Naprej na vsebino

Imate morebiti ponarejeno vinjeto?

Barantanje nam je lahko všeč ali ne. Lahko ga odobravamo ali mu nasprotujemo. Včasih se ga lahko tudi poslužujemo, v kolikor želimo kupiti nekaj, vendar določene cene nismo pripravljeni plačati. Ali nam bo uspelo ali ne, je odvisno od več faktorjev. Na določene lahko vplivamo, določeni niso odvisni od nas. Ne glede na vse velja, da lahko kupčijo izpeljemo samo v primeru, ko se obe strani strinjata s pogoji, ki sta jih določili. Tako tista, ki izdelek ponuja/prodaja, kakor tudi tista, ki izdelek išče/kupuje.

Redki so tisti, ki se o stvareh zanimajo in pozanimajo na zalogo. To pomeni veliko prej, preden so na točki, ko je potrebno nekaj narediti. Nekaj kupiti. Nakup vinjete tukaj ni nobena izjema. Kdo od vas jo že ima? Kdo od vas bo počakal še tisti zadnji dan, ko še velja prejšnja, torej tista za leto 2017, saj imate s tem občutek, da ste nekaj vendarle prišparali? Da jo želite izkoristiti do zadnjega dne, dokler je še veljavna in za njeno uporabo ne boste izpostavljeni morebitni kazni? Koliko ste pripravljeni reskirati pri nakupu vinjete? Ste eni tistih, ki so se odločili, da bodo spoštovali zakon in kupili vinjeto pri pooblaščenih prodajalcih in se tako izognili kakršni koli kazni? Ste se letos odločili preizkusiti v starodavni umetnosti barantanja, kjer boste skušali plačati manj, kot je zakonsko določeno, v upanju, da ima prodajalec na drugi strani vsa potrebna dokazila o ustreznosti vinjete? Ali ste se odločili poskusiti drugače? Povprašati malce naokoli, morebiti celo malce več raziskovati, v upanju, da srečate osebo, ki vam bo vinjeto prodala precej ceneje, kot je uradno določena cena, vendar z zavedanjem, da gre v tem primeru morebiti celo za ponarejeno vinjeto?

Med brskanjem po spletu sem opazila množico oglasov, kjer se išče, kupuje in tudi prodaja vinjete za leto 2018 po malce nižji ceni, kot je tista uradno določena. Vsak se lahko danes na spletu izdaja za kogarkoli in ni nujno, da so navedbe, ki vam jih osebe povedo, resnične. Do vinjete se danes lahko pride na različne načine. Ponujajo jih v različnih nagradnih igrah, marsikdo jo je morebiti lahko dobil kot novoletno darilo, ali za rojstni dan in se je odločil/a, da je ne potrebuje ker si jo je že sam kupil/a, kar pomeni, da želi odvečno prodati. Situacije so lahko povsem kredibilne, a kaj, ko se lahko zatakne pri njihovi resničnosti. Ali vam bodo »improvizirani« prodajalci na spletu v oglasih povedali vso resnico, kako so do vinjete prišli, v kolikor računa ne bodo imeli? Tega ne boste mogli nikoli vedet. Kar pa vam lahko pomaga pri tovrstnem nakupu je račun o prvotnem nakupu vinjete ter spodnji del vinjete (kupon oz. odrezek), ki ga potrebujete, v kolikor ne želite prepustiti možnost potencialne kazni v roke usode, sreče ali spleta okoliščin. Morebiti je bila vinjeta ukradena. Lahko gre za ponaredek. Shranjen račun o prvotnem nakupu ter spodnji del vinjete (kupon oz. odrezek) vam omogočata, da lahko mirno spite in se ob srečanju z nadzorniki Darsa počutite bolj sproščeno.

Ker pa je vedno bolje preveriti, kot pa se zanesti samo na lasten občutek, logično razmišljanje ter sklepanje, sem se odločila o črnem trgu vinjet ter zaščiti kupca, v kolikor se odloči za tovrsten nakup preko oglasov na spletu pri neznancih in možnosti ugotovitve, ali nismo morebiti kupili ponarejene vinjete za ceno prave, povprašati kar na Dars. Prav tako sem jih vprašala o dosedanji prodaji vinjet in kaj njihovi nadzorniki na terenu dejansko preverjajo. Kaj lahko naredijo v primeru, ko se voznik »izmuzne« njihovemu vabilu k pregledu vinjete ob vstopu ali izstopu iz obvoznice pa je bilo vprašanje, ki sem ga prihranila skoraj za konec.

Raje kupite pristne vinjete na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni

Na spletu sem opazila pravo »barantanje« glede nakupa vinjet za leto 2018, prodajajo pa se tudi “rabljene” vinjete, ki so veljavne še do 31.1.2018. Zanima me, na kaj naj bodo uporabniki pozorni, v kolikor se odločijo za tovrsten način kupovanja vinjete?

Od 1. decembra 2017 so na pooblaščenih prodajnih mestih naprodaj vinjete z letnico 2018; uporabnikom svetujemo in priporočamo nakup pristne vinjete na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni. Račun ter spodnji del vinjete (kupon oz. odrezek) shranite. Nakupe vinjet na način, ki ga opisujete, odsvetujemo.

Obvezno shranite račun ter spodnji del vinjete (kupon oz. odrezek)

Pogosto vas opazimo ob izvozu ali uvozu na avtocesto/obvoznico. Koliko daleč sega vaš pogled z daljnogledom in kaj vse opazujete, ko gledate vozilo, ki se vam približuje? Kaj vse lahko vidite in kaj vse preverjate?

Pripomoček naših cestninskih nadzornikov so daljnogledi, s katerimi preverjajo, ali imajo vozila nameščene vinjete. Njihov pogled lahko seže dovolj daleč, da lahko vozilo, za katero domnevajo, da je lahko v prekršku, pravočasno in varno zaustavijo.

Kakšni so najpogostejši izgovori voznikov, zakaj vinjet nimajo nameščenih ali jih imajo napačno nameščene?

Najpogosteje se pojavi izgovor, da niso vedeli, da je potrebna vinjeta in da le te niso imeli možnost kupiti.

Kaj lahko naredite v primeru, da se oseba ne želi ustaviti ali morebiti celo “spregleda”, da jo želite ustaviti?

Skladno z zakonskimi določili izrečejo globo in kazenske točke sami cestninski nadzorniki. Slovenskim kršiteljem pošljemo plačilni nalog po pošti, v primeru tujih kršiteljev pa obvestimo policijo in druge patrulje cestninskih nadzornikov, ki so na terenu.

Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pravilno nameščena na vozilu

Kdaj in kako smo lahko zares prepričani, da je vinjeta pravilno nameščena?

Svetujemo, da pred namestitvijo vinjete natančno preberete navodila za lepljenje, napisana na hrbtni strani vinjete. Pred namestitvijo nove veljavne vinjete vedno odstranite predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. Pri nameščanju vinjete ne smete uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov ali česa podobnega. V kolikor jih uporabite, vinjeta ni več dokaz o pravilno plačani cestnini. To naprej pomeni, da je neveljavna, medtem, ko je uporabnik avtoceste v prekršku. Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu. Če pred namestitvijo vinjeto poškodujete, jo nalepite nazaj na folijo in zamenjajte na prodajnem mestu – v tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati.

Težko verjamem, da na področju vinjet (še) ne bi obstajal črni trg, saj najverjetneje obstaja že za marsikaj, zato me zanima, ali imate kaj informacij glede tega?

Glede morebitnega »črnega« trga ne razpolagamo z nobenimi informacijami. V letu 2017 ponarejenih vinjet nismo odkrili.

Mogoče res DARS ne razpolaga s podatki o ponarejenih vinjetah, a glede na to, da smo ljudje iznajdljivi in smo pripravljeni marsikaj tvegati, da malo privarčujemo, je dvom o pristnosti vinjete kupljene na spletu, pri popolnih tujcih, brez računa, zelo vprašljiva.

Število prodanih vinjet po razredih za leto 2016 in 2017.

Prodaja vinjet konstantno raste in prodaja obstoječih, oranžnih vinjet z letnico 2017 je boljša od tistih z letnico 2016. Prav tako raste promet tudi na naših hitrih cestah in avtocestah. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo iste. Tudi cestninski razredi, kamor se uvrščajo vinjetna vozila ostajajo isti. Vrednost prodanih vinjet je v obdobju od 1.12.2016 do 30.11.2017 znašala 180,2 milijonov EUR in je za 10 milijonov EUR višja kot v primerljivem obdobju predhodnega leta.

Petra Petravič

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice