Naprej na vsebino

Osnove Worda: Kaj vse lahko gre narobe pri pisanju besedila?

Se tudi vi sprašujete, kaj bi pravzaprav sploh lahko šlo narobe pri pisanju besedila v Wordu? Večino stvari lahko popravimo oziroma spremenimo tudi po končanem pisanju (predvsem postavitev dokumenta), a kljub temu je dobro vedeti, do katerih napak najpogosteje prihaja.

  1. Zapiranje dokumenta, preden vsebino shranimo.

Najhuje, kar se nam lahko zgodi pri pisanju besedila v Wordu je, da med pisanjem besedila ne shranimo. Word nas bo sicer vprašal, ali želimo spremembe shraniti, vendar če pomotoma izberemo napačen odgovor ali če ravno takrat pride do okvare računalnika, se lahko zgodi, da spremembe ne bodo shranjene.

  1. Iskanje točno določene besede v Wordu.

Kako bi se lotili iskanja določene besede v Wordu? Besedo bi sicer lahko iskali ročno, a če gre za dokument, ki je dolg 50 strani ali več, bi nam to vzelo ogromno časa. Tisti, ki vedo za funkciji najdi in zamenjaj, bodo hitreje našli in po potrebi tudi zamenjali želeno besedo.

  1. Previdno s kopiraj-prilepi

Moramo priznati, da smo včasih malce leni. Še posebej pri seminarskih nalogah radi kakšen del besedila preprosto skopiramo in prilepimo v naš dokument. Preden zadevo prilepimo v naš dokument, lahko izbiramo med: Obdrži izvorno oblikovanje, spoji oblikovanje in obdrži le besedilo. Če bomo obdržali izvorno oblikovanje, bo besedilo videti tako, kot je prikazano na spodnji sliki.

  1. Samodejno štetje besed.

Ste kdaj pomislili, da bi besede šteli kar sami? Če imate v vašem dokumentu zapisane le 3 vrstice besedila, potem seveda lahko preštejete besede. Če pa je vaše besedilo daljše, prihranite čas in preverite, koliko besed ste že zapisali, kot prikazuje spodnja slika.

  1. Dodajanje pripombe.

Vas je nekdo prosil, da mu pregledate zapisano besedilo, a ne veste, kako bi mu sporočili morebitne pripombe in popravke? Nikar ne vrivajte novega besedila med že obstoječe in se poigravajte z barvami, da bodo popravki hitreje opazni, saj boste tako samo izgubili čas. Raje uporabite funkcijo pripomb.

  1. Napake v Wordu se da popraviti.

Mnogi so prepričani, da nečesa, kar so že zbrisali, v Wordu ne morejo povrniti, kar nikakor ne drži. S puščicama desno in levo se lahko vrnemo v zgodovino urejanja dokumenta in si ogledamo spremembe.

Sedaj pa si oglejmo še najpogostejše slovnične napake, ki jih pogosto storimo v Wordu. Če je le mogoče, med pisanjem besedila uporabljajte samopopravke in se tako izognite večini napak.

  • Vezaj ali pomišljaj? Word vezaja oziroma pomišljaja ne bo popravil samodejno. Vezaj je krajša črtica, ki je stična, pomišljaj pa je nestičen. ­­Primer vezaja: črno-bela slika. Primer pomišljaja: Albert Einstein – nemški fizik.
  • Stičnost ločil. Večno vprašanje – ali naredimo presledek pred ločilom ali za ločilom? Poskušajte si zapomniti, da so pika, vejica, vprašaj, klicaj, dvopičje, podpičje in zaklepaj levostični (se dotikajo besedila). Oklepaj in prvi narekovaj sta desnostična (pred njima naredimo presledek, ne pa tudi za njima!). Poševnica je poseben primer, saj presledka ne naredimo niti pred njo niti za njo à in/ali. Omeniti moramo še tri pikice (…), ki so nestično ločilo.
  • Uporaba predlogov v besedilu. Kljub temu, da smo se tega učili v šoli, med pisanjem pogosto ne vemo kaj je prav ali pa pravi predlog nekako spregledamo. K ali h uporabljamo pred tistimi besedami, ki se pričnejo s črkama k ali g. In potem je tukaj še predlog s/z, ki nam pri pisanju besedil povzroča največ težav. Pred besedami, ki se začnejo s črkami p, t, k, f, h, s, š, c, č, zapišemo predlog S.
  • Uporaba števil. Če v besedilu uporabljate števila, se poskušajte držati enega sloga. Odločite se, ali boste pisali »šest metrov« ali »6 metrov«.

Pred pisanjem diplomskega dela si dobro preberite navodila, ki jih je določila vaša fakulteta. V večini primerov velja pravilo, da besedilo pišemo v 3. osebi – MI. Podobno, kot če bi diplomsko delo napisali skupaj z mentorjem, somentorjem in bralcem. Če navodil ne bomo prebrali in bomo skozi vso besedilo uporabljali 1. osebo – JAZ, potem nas čaka ogromno popravkov.

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
k500
k500
1 year ago

libreoffice, poizkusite, ne bo vam žal.

Prijava na e-novice