Naprej na vsebino

Predstavitev fakultete: Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru

Na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru je do sedaj diplomiralo več kot 29.500 študentov, v letu 2014 pa so praznovali 55-letnico delovanja. Prav to je tudi razlog, da Ekonomsko-poslovno fakulteto UM uvrščamo med najstarejše fakultete v Sloveniji. Preverili smo, kaj na fakulteti nudijo bodočim študentom.

Ekonomsko-poslovna fakulteta UM je študentom prijazna fakulteta, ki bodočim študentom nudi kakovostno izobraževanje, izkoristijo pa lahko tudi možnost mednarodne izmenjave, strokovnih in športnih srečanj, učenja jezikov ter mnoge druge dejavnosti.

Fakulteto vodi dekanica, dr. Lidija Hauptman, ki je hkrati tudi izredna profesorica za področje računovodstva in revizije. Ker je fakulteta razdeljena na dva dela (stari in novi del), lahko rečemo, da se nahaja na dveh naslovih in sicer na Razlagovi 14 (nova stavba) in Razlagovi 20 (stara stavba).

Izobraževalna dejavnost fakultete

Na Ekonomsko-poslovni fakulteti UM študentom nudijo visokošolski strokovni študijski program »Poslovna ekonomija«, univerzitetni študijski program »Ekonomske in poslovne vede«, magistrski študijski program »Ekonomske in poslovne vede«, doktorski študijski program »Ekonomske in poslovne vede« in študijski program »Gospodarsko inženirstvo«.

Velike prednosti izobraževanja na izbrani fakulteti so: Pripravljanje na samostojni študij, sodobni pristopi k poučevanju, prilagajanje študijskih vsebin glede na lastne želje oziroma interese, možnost študija na partnerskih univerzah v tujini in s tem širjenje lastnih obzorij ter vključevanje tistih vsebin v izobraževalni program, ki povečujejo zaposljivost diplomantov.

Tako se lahko diplomanti zaposlijo na bankah, v zavarovalnicah, računovodskih servisih, pri samostojnih podjetnikih, zavodih in manjših ter večjih poslovnih družbah.

K pogovoru sem povabila Tjašo, bivšo študentko Ekonomsko-poslovne fakultete UM. Želela sem izvedeti, zakaj se je odločila za študij na fakulteti, ali je bila s študijem zadovoljna in kako je danes z zaposlitvijo ekonomistov.

»Za študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti UM sem se odločila predvsem zato, ker si od nekdaj želim lastnega podjetja. Zdi se mi, da je tovrstna fakulteta odlična priložnost za pridobitev znanj na področju organizacije poslovanja in vodenja, trženja in prodaje, nenazadnje pa tudi finančnega poslovanja. Veseli me delo z računalnikom, sem zelo komunikativna in organizirana, rada pa tudi vodim stvari. Ker sem končala Srednjo ekonomsko šolo Maribor, se mi je zdelo prav, da pridobljena znanja nadgradim z izobraževanjem na fakulteti. S študijem sem zelo zadovoljna. Dejstvo je, da iz procesa izobraževanja odneseš toliko, kolikor si sam želiš. Sami predmeti so se mi zdeli izjemno zanimivi, organizacija izobraževanja pa odlična. Ne glede na vse slabše možnosti zaposlitve, bi se za Ekonomsko-poslovno fakulteto UM odločila tudi danes. Glede zaposlitve pa je tako – če imaš veze, potem nimaš težav. Takšno je moje mnenje«.

Ker ob poklicu ekonomista najprej pomislimo na izjemno majhno možnost za zaposlitev, smo preverili, kako je dejansko z zaposlitvijo.

Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je na območju Maribora zabeleženih kar 2.165 brezposelnih z doseženo visokošolsko izobrazbo prve, druge ali tretje stopnje. Nekaj manj brezposelnih z isto stopnjo izobrazbe je zabeleženih v Celju (1.516), v Ljubljani pa so v oktobru 2017 zabeležili kar 5.439 brezposelnih z doseženo visokošolsko izobrazbo.

Sedaj pa se osredotočimo na ekonomiste. Sodeč po podatkih trga dela je bilo v letu 2012 največ brezposelnih prav med diplomiranimi ekonomisti, na tretjem mestu seznama so se znašli univerzitetni diplomirani ekonomisti, na osmem mestu pa ekonomisti, ki so zaključili zgolj srednješolsko izobraževanje.

Tjaša pravi, da je tudi danes ekonomistov »kot listja«, kljub temu pa se ji zdi, da so zaposlitvene možnosti danes bistveno boljše, kot so bile pred nekaj leti – če imaš izkušnje.

»Zdi se mi, da tisti, ki se odločijo za študij, nekako vedo, da bodo verjetno imeli težave pri iskanju zaposlitve. Danes delodajalci iščejo posameznike z izkušnjami, nekje sem celo prebrala, da diplomirani ekonomisti po zaključenem študiju na prvo službo čakajo približno 1 leto. Po mojem mnenju je težava v sistemu, saj si referenc enostavno ne moreš pridobiti – nihče ne želi v službo vzeti neizkušeno osebo, ne glede na to, za kateri poklic gre. Bivši sošolci so nekateri brezposelni, drugi so našli zaposlitev. Sama se nameravam vpisati na podiplomski študij, zato zaposlitve trenutno ne iščem. Sem pa na enem izmed portalov za zaposlitev zasledila, da iščejo delovno silo v bankah, šlo je predvsem za finančne analitike, računovodje-knjigovodje, svetovalce in skrbnike bančnih storitev. V vseh primerih so zahtevali delovne izkušnje, v nekaterih vsaj 12 mesecev, v drugih pa celo 5 let delovnih izkušenj.«

Kakšne pa so plače?

V letu 2014 je bila izvedena raziskava, v kateri so razkrili plače 77 poklicev – brez dodatkov. Tako naj bi imel bančni uradnik na okencu od 650 – 850€ plače, kadar gre za začetnika in 715 – 1.010€, kadar gre za zaposlenega z 10 leti delovne dobe. Tajnica začetnica naj bi imela 600 -770€ plače, tista z 10-letno delovno dobo pa od 650 – 1000€. Finančni inšpektor – začetnik prejema plačo v višini 1.200€, tisti z 10-letno delovno dobo pa 1.320€. Računovodja, ki je šele nastopil v službi, naj bi prejemal od 850 – 950 € plače, tisti z desetimi leti delovne dobe pa od 950 – 1.600€. Potem je tukaj še borzni posrednik/analitik, ki naj bi imel na začetku kariere od 1.100 – 1.200€ plače, po 10. letih delovne dobe pa od 1.340 – 1.700€.

Z upanjem, da bomo prejeli informacije iz prve roke, smo Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru poslali naslednja vprašanja:

– Koliko let že vaša fakulteta obstaja?

– Ali iz vaših vrst izhaja tudi kakšna znana osebnost?

– Na kateri dosežek ste najbolj ponosni?

– Kaj pričakujete od bodočih študentov?

– Katere lastnosti bi po vašem mnenju moral imeti dober ekonomist?

– Katere so ključne razlike med poklicem ekonomist nekoč in danes?

– Kakšne možnosti ima vaš študent za zaposlitev?

– Imate slučajno podatke, koliko jih je na Zavodu za zaposlovanje?

– Kje dejansko lahko vaš diplomant dela?

– Kaj se mora zavedati nekdo, ki se namerava vpisati na vašo fakulteto?

– Kakšen je vpis?

Na fakulteti si niso vzeli časa, da bi odgovorili na naša vprašanja, zato vam odgovorov žal ne moremo predstaviti.

V kolikor razmišljate o vpisu na fakulteto in želite ugotoviti, »ali ste iz pravega testa« za izobraževanje v tej smeri, preverite, ali ste podjetni, ali znate kritično razmišljati, ste inovativni, enakopravni in demokratični ter osebno in družbeno odgovorni, saj so prav to tudi nekatere izmed ključnih vrednote Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, katere vizija je, da bo EPF odlična, na nacionalni in širši evropski ravni priznana, v globalni svet vpeta, raziskovalno usmerjena ekonomsko-poslovna šola.

»Tako kot je prisilno hranjenje škodljivo, učenje brez veselja krni spomin, zato v njem ne ostane nič.« (Leonardo Da Vinci)

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice