Skip to content

Halalgate: Židan zaupa slovenski hrani, Podgoršek ni pristojen, UVHVVR molči

Na trenutke se zdi, da slovensko izginja iz našega ozemlja. Tuje vplive je moč opaziti na vsakem koraku, po drugi strani pa niti tisto kar je našega ne znamo zaščititi (teran, kranjska klobasa, meja). V zadnjih tednih je slovensko javnost presenetilo razkritje, da so odgovorni organi šele po štirinajstih letih nepravilnosti zaprli obrat Mesnine dežele kranjske MDK. Vprašanje, ki se na tem mestu odpira je vsekakor, ali sploh vemo, kaj jemo?

Zidanšek resornim organom naslovil odprto pismo o varnosti slovenske hrane

Predsednik SLS Marko Zidanšek je po prejemu klicev zaskrbljenih državljanov naslovil Odprto pismo resornim organom RS (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano in Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) o (ne)varnosti slovenske hrane, ter jim zastavil 3 ključna vprašanja:

  • Ali v Sloveniji obstajajo še kakšni drugi primeri, ko se je proizvajalcem več let gledalo skozi prste kljub opozorilom inšpekcijskih služb?;
  • Kdo v Sloveniji je odgovoren za nadzor in obveščanje o obredno pridelanih živilih in ali v slovenskih klavnicah poteka obredni zakol živali, ki je v nasprotju s slovensko zakonodajo?;
  • Ali so bila v zadnjih desetih letih kakšna živila spremenjena, da ustrezajo verskemu prepričanju manjšine, brez da bi o tem obvestili javnost in potrošnike?

Tudi nas je zanimalo, kaj pravijo omenjeni na odprto pismo in dobili odgovor le od varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, Jožeta Podgorška, ki je povedal, da vprašanja bistveno presegajo zakonsko določene pristojnosti, zato konkretnih odgovorov oziroma mnenj ne more posredovati. Dodaja še, da je ključna naloga varuha spremljanje poslovnega toka v verigi preskrbe s hrano, promocija pozitivnih praks in priglasitev domnevno nepoštenih praks Agenciji za varstvo konkurence.

Dejan Židan zaupa slovenski hrani, ker “ve kaj je” foto: Al Jazeera Balkans

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in minister Dejan Židan nam še nista odgovorila, je Židan pa v eni izmed izjav v teh dneh izrazil svoje stališče do slovenske hrane in poudaril, da še vedno zaupa slovenski hrani, ker ve, kaj je. Mogoče minister ne uživa izdelkov MDK in le Panvitine ki jo je do nedavnega vodil in znotraj katere je vzpostavil certifikat halal, a po dogodkih v MDK so mnogi potrošniki zaskrbljeni.

V Sloveniji nezakonita proizvodnja »Halal« izdelkov?

Zidanšek je opozoril tudi na nepravilnosti pri proizvodnji halal izdelkov: »Vsak državljan ima pravico vedeti kaj je in kaj kupuje. Če so bili izdelki spremenjeni, da ustrezajo zahtevam manjšine brez, da bi bili potrošniki na to opozorjeni, potem je odpovedala celotna linija organov, ki skrbijo za zaščito potrošnikov.”

V vsakem primeru je zakonodajo potrebno spoštovati. Obredno klanje brez omamljanja in spuščanje krvi pri živih živalih, ki ga predpisuje muslimanski standard halal je v Sloveniji prepovedano. Smo pa v Slovencu že poročali, da je pravnik Andraž Teršek na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo 25. člen ZZZvi, ki naj bi neposredno posegal v ustavne pravice in svoboščina slovenskih muslimanov.

Trgovine so resnično prepolne z različnimi izdelki, zelo nejasnimi deklaracijami in oznakami na izdelki. Potrošniki si zaslužijo in imajo pravico vedeti kaj kupujejo, kaj je v izdelkih in če imajo kakšno obredno ozadje. Prehransko področje je v zadnjih letih zašlo iz kurza normalnosti, ter je v ospredju le dobiček, če tudi na račun propadanja slovenskih kmetov, izpodrinjenja slovenske hrane in zavajanje potrošnikov. Odgovorni pa molčijo.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice