Naprej na vsebino

Ali globoka država preko novinarja Reporterja ruši desnico?

V času pred volitvam smo se že navadili, da novinarji na plan prikličejo zgodbe, ki posredno, ali neposredno napadajo »nevarne« voditelje strank. Zgodbe se v večini pokažejo kot neresnične in neutemeljene, a je politična škoda s tem že narejena, kar pa je tudi cilj. Novinar Reporterja Igor Kršinar z lažnimi novicami in teorijami zarote že nekaj časa napada predsednika SLS mag. Marka Zidanška. Po čigavem naročilu in zakaj Kršinar širi “ekskluzivne” novice, ki so se že v preteklosti izkazale za popolne laži ve verjetno le on in njegovi naročniki, vsekakor pa bi kot nekdanji predsednik Združenja novinarjev in publicistov moral poznati vsaj osnove novinarske etike.

Kršinar bi »globoko državo« na vsak način želel obesiti Zidanšku.

Po združitvi Aleša Primca in Franca Kanglerja, je slednji javno izrazil željo, da želi v tej zvezi videti še SLS, ter upa, da bo predsednik SLS, mag. Marko Zidanšek pristal na to. Kljub pobudi znotraj stranke SLS, se je izvršni odbor SLS odločil, da ne želi biti del Združene desnice, saj SLS programsko ni sorodna s predlogi Združene desnice o prepovedi splava in 3000 evrih za vzpodbujanje rojstev. Slednji bodo namreč najbolj mamljivi prav za nove ekonomske migrante, čemur pa SLS odločno nasprotuje – o tem smo v Slovencu že pisali.

SLS ni programsko sorodna s predlogi Združene desnice o prepovedi splava in 3000 EUR s katerimi želijo vzpodbuditi nova rojstva.

Zidanšek pa je potrdil, da je izvršilni odbor SLS soglasno potrdil koalicijski dogovor z Zvezo za Primorsko, ki jih povezuje regionalizacija in podjetniška miselnost. Nastopili bodo na listi SLS, kar je za Zidanška najpomembneje. Ta dodatna krepitev SLS pa je očitno zmotila Kršinarja in naročnike njegovega medijskega linča, ki pritiske nadaljujejo z napovedmi obširnega poročanja o lažnih kazenskih ovadbah v jutrišnji izdaji Reporterja.

Komu je “nevarna” Zidanškova SLS, brez katere ni desnosredinske vlade?

Očitno dejstvo, da si SLS ne želi povezovanja z Združeno desnico, nekomu iz ozadja ni dovolj. Vprašajmo se torej komu je v interesu javno blatenje Zidanška, ki je slovenske politične stranke desne sredine zmožen povezati že dvakrat – prvič februarja 2016 na omizju Slovenija in migrantska kriza in drugič, aprila letos na omizju Slovenija kam? Tega v zadnjih petih letih ni uspelo nikomur drugemu.

Inštitut SLS že drugič povezal slovensko desnico, Kršinar pa še vedno vidi teorijo zarote.

Kako je torej mogoče, da ti. “Globoka država” drži Zidanška, ki je v svojem rodnem Celju že dvakrat za skupno mizo posedel politične stranke, ki se borijo proti globoki državi? Večina slovenskih medijev je o obeh dogodkih poročala kot o zgodovinskem povezovanju na desni, le omenjeni novinar Reporterja se ne more znebiti suma da je bil vse le konstrukt. Takšna teorija zarote se lahko kosa le z ameriškim samonapadom na WTC leta 2001.

Košorok že 2013 zanikal govorice, o katerih danes “ekskluzivno” piše Kršinar 

Oktobra 2013 je v medije prišla sedaj že potrjeno lažna novica, da naj bi Blaž Košorok zavrnil Marka Zidanška pri napeljevanju za nakup spornih delnic Premogovnika Velenje. Košorok je 28.11.2013 na redni seji nadzornega odbora to tudi zanikal in izrazil začudenje, da se lahko v Sloveniji tako preprosto poda kazenska ovadba. Nacionalni preiskovalni urad je leta 2015 res podal kazensko ovadno, zoper več akterjem, med drugim tudi proti Zidanšku, ker pa je Košorok govorice zanikal, je zadeva ostala v predkazenskem postopku in bo kot kaže bo zavržena.

Zapisnik seje NS, ki je v trenutku sesul konstrukt zoper Marka Zidanška. Komu je v interesu, da pred volitvami to laž ponovno oživlja? Ima globoka država svoje lovke tudi med novinarji medijev, ki veljajo za tradicionalno desne?

Zakaj je Kršinar ravno v času, ko se je jasno pokazalo, da je Marko Zidanšek edini, ki je uspel povezati desnico, ter da desnica postaja vse močnejša, napadel njen ključni člen. Kot političnemu novinarju mu je najverjetneje kristalno jasno, da v Sloveniji brez SLS ni desno sredinske vlade. Zakaj tega ni storil do sedaj in komu Kršinar vrača uslugo s spodkopavanjem Zidanška so vprašanja, ki se porajajo kar sama od sebe?

Je Zidanšek del “globoke države”, ki že leta vodi Slovenijo? So Američani leta 2001 sami zrušili WTC?

Slovenska desnica na prihajajočih DZ volitvah meri na zmago. Politični analitiki so si enotni da brez močne SLS ni mogoče sestaviti desnosredinske oz. gospodarstvu naklonjene vlade. Čemu je namenjeno ponavljanje lažnih novic, ustvarjanje teorij zarote nekaterih novinarjev pa ostaja zanimivo vprašanje, ki ga bomo v Slovencu podrobno raziskali. Vsekakor bo razplet te uganke dal odgovor koga globoka država dejansko drži v svojih krempljih.

Odgovor Igorja Kršinarja na objavo v Časopisu Slovenec je bil objavljen v članku Reporterja na tej povezavi.  

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Igor Kršinar
Igor Kršinar
4 years ago

Prijava na e-novice