Skip to content

Novo leto bo …

Vsako novo leto dosti ljudi začne z novoletnimi zaobljubami, ki naj bi pripomogle k temu, da bo leto lepše, bolj uspešno in predvsem, da bodo težave preteklega leta resnično ostale tam. Posledično je moč na spletu prebrati ogromno ponudb, ki »pihana na dušo« vsem, ki so se vsaj navidezno odločili, da bodo nekaj spremenili. Večino zaobljub je v smeri bom shujšal, bom več prišparal, bom nehal kaditi, piti, jesti sladkarije, začel delati na sebi … In ravno za te zaobljube so nekateri ponudniki, željni zaslužka, razprli svoje lovke in samo čakajo na žrtve, ki jim bodo za ogromno denarja prodali sanje. Nekaterim bo celo uspelo doseči cilj, vsaj na kratek rok, a večino bo svojo stisko poglobila, saj bo pot do želenega cilja še daljša.

»Shujšal bom …«

Odločitev, ki je z novim letom dokaj pogosta, a se običajno začne na napačnem mestu. Diete, pretirana vadba in odrekanja res prinesejo rezultate na kratek rok, a to ni rešitev težave. Nekdo, ki se celo življenje bori s kilogrami in slučajno zdaj gleda zelo popularno oddajo na televiziji na to temo, bo rešitev videl v fitnesu, osebnemu trenerju, prav tako bo na spletu te dni opazil ogromno izdelkov, ki ponujajo rešitve. A resnica in pot do »prave« teže leži v spremembi načina življenja. Večino nutricistov in osebnih trenerjev ponuja rešitev v kombinaciji redne telovadbe in petih obrokov. Velja za večino, a definitivno ne za vse. Vsakdo mora poznati svoje telo, svoj stil življenja, predvsem pa katera hrana odgovarja njegovemu telesu. Zavedati se mora, da nekomu oreški, sadje in zelenjava škodi, ter bo težo le podvojil, drugi bo izgubil težo. Podobno je z mlečnimi izdelki, mesom in ostalo t.i. zdravo hrano. Nekomu 2 – 3 litre vode dnevno škodi, drugemu pomaga. In še bi lahko naštevali. Podobno je s telovadbo. Vedeti je potrebno kje je točka, ko telo kuri maščobo in kje, kjer maščobo pretvori le v mišico. Hkrati se je potrebno zavedati, da ko nekdo začne s preoblikovanjem telesa, bo sprva teža hitro kopnela, potem se tehtnica ne bo in ne bo želela premakniti, celo še kakšen kilogram več bo pokazala.

Bistvo odločitve, da boste zgubili odvečne kilograme je, da najprej poznate sebe, nato pa vztrajate. Prvih 28 dni je najtežje, po 3 mesecih ustaljenih navad, se bodo te vtisnile v vaš vsakdan in bodo postale del vašega življenja. Torej, naredite si plan in se ga držite, nihče vam ne more pomagati, če odločitev ne izhaja iz vas samih, ampak je le trenutek, kar bi bilo dobro. Če je slednje, prenehajte zdaj takoj, ker je škoda vašega denarja, časa in živcev.

»Več bom privarčeval«

Glede na napovedi smo v Sloveniji tudi počasi izplavali iz krize. Gospodarstvo je zacvetelo in več delovnih mest bo, plače naj bi bile višje, več naj bi bilo ugodnosti … kakorkoli že, pogoji, da nekaj privarčujete so ustvarjeni. Tudi za to zaobljubo boste na spletu našli kar nekaj ponudb in idej. Logika varčevanja je v bistvu čisto preprosta, veste koliko dohodkov imate, veste koliko odhodkov imate, da ste v plusu morajo biti prihodki višji od odhodkov.

Prihodki so vedno več ali manj fiksni, z malo ustvarjalnosti in dobro poslovno idejo, lahko le te do neke mere povečate. Odhodki so običajno fiksni in variabilni. Fiksne je moč zmanjšati le z akcijami, ki jih določeni ponudniki ponujajo, ter s skrbno izbiro ponudnikov. Variabilni del je v celoti v vaših rokah. V kolikor imate celoten nadzor, kje in za kaj porabite denar, potem tudi veste, kje bi lahko porabili še manj.

Sama ideja o tem, da bi varčevali, pa dejansko vam prihodki ne krijejo odhodke, so zgolj sanje. Mnogi vas bodo prepričevali, da se kljub temu da, da morate, ker se vam lahko kaj zgodi, ter je nujno imeti nekaj na strani, ter s tem prebudili slabo vest, ker realno veste, da je to nemogoče. Le vi veste, kakšno je vaše finančno stanje in če vodite vsak prihodek in odhodek, kar bi morali, boste kaj kmalu videli, če realno lahko kaj spremenite. Dokler računov trgovin ne shranjujete in se vam še sanja ne, kam je šel denar, potem vam tudi najboljši finančni svetovalci ne morejo pomagati. Ponovno ste le vi in samo vi tisti, ki lahko naredite ta korak in šele takrat boste dejansko lahko varčevali.

»Ne bom več kadil, pil, jedel sladko«

Kajenje, pitje in napad nad sladkim so v bistvu odvisnosti. Na ta način se jih morate tudi lotiti. Na silo odrekanje bo prineslo le slabo voljo, veliko težav in predvsem boste korak bližje k depresiji. Postali boste le nočna mora za okolico.

Prvi korak pri odvisnosti je, da se je zavedate, drugi je odločitev, da je dovolj. Nihče nima čudežne tabletke, palice, ali terapije, če ravno mnogi to ponujajo. Obstaja razlog, ki vas je privedel do tega, da je odvisnost prevzela vaš vsakdan. Razlog poznate le vi in le vi lahko zadeve obrnete sebi v prid. Noben guru s svojim mambo jambo tehniko tega ne zmore. Marsikdo vam bo rekel, veš meni je uspelo, mi je pomagal. Ni res, le podzavestna odločitev, da je potrebno narediti konec nečemu in obisk guruja sta sovpadale. Nekdo je to dobro izkoristil in se okoristil.

Pri vseh odvisnosti se mora narediti tisti klik v glavi, da se »odvisnik« odloči, kaj pripelje do tega ni moč predvideti, a najpogosteje so to težave z zdravjem.

»Bom delal na sebi …«

Delo na sebi je nekaj kar zahteva ogromno odločitev, ogromno sprememb in predvsem pripravljenosti za to. Zgolj branje duhovnih knjig, gledaje duhovnih filmov, meditiranje, obisk psihoterapevta in podobnih strokovnjakov, še ne pomeni dela na sebi. To so zgolj kozmetični dodatki, ki so zgolj za lepoto, ne za globino in rešitev tistega, kar želite spremeniti. Vsak človek je svet zase, vsak ima svojo zgodovino, kompetence in cilje. Najtežje se je soočiti sam s sabo, se resnično pogledati v ogledalo, ter si priznati vse. Ko človek zmore v celoti razgaliti sebe, si priznati napake, oprostiti in se odločiti, da želi spremembo, lahko začne delati na sebi. Sprememb se v večini bojimo, ker predstavljajo nekaj novega, nekaj kar se ne da predvideti, kar se ne da kontrolirati in ravno to je najbolj srhljivo.

Če niste pripravljeni na ta velik korak, a čutite, da nekaj bi, je veliko boljša odločitev obisk vedeževalke, bo zahtevalo manj časa in vašega denarja, učinek na koncu bo isti.

Vsaka naša odločitev predvideva tudi odgovornost. Vsak korak, ki ga naredimo ima svojo posledico in vedno se bo našel kdo, ki bo oporekal našemu pogledu. Kadar se odločate, delate zaobljube, pogodbe s samim sabo, naj bodo le te realne in premišljene. Ko si človek postavi cilj, si ga, ker je to njegova želja, ki naj bi na koncu prinesla neko radost, potrditev. Ko ni dosežen, prinese le razočaranje, bolečino in globoko rano, ki je nič ne zaceli. Če že pišete novoletne zaobljube, napišite tiste, ki so realne, a si dovolite sanje. Ko boste začeli, se bodo le domine sprožile in pot se bo odvila, vi le vztrajate in ko bo težko, se osredotočite le na cilj, če je realen, ga boste dosegli. Le verjeti morate.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice