Naprej na vsebino

Klemen Šavli: Blišč in beda strahovlade levičarjev v kmetijstvu

Kmet dandanes ni več cenjen, niti vreden spoštovanja v očeh politikov. S tem, da smo ministru Židanu kolaterarna škoda sem se že počasi sprijaznil, a vendar me je k pisanju teh vrstic na koncu spodbudila seja sveta KGZS 27.3. v Ljubljani. Kaplja čez rob je bila razprava člana sveta mojega spoštovanega prijatelja Romana Žvegliča o poročilu dela v lanskem letu.

Dejan Židan je v svojih letih vladanja spravil kmete na rob propada, mnoge tudi pahnil čez.

Če povzamem njegovo razpravo in strnem moje razmišljanje o dogajanjih v zadnjih letih, ko kmetijstvu vlada levica, se zdi, da tonemo v kameno dobo, a s pridihom birokracije.

Kmetijski svetovalci, ki bi morali biti nam kmetom v oporo in pomoč, so degradirani v navadne administratorje, predavatelje nekih teorij, ki s prakso nimajo kaj veliko. Na teh svojih predavanjih, ki nam jemljejo le dragocen čas, Židanu pa dvigajo rejting, nas fotografirajo kot kakšne obsojence, zaščiteno vrsto in budno spremljajo, da slučajno kdo ne pobegne pred koncem predavanja, ker bi to pomenilo svetovno tragedijo široke razsežnosti. Kje je njihovo pravo poslanstvo, strokovno svetovanje in podpora kmetom? Mi jo ne čutimo, mogoče se motim, ali pa nas še niso uspeli obvestiti o tem, da nam svetujejo in pomagajo, ker je njihov glavni šef takšnega mnenja, mi nevedni in nevešči kmetje, pa tega ne razumemo.

Vedno nova neskončna administrativna bremena za kmete, ki postajajo bistvo kmetovanja in se prej počutimo kot igralci FarmVilla v virtualnem svetu, kot pa kmetje na svojih kmetijskih gospodarstvih. Obvezne davčne blagajne, za katere še danes ne vemo zakaj za vraga jih imamo. A včasih dobim občutek, da sem nekaj spregledal in da če pa vodilni menijo, da bi s svojo prodajo 5 kislih zelnih glav, kakšne salame in marmelade tako oškodoval državo, da bi bil 2 tir le kapljiva v slovenski davkoplačevalski račun, potem pa jih že moram imeti. Sicer ne vem, kako naj razumem to, da te famozne davčne blagajne, ki v raznih »usranih luknjah«, kot bi rekel ameriški predsednik sploh ne delujejo. Pripomogle naj bi k temu, da kmetje ne bomo kradli državi. Imajo pa, moram priznati, naši uradniki odlično domišljijo, ko ustvarjajo vedno nove načine plačevanja prispevkov, kar pomeni za nas kmete le nove probleme in izgubo časa, denarja in predvsem volje v vztrajanju pri tem, da bi pa le vendar toliko pridelali, da bomo končno samooskrbni in ne bomo odvisni od drugih trgov, ter sami sebe silili v suženjstvo.

Po mnenju birokratov kmet s kuhanjem žganja očitno ogroža slovensko kmetijstvo, gospodarstvo…

Dnevno se kmetje namesto s kmetovanjem ukvarjamo z neskončno vrsto raznih evidenc in kontrol, sploh na kmetijah s turistično dejavnostjo in pri vinarjih. Včasih se resnično počutim, kot da smo najhujši zločinci, katerih vsak korak je potrebno natančno evidentirati in analizirati. Poglavje zase je vsekakor uvedba trošarin na domače žganje, kar je privedlo preprosto do tega, da sadje raje pustimo in je postalo hrana divjadi. Posledično, navsezadnje imajo hrane ogromno, se je divjad razmnožila čez vse razumne meje in povzroča ogromno škodo. Imamo pa veliko lepih divjih živali, srnic, zajčkov in še kaj, ki se prosto sprehaja po tej naši državici. Ne razumem, zakaj ne moremo imeti kmetijskega področja podobno urejenega kot npr. sosedje Avstrijci, kjer lahko na kmetiji skuhajo 500 litrov žganja, brez dajatev, brez administracije. Zame osebno je obdavčenje žganja napad na slovensko tradicijo. Na drugi strani pa opažam toleriranje protizakonitih »halal« postopkov v živilski industriji. Kdo je tu nor? Res mi s temi 500 litri, pa verjemite, da jih ni toliko, zaslužimo toliko, da iz davka, ki ga država pobere, lahko zgradijo vsaj en vrtec, bolnico, dom za ostarele … ? Ponavlja se zgodovina, ko so bili komunisti najhujši sovražnik našega naroda.

Z zaskrbljenostjo ugotavljam, da imamo na kmetijskem področju zelo močno strahovlado, ko si večina kmetijskih organizacij ne upa reči niti besede, ki bi mogoče vsaj malo izboljšala naše stanje. Bojijo se dejanjem izredno maščevalnega ministra in njegovih podrejenih. S svojim škodljivim dejanjem in predrznostjo je šel že tako daleč, da si je v Portorožu, na posvetu Zadružne zveze, privoščil celo javno groziti zadružnikom, v vsej svoji vladavini pa je speljal malo ukrepov s katerimi bi pomagal nam kmetom, ali nam olajšal delo. Zdi se mi, da nima pojma o tem, kar počne, je pa zelo uspešen o tem, da izgublja vse kar je slovenskega in v mešanju megle. Zame je bil dokaz, da je zgolj piar minister, ki absolutno nima pojma kaj govori, dogodek v Bovcu. Na veliko je razlagal, koliko je neposrednih plačil za njive in kako se on kot minister trudi pomagati nam kmetom, mi pa smo le nehvaležni. Ko ga je nekdo vprašal, če je na poti do Bovca v zadnjih 50 km videl kakšno njivo je obmolknil.

Mogoče je minister Dejan Židan na poti do tja pripravljal ukrepe, ki bodo kmete popeljali iz bede in ni mogel opazovati okolice, konec koncev je pot iz Ljubljane do Bovca res naporna in ga je za razumeti, da nima časa, da bi šel na teren preveriti kaj vse doživljamo mi – razvajeni in nehvaležni kmetje.

Klemen Šavli

Subscribe
Notify of
guest
22 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Marko K.
Marko K.
5 years ago

Katastrofa od človeka tale Šavli… Kako laže… Dejansko se razvoj kmetijstva vidi od kar ga je Židan prevzel, prej se je damo kradlo od gozda do polja…

Matjaž
Matjaž
5 years ago

Kdor kmetuje se v celoti strinja z napisanim, preostali pa samo govorijo kako lepo je kmetu. Še nisem srečal nobenega, ki je postal kmet zaradi tako velikih zaslužkov s kmetovanjem.

Inka
Inka
5 years ago

Ne spomnim se nobenega kmečkega punta v času ministrovanja Židana. Vsi dosedanji ministri za kmetijstvo so jih imeli! ???
Kako je pa kaj s kmečkimi tajkuni in njim podobnimi “tončki”, o katerih se je včasih vsaj govorilo, kako uničujejo male kmete in se polaščajo zemlje starejših ljudi z raznimi boljševiškimi prijeme.

DANES JE DAN ZA SPOVED IN KESANJE!

Marjan
Marjan
5 years ago

SLS je od nekdaj nategovala stare babice za dosego svojih ciljev… Pobrskajte recimo Jožeta Jeromla iz SG ki ima v lasti pol Kočevja gozdov… Lastninil pa je v času močne SLS in ko je bil vodilni v SLS v SG… Tako da fantje z Židanon se je marsikatera svinjarija končala in še se bo…

bistrjan
bistrjan
5 years ago
Reply to  Marjan

tardeči preveč vas je zato pa Slovenija tone.

Inka
Inka
5 years ago

Hm ali Ham?
Močno SLS je “razhajkala” pogoltnost lokalnih agrarcev, je moje videnje.
In ko je skojevska ZSMS pomagala tam okoli leta 88 ustanavljati aktive Kmečke mladine, je razmišljala in kadrovala dolgoročno in zdaj imamo kar imamo.
Predsedniki SLS se menjajo, skojevske usedline ostajajo…
Gnojna jama se prazni in čisti na dnu.

Marjan
Marjan
5 years ago
Reply to  Inka

Točno točno točno… Res mi ni jasno, zakaj resni mediji ne raziskujejo v tej smeri… Po omrežjih še bolj vrti Justin Bieber kot pa to kar bi nas, ki poznamo zgodovino te stranke zanimalo…

Daniel
Daniel
5 years ago

Spostovani.
Popolnoma se strinjam z napisanim. Res je od kar je Zidan minister je kmetijstvo res nazadovalo. Se vec v pomurju ko slisijo za Zidana se vsi drzijo za glave. Vsa cas pa nekomu ki si je upal napisat kaj takega ker to je se samo kancek vsega kaj vse se dogaja na terenu.

Fendt
Fendt
5 years ago

Eni se strinjajo z lažnim člankom… kako me to spravlja v smeh… V času Židanovega ministrovanja je nas večina sposobnih kmetov z lahkoto menjala vso svojo mehanizacijo… V njegovem času črpamo EU skoraj 100% kolikor ne črpa noben od drugih sektorjev… Pa dejte kmetje pamet v glavo no… Delat moramo v vsakem primeru, nikoli se ne bo naredilo samo… A ministra kot je Židan, si lahko samo želimo!

Trotte
Trotte
5 years ago
Reply to  Fendt

Kaj pa to pomeni črpanje 100%?
Se pravi da vse vloge, ki pridejo do EU so odobrene.
Koliko je pa tistih, ki zaradi naše birokracije ali pisanega razpisa samo za določen krog sploh ne pride do EU?

Fendt
Fendt
5 years ago

Mal še pa bomo brali, da je Židan Migrant, sam to še manjka 😀

Klemen
Klemen
5 years ago

Fendt predstavi se z imenom in priimkom. Pa še ene 3x preberi kaj sploh piše. Da boš razumel za koga gre. Ali tistih nekaj 10 ki so mastno pokasiral ali za tisoče tistih, ki ohranjajo podeželje.

Fendt
Fendt
5 years ago
Reply to  Klemen

A da me bodo agresivni Šavliji in Sedmineki in Zidanški napadali potem na vse mogoče načine kot napadalo enega redkih ministrov ki dejansko ima rezultate? Tudi ti nisi predstavljen z imenom in priimkom in vseeno mi je kdo si… Moje mnenje je takšno kot je…

lp Fendt

Bojan kreacic
Bojan kreacic
5 years ago

Klemen Savli….vsaka cast
Veliko povedanega a se vseeno premalo…
Ce ne bi bilo tolko birokracije,bi vecina prliznjencev in tistih ki sluzijo svoj kruh na jeb….. kmetov zal izgubila sluzbo…
V nasi drzavi je normalno;prepovedano
Nenormalno;obvezno
In kdor ne tuli z volkovi,je seveda drzavni sovraznik st. 1
Kdor pa pridno crpa eu sredstva,mu jih privoscim,so za to da se porabijo in vsaka cast vsem ki se spustijo v ta zacaran krog kjer dobis le tolko kolko das ali manj…

miško
miško
5 years ago

se je pa tale židan na račun kmetov lepo poredil, tak da bi bil že primeren za z….

Bojan kreacic
Bojan kreacic
5 years ago

Konec koncev ni vazna stranka,ni vazen minister,niso vazni birokrati.Vazno je kmetijstvo,tradicija in da zivimo od tega se bo moralo nekaj zgoditi glede tega.Zal sam vidim da bo to mozno le z drzavljansko nepokorscino,kot v Franciji pa da vidmo kako se bodo stricki odzvali ko zapremo ceste…
Dokler smo pa taksni bebci pa itak da lahk hodjo po nas,kolk jih je volja…
Kjer je volja tam je moc…
Moc je pa v vseh nas…

S. S.
S. S.
5 years ago

Huh… Vedno komu ni kaj prav. Delno se strinjam z napisanim. Je res da so vecji kmetje postali malodane veleposestniki, zmagujejo na razpisih, dvigajo cene zemlje(35k/ha + katera generacija bo pa to dobila nazaj?). Kar se kontrol tice, vidim se vedno veliko na roke delanih”kmetov” ki delajo le toliko da pokasirajo subvencije. Se strinjam, uber birokracije jeb… papir…. Da se pa se zmerom leo zivet na kmetiji ce je vec ko 3 kravicr. Mah, se dolgo bi lahko nakladal pa se mi ne da… Cisterne napolnit pa gremo(moja mal spusca bi do lj pol zgubil, se dobro da me ne… Read more »

Inka
Inka
5 years ago

Dejstvo je, da v mandatu ministra Židana ni bilo nobenega kmečkega punta…
Torej je vodstvo zastopstva kmetov zadovoljno in zadovoljeno, je logičen sklep.
Ni si pa ob tem odebelil trebuha le Židan.
Verodostojnost SLS pa je v mojih očeh, že zdavnaj izginila v trebuhih agrarnih tajkunov.
Klopotci iz Desusa že ves čas klopotajo o upokojencih, a ima od tega hasek le nekaj dobro situiranih upokojencev.

Prazno je to pošiljanje velikonočnih voščil, če ni spovedi, kesanja in več volje za praznjenje nedotakljivih greznic.

johan
johan
5 years ago

Minister zidan za kmete ni naredil nič dobrega samo slabo par kmetov podpira ki ima od njih korist ostalo je pa vse uniču samooskrba je vsak dan manjša ku ga tulku hvaliste mu v rit zlezite.

Inka
Inka
5 years ago

Danes 1.4. je bilo slišati, da se je Židanova hči poročila z “uglednim” zastopnikom kmetov. Ob poroki je Židan zetu predal ključe kmetije in ministrstva.

Vest ni verodostojna.

Tine Zupančič
Tine Zupančič
5 years ago

Vsekakor mnogo tega, kar piše Šavli, drži. Neumnosti, nelogičnosti in nesorazmernosti (kar zadeva npr pogoje za dopolnilne dejavnosti na kmetiji & davčne predpise…), administriranja, ki je preseglo vsako razumno mejo itd. itd. je ogromno Vendar pa svojo verodostojnost že v startu sam izniči s svojim očitnim nevedenjem o “levosti” in “desnosti” v politični usmeritvi. Če namreč meni, da je SD leva stranka, je v globoki zmoti. Orietacija te stranke je v praksi namreč izrazito desna; glejmo namreč njena dejanja, glasovanja itd. Ime stranke (socialdemokrati) samo po sebi namreč danes ne pomeni ničesar. (Edina stranka na slovenskem političnem prizorišču , ki… Read more »

Inka
Inka
5 years ago

Komunisti so pričeli izumirati kmalu po petinštiridesetem, JA, komunistične manire pa so še kako žive.
In najhujši smrad, je vedno na dnu gnojne jame, greznice…

Prijava na e-novice