ulice in
– Kocbekovega trga.

Seveda se je ustavilo pri prvi.

Janković in Porić zapostavljata slovensko tradicijo

Džamijska ulica je poimenovanje, ki močno zapostavlja slovensko krščansko kulturo in tradicijo, obenem pa niti ne izraža vključenosti raznolikosti kultur kot del procesa svetovne globalizacije. Ime je predlagal Nevzet Porić, generalni tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki je (slučajno?) tudi eden izmed mestnih svetnikov z liste Zorana Jankovića.

Ignorirata tudi mnenje stroke

Po številnih debatah in izraženih mnenjih je Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen, v kateri sedijo strokovnjaki s SAZU, Filozofske fakultete, ministrstev itd., podala mnenje, da poimenovanje Džamijska ulica ni primerno že zaradi redke uporabe in slovarske nezabeleženosti pridevnika džamijski. Janković s podporo Komisije za poimenovanja naselij in ulic z Mestne občine Ljubljana njihovo strokovno mnenje ignorira. Kljub vsemu je za glasovanje 25. septembra ponovno predlagal ime Džamijska ulica. SLS je reagirala s pozivom ljubljanskim mestnim svetnikom, naj se na glasovanju izrazijo proti poimenovanju Džamijska ulica.

Ne samo kritiko, SLS ima tudi rešitev

SLS s predsednikom stranke mag. Markom Zidanškom na čelu je predlagala kompromisno rešitev, in sicer poimenovanje Ulica verskega sožitja. »Ulica verskega sožitja izpostavlja pomen sobivanja v harmoniji. Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati. Ljubljanske mestne svetnike tako nagovarjam, naj poimenovanju nasprotujejo,« je o poimenovanju še povedal Zidanšek.

Metod Kranjec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice