Skip to content

Židan s pomočjo NSi ruši zadnji uporni steber slovenskega kmetijstva

Kmetijstvo v Sloveniji že dolgo časa diha še samo na škrge. Rodovitna kmetijska zemljišča se prodajajo za izgradnjo tovarn, z obrazložitvijo, da se s tem rešuje brezposelnost. Samooskrbni smo samo pri mleku in piščančjem mesu, male družinske kmetije propadajo, subvenciji so prej miloščina kot pomoč, odškodnine za škodo zaradi naravnih katastrov so točke na sejah, ki bodo v veljavo stopile enkrat v prihodnosti. Zadruge so tako ostale edini steber kmetijstva, ki je kdaj upal glasno opozoriti na mnoge težave slovenskega kmeta, kar pa ni bilo po godu kmetijskemu ministru Dejanu Židanu. A kot zgleda je padla odločitev, da je potrebno ta steber zrušiti ne glede na posledice. Tako napoveduje Jože Podgoršek, ki je blizu NSi, hkrati pa mu je po naših virih do številnih funkcij pomagal prav minister Dejan Židan.

Jože Podgoršek zavida Vrisku sposobnost obvladovanja več funkcij

Podgoršek je zase prepričan, da lahko obvladuje vsaj 3 visoke funkcije, obenem pa Vrisku očita, da tega ne zmore? Foto: rtvslo.si

Dekan visoke šole za upravljanje podeželja Grm in na Židanovem Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, dr. Jože Podgoršek je v svoji kandidaturi za novega predsednika Zadružne zveze Slovenije (ZZS) navedel, da želi strmoglaviti sedanjega predsednika Petra Vriska. Tisto zaradi česar je Podgoršek prepričan, da Vrisk ni opravil je to, da se ne postavi za kmeta in zadruge. Celo očita mu, da je ZZS financiral del volilne kampanje SMC, ter je Miro Cerar ravno zaradi tega na vseh Vriskovih dogodkih. Podgoršek se obregne tudi ob funkcije Vriska, ki jih je po njegovem mnenju preveč in kot referenco za svojo izjavo navaja sebe, ki obvladuje le dve funkciji in bi po njegovem brez problema obvladal še tretjo. Roko na srce, glede na trenutni šolski sistem Podgoršek veliko dela ravno nima, saj večina njegovih stanovskih kolegov obvladuje še vsaj 2 dodatni funkciji. Kot šolnik bi lahko tudi razumel, da so ljudje različni in imajo različne lastnosti, nekdo lahko v enem samem dnevu naredi toliko kot drug v celem tednu.

Kot pikico na i še dodaja, da Vriska ruši zaradi mnenja, da bo na ta način rešil Deželno banko Slovenije, saj prodaja le-te ni dobra odločitev. Mnenja je, da je Vrisk Banko spravil v rdeče številke, ker je dajal posojila zadrugam, ki niso bile posojilno sposobne in lahko krijejo le obresti, ne pa glavnice. Podgoršek, ki ima malo realnih možnosti, da bi svoj prevrat izpeljal, bo vodstva zadrug težko prepričal s tem, da jim napoveduje ukinjanje financiranja.

Podgoršek uživa podporo sumljive in raznobarvne druščine

Podgoršku bi banko pomagal reševati Branko Tomažič, direktor propadlega Agroinda.

Strici iz ozadja so očitno že slovenska folklora, Podgorškov je Marjan Podobnik. Isti pogoreli politik Podobnik, ki ga je predsednik SLS mag. Marko Zidanšek izključil iz stranke zaradi fizičnih napadov in njegovega dolgega jezika. Čemu se je odločil, da bo zdaj vse sile uprl v to, da ruši vse tiste člane bivše stranke, ki imajo funkcije na državni ravni, kaže bolj na ljubosumno dejanje zapuščene osebe, ki ne prenese uspeha bivši družbi. Naši viri navajajo, da ga podpira tudi Branko Tomažič, podpredsednik KGZS, ki hkrati kandidira tudi za funkcijo državnega svetnika. Razrešeni direktor Kmečke zadruge Vipava, ki je s svojim dejanjem posredno vplival na propad Vipavskega Agroinda. Njegova politika finančnega managementa in kopičenje funkcij je podobno Podgorškovi ideji za rešitev Deželne banke, ki vodi v stečaj.

NSi vse bližje Židanovim

NSi je v tem mandatu povsem nekritična do kmetijskega ministra Židana. Največje posledice te čudne koalicije bodo zopet nosili kmetje.

Čudno vlogo v tem projektu pa igra Nova Slovenija, katere član naj bi bil Podgoršek. Stranka, za katero bi bilo pričakovati povezovanje s programsko in ideološko podobnimi strankami ostaja do kmetijskega ministra Židana v tem mandatu povsem nekritična. Očitno to pomeni, da po njihovem mnenju minister dobro opravlja, kar bodo kmetje težko verjeli. Opozicija je tako na opozarjanje premnogih njegovih napak zelo osiromašena. Le ugibamo lahko, kaj je Židan obljubil NSi, ki odkrito priznava, da želi na vsak način v naslednjo vlado. V politiki so takšna sodelovanja sicer povsem legitimna, pa vendar bo šele čas prinesel ali bodo člani NSi sprejeli kolaboracijo s stranko, ki ima močne korenine v nekdanjem sistemu. Vsekakor bo ta čudna koalicija najbolj plačevali slovenski kmetje, ki ostajajo v tem mandatu brez zagovornika.

Cilj Podgorška ni rešitev, ali posluh kmetov in zadrugam, ampak skrb za svoj stolček v naslednjem mandatu, ter postati ena izmed igralnih figur ministra Židana. V kolikor pade še zadnji steber, ki se Židanu upa glasno upreti, bo to pomenilo popoln monopol Socialnih demokratov nad kmetijstvom in na dolgi rok propad slovenskega kmetijstva, uvoz tujih proizvodov in bogatitev le vodilnih, če ravno na ramenih malega kmeta.

Metod Kranjc

 

Subscribe
Notify of
guest
4 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Gorazd
Gorazd
6 years ago

Ocitno smo Slovenci narod samomorilcev.Sicer bi Zidana, razne nesposobne Tomazice in vso ostalo roparsko hordo ze nagnali.To je pac moje osebno mnenje…

TATJANA
TATJANA
6 years ago

Lakota bo prišla v deželo in takrat bo za marsikaj prepozno,…. zagotovo bodo pa takrat vsi spoznali, da niso podpirali kmeta in so dovolili samouničenje. ŽAL,NEKATERI MORAJO VSE IZGUBITI,….

Pepi
Pepi
6 years ago

Pohlep pripelje za sabo lakoto!
Joj in zopet Branko Tomažič..
Ali nima dovolj

Frančišek
Frančišek
6 years ago

NSI & adijo pamet!
Koliko časa še tršica buntnglavska?

Prijava na e-novice