Skip to content

V drugem krogu Borut Pahor, dobro kaže Suzani Lari Krause

Predsedniške volitve, čas ko so sanje dovoljene vsem, ko vse pravljice postanejo resnične, konec koncev imamo 9 kandidatov. V predvolilnem času smo bili državljani deležni veliko zgodbic, ogromno besed, ki nikoli ne bodo meso postale. Vseeno Slovenci bolj zaupajo mlajšim, kot tistim, ki so pri državnem koritu že desetletja.

Anketa bralcev Slovenca

Po anketi bralcev spletnega Slovenca je prvo mesto zasedel aktualni predsednik Borut Pahor, druga je Štajerka Suzana Lara Krause, tretje mesto je je pripadlo Kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Vsi ostali kandidati so prejeli pod 10 odstotkov glasov.

Anketa je bila bralcem Slovenca na voljo med 4. in 15. septembrom, izbirali pa so lahko med kandidati, ki so do takrat najavili kandidaturo. Nekateri med njimi kasneje niso zbrali podpisov ali pa so od svoje namere za kandidaturo odstopili.

Kdo so kandidati za predsednika

Borut Pahor, aktualni predsednik RS se je ljudem vtisnil v spomin z obilo svojih neprimernih izjav, je kralj istagrama, ter ima za sabo dolgoletno politično pot. Bil je poslanec Skupščine SR Slovenije, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije, predsednik Združene liste socialnih demokratov, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu, predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Republike Slovenije. Njegovo politično pot je najbolj zaznamoval TEŠ6, saj je njegova vlada dala zeleno luč zanj. Po poklicu je univerzitetni diplomirani politolog (smer mednarodna dejavnost) in ima podporo SD.

Suzana Lara Krause je mlada podjetnica in simpatična Ptujčanka. V boj jo je poslala SLS, kjer je predsednica slovenske ženske zveze. Po izobrazbi je profesorica slovenščine in ruščine. Je najmlajša izmed kandidatov, vendar ima kljub temu veliko življenjskih izkušenj. S svojim načinom življenja, premagovanjem marsikatere težke življenjske situacije je pokazala, da je borka in da besede, da nekaj ne gre, zanjo niso ovira. Suzana je živ dokaz, da je nemogoče mogoče. Vodi družinsko podjetje, je samostojna podjetnica, prevajalka, mati in žena.

Angela (Angelica) Likovič je v slovenskem prostoru znana kot dama, ki ne izbira besed, ko izraža svoje prepričanja. Je bila gostja v mnogih resničnostnih šovih, kjer je s svojimi izjavami vedno razdvajala Slovenijo. Bila je učiteljica, kasneje ravnateljica, sedaj pa je upokojenka. Kandidira ob podpori stranke GOD.

Maja Makovec Brenčič, sedanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki jo podpira SMC, je državljanom znana po aferi »dodatki na pripravljenost«. Po izobrazbi je doktor znanosti s področja ekonomije. Svojo vidno politično pot je začela v vladi Mira Cerarja, pred tem pa je bila prodekanka, redna profesorica, predsednica Sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu in nazadnje prodekanja Ekonomske fakultete.

Ljudmila Novak  je profesorica nemščine in slovenščine, z dolgoletnim staležem v NSi. Bila je županja, slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije, podpredsednica Vlade Republike Slovenije, ministrica za Slovence v zamejstvu in tujini, še vedno je predsednica Nove Slovenije ter poslanka.

Romana Tomc je poslanka v Evropskem parlamentu, podporo ima pri SDS. Po izobrazbi je univerzitetno diplomirana ekonomistka. Do sedaj je bila vodja oddelka za ekonomske zadeve pri Združenju delodajalcev Slovenije, direktorica Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, direktorica Direktorata za delo in pravice iz dela na MDDSZ, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, poslanka, podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije in podpredsednica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

Marjan Šarec, državljanom bolj znan po svojih imitacijah, je sedanji župan Kamnika in ima podporo Liste Marjana Šarca. Univerzitetno diplomiran igralec, ki je bil novinar in je župan, je prepričan, da bo tako dober predsednik, kot je bil župan in nenazadnje igralec.

Boris Popovič, poznan predvsem po tem, da proti njemu tečejo različni kazenski postopki, uživa podporo stranke Slovenija za vedno. Je gimnazijski maturant, podjetnik in od leta 2000 župan Kopra, bil pa je tudi svetnik Državnega sveta Republike Slovenije.

Andrej Šiško je inženir informatike, bil je poveljnik specialnega voda 711. odreda Teritorialne obramb in je od 2014 predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija, stranke, ki ga je tudi podprla.

Kaj pomeni biti predsednik?

Kaj je tisto, kar je naloga predsednika si vsakdo razlaga po svoje. V Ustavi Republike Slovenije lahko preberemo, da je predsednik tisti ki predstavlja državo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. Njegove pristojnosti so:

 • razpisuje volitve v državni zbor;
 • razglaša zakone;
 • imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom;
 • postavlja in odpoklicuje veleposlanike in poslanike republike ter sprejema poverilna pisma tujih diplomatskih predstavnikov;
 • izdaja listine o ratifikaciji;
 • odloča o pomilostitvah;
 • podeljuje odlikovanja in častne naslove;
 • opravlja druge zadeve, določene z ustavo;
 • na zahtevo državnega zbora mora predsednik republike izreči mnenje o posameznem vprašanju
 • odloča o odprtju ali zaprtju misij v tujini;
 • poda predlog za izvolitev varuha človekovih pravic;
 • poda predlog državnemu zboru za imenovanje sodnikov računskega sodišča;
 • poda predlog za imenovanje sodnika evropskega sodišča za človekove pravice…

Predsednik je lahko nekdo, ki na dan glasovanja dopolnil 18 let in mu ni bila odvzeta poslovna sposobnost.

Od kar smo samostojna država se je prvikrat zgodilo, da je toliko kandidatov, in prvikrat da prevladujejo ženske. Javno mnenje v Sloveniji se obrača v smeri da je čas za žensko. Mogoče je res čas, da vajeti prevzeme nekdo z drugačno energijo, politično »nedolžen«, in hkrati dovolj samozavesten in borben, da Slovenijo potegne nazaj med zvezde.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Janez
Janez
6 years ago

ojoj!

vasko
vasko
6 years ago

Tale Suzana mi je všeč, upam da res vspe. Štajerci držimo skupej.

Brena Kovač
Brena Kovač
6 years ago

Če je že dekla potem naj bo Suzana Krause. Edina, ki zmešana kot Ludamila al pa ona Likovičeva.

Prijava na e-novice