Skip to content

Poslanski kandidat SLS Franc Zdolšek: država mora ljudem pomagati, ne pa jim povzročati dodatne zagate

Laško je po Sloveniji najbolj znano po festivalu Pivo in cvetje, košarkarskih uspehih, Thermani in vsekakor po Pivovarni Laško. Laško ima bogato zgodovino, čudovito infrastrukturo, je turistično mesto in mamljivo za marsikaterega turista. Zadeve pa ne bi tekle, če ne bi imelo Laško »šefa«, ki bi znal vse to uspešno voditi, kar pa se tudi od diplomiranega ekonomista pričakuje.

Čarobna palica je v rokah očeta štirih otrok, župana Franca Zdolška, ki že 12 let skrbi, da se gradijo vodovodna omrežja, vrtec, podružnična šola, se sanirajo šolske stavbe, da so v vseh šolah zaživele enote vrtca, se je obnovil kulturni dom, zgradil večnamenski dom v Rimskih toplicah … in še bi lahko naštevali. Zdolšek je med drugim tudi predsednik lokalnega odbora SLS.

Veliko je stvari, ki se je v zadnjih letih v Laškem spremenilo, na kaj ste najbolj ponosni?

Prav gotovo je kar nekaj stvari na katere sem ponosen. V vseh 12 letih skrbim, da naš občinski svet deluje čim bolj enotno in transparentno, saj želim, da se ideje, ki so dobre za občino in občane se v vsej največji možni meri tudi realizirajo. Podvojili smo število članov občinskega sveta SLS in skupaj dosegli kar nekaj pomembnih rezultatov. V mojih mandatih smo zgradili okoli 100 km vodovodnega omrežja, predvsem po našem podeželju, zgradili nov vrtec v Laškem, zgradili novo podružnično šolo v Šentrupertu, energetsko sanirali vse ostale šolske stavbe, v vseh šolah danes delujejo enote vrtca, energetsko sanirali osnovni vrtec v Laškem, skupaj z društvi obnovili večino kulturnih domov, zgradili večnamenski dom v Rimskih Toplicah v katerem je gasilsko društvo, knjižnica in večnamenska dvorana, dogradili prostore za delovanje gasilskega društva v Zidanem mostu, ob izgradnji preko 20 km kanalizacije v Laškem in Rimskih Toplicah smo obnovili tudi večino ulic ter zgradili brv čez Savinjo v Laškem, energetsko smo sanirali zdravstveni dom v Laškem in zgradili novega v Rimskih Toplicah, kjer danes deluje tudi lekarna itd.

Seveda pa smo zelo ponosni na razvoj turizma v naši občini, kjer beležimo zelo dobre rezultate – v porastu števila nočitev smo slovenska gazela.  Temu smo sledili tudi na lokalni ravni saj smo evropska destinacija odličnosti EDEN, dvakrat smo bili izbrani tudi kot najlepši zdraviliški kraj v državi, smo mesto prijazno invalidom, smo čebelam prijazna občina, ipd. tako, da Laško je na dobri poti, da bo tudi v bodoče upravičeval naziv turistične destinacije – Sotočje dobrega.

Podali ste se v bolj za poslanski stolček. V katerem okrožju kandidirate in zakaj?

Kandidiram v okrožju Laško – Radeče, pod številko 12, in sicer zato, ker to okrožje dobro poznam, poznam probleme in prednosti tega prostora, tu sem vsak dan v stiku s prebivalci teh krajev in s tem lahko dejansko zastopam njihova stališča in zagovarjam njihove probleme v državnem zboru, skratka želim biti pravi neposreden zastopnik ljudi tega območja.

Veliko ste že kot župan spremenili, a vedno je še kaj, kar bi bilo lahko bolje. Kaj je tisto, kar bi po vašem mnenju lahko še spremenili?

Menim, da je potrebno stvari nadgraditi. Tu predvsem mislim, na državno infrastrukturi predvsem na področju protipoplavne varnost v Laškem in Rimskih Toplicah. Izgradnja kolesarskih stez Celje-Laško-Rimske Toplice-Radeče proti Posavju in iz Zidanega mosta in Rimskih Toplic proti Zasavju.

Nujno je potrebno zgraditi, že dolgo obljubljen cestni projekt Hrastnik – Zidani most proti Radečam z izgradnjo mostu čez Savinjo v Zidanem mostu. Seveda pa moramo zagotoviti nadaljevanje izgradnje projektov novih podvozov v Rimskih Toplicah in Laškem, izgradnjo mostov če Savinjo v Laškem in Rimskih toplicah, kjer bomo zgradili tudi brv, ter zgraditi, kot že zgoraj omenjeno nov most v Zidanem mostu, hkrati pa sanirati povezovalne ceste proti Jurkloštru in Šentrupertu.

Izredno pomembno pa je, da v Sloveniji rešimo problematiko zdravstva, saj se tudi na lokalni ravni srečujemo s problematiko kadrov na tem področju.

Nujno pa bi želel bolj razviti naše podeželje, da kar najbolj izkoristi razvoj turizma na tem področju tu mislim predvsem na razvoj prehranske samooskrbe kot tudi razvoj dodatne turistične ponudbe na podeželju, tudi to je razlog za izgradnjo vodovodnega omrežja, cestne infrastrukture, seveda pa moramo nujno poskrbeti za izvedbo širokopasovnega omrežja poteh območju, hkrati maksimalno pripraviti ta kmetijska gospodarstva, da se vključijo v program pametnih vasi, kot tudi za koriščenje ostalih finančnih spodbud.

Kakšne rešitve ponujate sami?

Prav gotovo je, da je potrebno pri vseh odprtih vprašanjih aktivno sodelovati in hkrati ne zgubiti aktivni stik s svojimi volivci, pri tem pa je potrebno narediti državni administracijo narediti tako, da s svojim delom pomaga reševati probleme državljanov in ne da jim jih še dodatno povzroča.

Za konec, kakšno misel, nasvet, besede bi želeli ljudem sporočiti, jih prepričati, da ste prava izbira?

Prav gotovo je osnovno sporočilo vsem, ki me bodo izvolili, da jim bom ostal zvest in da bom poizkušal v državnem zboru vedno uveljavljati njihov glas, saj bo moj stik z njimi ostal tudi v bodoče

Alenka Gabrovec

*Naročnik prispevka je Slovenska ljudska stranka (SLS), Beethovnova 4, 1000 Ljubljana.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ales
Ales
5 years ago

Lasko je znano v yugi samo po pivu

Prijava na e-novice