Naprej na vsebino

Računalniške osnove: Kako pripraviti stran za nadaljnje pisanje?

V prejšnjih prispevkih smo spoznali urejevalnik Word, naučili pa smo se tudi, kako lahko izberemo različne sloge, kako oštevilčimo strani, kako spreminjamo obliko in velikost besedila, kako oblikujemo tabele in še mnogo več. Večino izmed naštetih stvari storimo šele, ko dokument zaključujemo, a ne smemo pozabiti tudi na pripravo strani za nadaljnje pisanje.

Najprej si moramo dobro prebrati dana navodila za oblikovanje dokumenta. Navodila običajno vsebujejo priporočila oziroma zahteve glede usmerjenosti dokumenta, velikosti strani in širini robov. Pripravo strani najdemo, če kliknemo na zavihek POSTAVITEV. Vstavljanje prelomov smo že predelali v enem izmed prejšnjih prispevkov o Wordu, zato se bomo danes posvetili še preostalim možnostim:

  1. Usmerjenost dokumenta

Dokument lahko usmerimo pokončno (v večini primerov privzeta nastavitev) ali ležeče.

Izberemo zavihek POSTAVITEV in nato USMERJENOST:

Izberemo pokončno ali ležečo usmerjenost:

  1. Velikost dokumenta oziroma papirja

Velikost dokumenta oziroma papirja lahko izberemo, če kliknemo na zavihek POSTAVITEV, nato pa izberemo VELIKOST. Odprlo se bo okno, v katerem so nam na voljo različne velikosti (A3, A4, A5 in druge). Če nam nobena izmed ponujenih možnosti ne ustreza, lahko izberemo VEČ VELIKOSTI PAPIRJA:

Ko kliknemo na VEČ VELIKOSTI PAPIRJA, se pojavi novo okno, v katerega lahko ročno vnesemo želeno širino in višino papirja.

  1. Nastavitev robov

Poleg usmerjenosti in velikosti papirja moramo nastaviti tudi robove. To storimo s klikom na zavihek POSTAVITEV in izberemo ROBOVI. Opazili bomo, da se nam prikažejo različne nastavitve, vse pa vključujejo robove zgoraj, spodaj, levo in desno. Če med ponujenimi možnostmi ne najdemo želene širine robov, lahko izberemo ROBOVI PO MERI:

Po kliku na ROBOVI PO MERI se nam bo odprlo novo okno, v katerem lahko določimo širino robov, kot od nas zahtevajo navodila.

  1. Razdelitev besedila v stolpce

Besedilo lahko razdelimo tudi  v stolpce, a tega običajno ne počnemo pred pisanjem besedila, saj je lahko pri pisanju precej moteče. Kljub temu bomo predstavili tudi to možnost. Po kliku na POSTAVITEV izberemo STOLPCI, nato pa izberemo želeno število stolpcev:

Besedilo, razdeljeno na stolpce, je videti tako:

  1. Številke vrstic

Številke vrstic niso nekaj, kar bi morali obvezno pripraviti preden se lotimo pisanja besedila, a lahko nam pridejo prav, če se bomo želeli kasneje sklicevati na točno določeno vrstico dokumenta, še posebej takrat, kadar gre za pogodbo. Najprej kliknemo na zavihek POSTAVITEV, nato pa izberemo ŠTEVILKE VRSTIC. Pojavijo se različne možnosti. Funkcijo številčenja lahko kadar koli izklopimo, zato jo lahko brez skrbi vklopimo tudi pred pričetkom pisanja besedila, če nas to pri pisanju ne bo motilo.

Oštevilčen dokument je videti tako, kot prikazuje spodnja slika:

  1. Deljenje besed

Zadnja stvar, ki nam preostane pri pripravi strani, je deljenje besed. Deljenje besed lahko nastavimo na samodejno, kar pomeni, da se med pisanjem besedila daljša beseda ne bo prestavila v spodnjo vrstico, temveč se bo razdelila tako, da se bo na koncu zgornje vrstice pojavil pomišljaj, beseda pa se bo nadaljevala v spodnji vrstici. Deljenje besed vklopimo s klikom na POSTAVITEV, nato pa izbiramo med različnimi možnostmi:

Razdeljene besede so videti tako:

Ostale lastnosti dokumenta lahko določamo tudi, ko smo besedilo že napisali. Pomembno je predvsem to, da pred pisanjem besedila nastavimo robove, usmerjenost in velikost lista.

Sara Savec

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice