Skip to content

Računalniške osnove: Kako narediš tabelo v Wordu?

Tabele lahko uporabimo za enostavnejši prikaz pomembnejših podatkov. Danes vam bomo predstavili, kako preprosto je v resnici izdelati tabelo v Wordu.

  1. Najprej se z miško postavimo na zavihek VSTAVLJANJE in izberemo TABELE, ki se nam pojavijo kot četrta ikona od leve proti desni.
  2. Sedaj imamo dve možnosti. Tabelo lahko izberemo tako, kot prikazuje spodnja slika – označimo število želenih vrstic in stolpcev (najpreprostejši način), če pa potrebujemo večjo tabelo, pa jo lahko naredimo po meri.

  1. Izrisala se nam bo tabela:
  2. Naj vam predstavimo še druge možnosti. Po kliku na zavihek TABELA lahko izberemo »VSTAVI TABELO…« Izberemo lahko število stolpcev in število vrstic, prav tako pa lahko nastavimo tudi samodejno prilagajanje.
  1. Imamo še eno možnost in sicer da po kliku na zavihek TABELA izberemo NARIŠI TABELO.
  2. Ko se nam izriše tabela z določenim številom vrstic in stolpcev, imamo ogromno možnosti prilagoditve tabele. Nekaj možnosti je prikazanih na spodnji sliki. Tabelo lahko senčimo, ji dodamo obrobe po lastni želji, skratka vse, da bo naša tabela videti bolj privlačna in pregledna.
  3. Če celotno tabelo označimo in nanjo kliknemo z desnim gumbom miške, se nam odprejo nove možnosti, kot je prikazano na spodnji sliki.
  4. Pod »LASTNOSTI TABELE« lahko nastavimo poljubno velikost vrstic in stolpcev, kadar je le-ta natančno določena. Na tem mestu lahko izberemo tudi postavitev tabele (levo, na sredino, desno) in oblivanje z besedilom.
  5. Sedaj vam bomo pokazali še, kako lahko besedilo pretvorimo v tabelo. Če označimo besedilo, ki ga želimo pretvoriti v tabelo, in nato pod zavihkom TABELE izberemo PRETVORI BESEDILO V TABELO, se nam odpre okence, v katerem lahko izberemo lastnosti stolpcev in vrstic, nakar se besedilo pretvori v tabelo.
  6. Vse, kar moramo storiti sedaj je, da našo tabelo tudi izpolnimo.

Izdelava tabele je preprosta in če nimamo točno določenih lastnosti tabele, je lahko tudi zabavna. Pustite domišljiji prosto pot, pa vendar bodite previdni, da bo tabela ostala pregledna.

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
magdalena
magdalena
3 months ago

hvala

Prijava na e-novice