Naprej na vsebino

Kako se znebiti mravelj v hiši?

V toplem vremenu ali v sezoni deževja mnogi na svojem vrtu in celo v hiši opazijo mravlje. Ker gre za zelo družabne žuželke, ki živijo v kolonijah, obstaja velika nevarnost, da se bo na določenem mestu naselilo več sto mravelj. Če se mravlje naselijo v hiši, je težava še toliko večja – imajo namreč dostop do hrane, prav tako pa lahko poškodujejo pohištvo in povzročijo ugrize, pred njimi pa niso varne niti sobne rastline. Sredstva, namenjena odstranjevanju insektov iz domov, vsebujejo škodljive kemikalije, zato so naravna sredstva veliko boljša alternativa. Za vas smo jih poiskali nekaj, ki so se izkazala za zelo učinkovita.

 1. Cimet ima specifičen vonj, ki mravljam ni najbolj všeč. Pri tem pa nikar ne uporabite navadnega cimeta, saj so mravlje že precej odporne nanj. Izberite raje cimetovo eterično olje. V skodelico vode dodajte ½ čajne žličke cimetovega eteričnega olja in s krpo prebrišite območja, na katerih mravlje vstopajo v vaš dom. Postopek ponavljajte enkrat dnevno, dokler mravlje povsem ne izginejo.
 2. Beli kis ima zelo močan vonj, ki ga mravlje ne marajo, poleg tega pa jih zmede, saj zaradi izjemno močnega vonja izgubijo svojo orientacijo. Zmešajte enako količino belega kisa in vode, raztopino pa nato prelijte v steklenico s pršilom. Dodate lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja (najboljša izbira je eterično olje cimeta), nato pa popršite tista območja, na katerih mravlje vstopajo v vaš dom. Postopek po potrebi ponovite enkrat dnevno. Mešanico belega kisa in vode lahko uporabite tudi za čiščenje tal, oken in pultov.
 3. Limona ima prav tako specifičen vonj, ki ga mravlje ne prenesejo. Na pragove vrat in oken lahko nakapljamo nekaj limoninega soka. Če se mravlje nahajajo v omarah, lahko na bombažne krpice nakapljate nekaj kapljic limoninega eteričnega olja in jih nato postavite v omare. Ob vhodna vrata lahko položite tudi limonine rezine.
 4. Poprova meta deluje kot naravni repelent, ki odganja tudi nadležne mravlje. Močan vonj poprove mete moti vohalne sposobnosti mravelj, zaradi česar ne morejo zavohati virov hrane v hiši. 10 kapljic eteričnega olja poprove mete dajte v steklenico s pršilom, nato pa tekočino popršite na tista mesta, kjer so prisotne mravlje. Postopek ponovite 2× dnevno. Ob vhodna vrata lahko potresete posušene liste poprove mete ali pa meto kar posadite v korito ob vratih. Meto posadite tudi na vrtu, saj boste tako pregnali škodljivce.
 5. Olupki kumar preganjajo mravlje, kar so vedeli že naši dedki in babice. Če je le mogoče, izberite olupke čim bolj grenkih kumar, ki jih nastavite na tista mesta, na katerih bi lahko mravlje vstopile v vašo hišo. Olupke je potrebno vsak dan menjati, postopek pa ponavljati dokler mravlje povsem ne izginejo.
 6. Kajenski poper mravlje usmeri stran od virov prehrane, saj ima zelo močan vonj. Če mravlje ne dobijo dovolj močnih signalov, kako do hrane, potem na določenem mestu ne bodo mogle preživeti in se bodo odpravile na novi kraj. Potresemo ga lahko na tista mesta, na katerih smo opazili mravlje. Če želite izboljšati učinek kajenskega popra, mu dodajte še kurkumo v prahu.
 7. Detergent za pomivanje posode mravlje zaduši. Če si tega ne želite, potem raje izberite katero drugo izmed zgoraj naštetih rešitev. Sicer pa je potrebno 1 čajno žličko detergenta primešati skodelici vode in temeljito pretresti. Mešanico popršite neposredno po mravljah.

Kaj še lahko storimo?

Da mravlje ne bodo zahajale v hišo, poskrbite, da bodo vsi prostori karseda čisti, pri tem pa ne pozabite na tla in na delovne pulte. Posode z živili naj bodo tesno zaprte, zlasti tiste, v katerih se nahajajo med, sladkor, sirup in druga živila, ki zaradi svojega prijetnega vonja privabijo mravlje. V umivalniku ne puščajte umazane posode dlje časa, pločevinke v smeteh pa poskušajte čim prej odstraniti iz hiše.

Prav tako tudi preverite, ali se ob oknih ali vratih nahajajo razpoke, skozi katere bi lahko mravlje prišle v vaš dom.

Za vas pa smo poiskali še nekaj zanimivosti o mravljah…

 • Mravlje lahko nosijo 10-50× večjo težo od lastne teže (odvisno od vrste mravelj).
 • Za razliko od drugih škodljivcev, kot so podgane, mravlje nimajo ušes, kar pa še ne pomeni, da ne slišijo. Prav tako zaradi svoje majhnosti nimajo pljuč, dihajo pa s pomočjo spiral – luknjic na obeh straneh telesa.
 • Mravlje kot sluh uporabljajo vibracije v tleh.
 • Na svetu je ogromno mravelj. Ocenjuje se, da za vsakega človeka na svetu obstaja kar 1 milijon mravelj. Najdemo jih na vseh kontinentih, razen na Antarktiki in Arktiki.
 • Mravlje imajo 2 želodca, a ne zato, ker bi bile požrešne. En želodec je namenjen njihovi prehrani, drugi pa tisti hrani, ki jo bodo delile z drugimi mravljami. To omogoča, da kolonija mravelj zelo učinkovito deluje in se ohranja.
 • Nekatere mravlje (odvisno od vrste) lahko plavajo – imajo torej sposobnost, da preživijo tudi v vodi in sicer z uporabo lastnih »vesel«. Plavajo lahko tudi dlje časa, prav tako lahko nekaj časa dihajo pod vodo, v primeru poplave pa skupina mravelj zgradi tudi »splav«.

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice