Skip to content

Dobrodelna spletna licitacija za Varno hišo

Ne glede na prizadevanje nevladnih organizacij, je nasilje v družini, tako do otrok, kot do partnerjev še vedno alarmantno. V zadnjih 20 letih smo korak naprej naredili le v pravo in uredili vsaj nekaj zakonov, ki naj bi zaščitile posameznike. Žal pa miselnost še ni naredila odločilnega koraka. Še vedno na letni ravni beležimo približno 1.600 primerov nasilja v družini, ker je fizično in psihično obračunavanje še vedno tolerirano. Še vedno je 892 otrok danih v rejništvo, ter vsaj 3 x toliko otrok je dnevno fizično in psihično zlorabljenih, a se le to zakrije v tančico vzgojnih ukrepov. Še vedno je dokaj glasno prisotna miselnost, ki jo podpirajo premnogi stari mački stroke, da vzgojne okoli ušes, ali čez rit, nekaj kar edino doseže rezultat. A če bi direktor kakšnega podjetja, ali učitelj v šoli uporabil enako rešitev, bi prišlo do javnega medijskega križanja in vsi bi v ene glas obsojali takšno dejanje.

Dobrodelna licitacija olimpijskih predmetov Urške Žolnir in Lucije Polavder

V Ženski zvezi SLS se zavedajo, da je problematika nasilja v Sloveniji zaskrbljujoča. Zavedajo se je vsaka 5 ženska deležna nasilja v družini, da je vsaka 7 ženska posiljena, a le 5% poišče pomoč, zato so se odločile, da v sklopu Lokalno-varno-gospodarno naredijo konkreten korak. K sodelovanju so povabile lokalna društva v občini Velenje in Šmarje ob Paki, Urško Žolnir in Lucijo Polavder. Slednje so odstopile nekaj svojih olimpijskih predmetov za katera teče spletna licitacija. Zbrana sredstva bodo namenili Varni hiši Celje in Velenje. Hkrati  zbirajo hrano s podaljšanim rokom trajanja (olje, sladkor, kis, kosmiči za otroke, kava, moka, sol, začimbe, vložena zelenjava …) ter čistila in osebno higieno (pralni prašek, mehčalec, wc papir, geli za tuširanje, deodoranti, vlažilni otroški robčki, šamponi in balzami, zobna pasta, zobne ščetke …), ki jih lahko prinesete v Velenjsko knjižnico 21. marca 2018. Ta dan bo tudi v knjižnici, kot epilog akcije, ob 18 uri potekal pogovor z Lucijo Polavder. Lucija bo na temo rejništvo in nasilje v družini, predstavila svoj pogled in izkušnjo, saj izhaja iz družine, kjer že leta v svoj topel dom sprejmejo otroke, ki so zaradi takšnega, ali drugačnega razloga bili dani v rejo.

Vabljeni torej v spletno licitacijo in 21. marca 2018 v Velenjsko knjižnico, ter postanite del dobrodelne zgodbe, mozaika, ki bo ženskam in otrokom, čigar življenje ni posejano z rožicami, posijalo malce sonca.

Ines Logar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice