Naprej na vsebino

Predstavitev poklica: Avtomehanik

K avtomehaniku se ne odpravimo radi, a v določenih situacijah nam kaj drugega niti ne preostane. Brez avtomobilov si danes več žal ne znamo predstavljati življenja in k vsem stroškom uporabe avtomobila moramo občasno prišteti še stroške, ki nastanejo zaradi obiska avtomehanika.

Kdo je avtomehanik in kaj počne?

Avtomehanik je delavec, ki nam priskoči na pomoč, kadar se nam pokvari avto. Ta definicija je seveda nepopolna, saj naloga avtomehanika ni le popravilo vozila, ko se to pokvari. Njegovo delo obsega vzdrževanje in popravila motornih vozil v prometnih in remontnih delavnicah, v servisih avtomobilskih proizvajalcev in v obrti. Pri servisnem vzdrževanju vozil je potrebno čiščenje in vzdrževanje motornega vozila, kontrola in nastavitev uplinjača, vžigalne naprave in ventilov, kontrola in nastavitev kretniškega mehanizma in zavor, zamenjava obrabljenih delov, zamenjava in dolivanje olja motorju, menjalniku, diferencialu in kretniškemu mehanizmu. Avtomehanik izvaja tudi popravila avtomobilskih motorjev z notranjim izgorevanjem, demontiranje motorja, čiščenje in pranje delov, odkrivanje napak in obrabljenih delov.

Mlade fante, ki si z vsem srcem želijo postati avtomehaniki, k temu poklicu usmerja velika želja po delu z avtomobili.

Kako lahko postanem avtomehanik?

Za opravljanje poklica avtomehanik je potrebna srednja poklicna izobrazba na področju strojništva. Izobraževanje traja 3 leta.

Kdo lahko postane avtomehanik?

Vsakdo, ki se zanima za motorna vozila in je navdušen nad poznavanjem delovanja in funkcije električnih/elektronskih naprav. Znanja je tudi na tem področju potrebno nenehno izpopolnjevati, zlasti v času, ko se na trgu pojavljajo sodobnejši avtomobili. Avtomehanik mora biti pri svojem delu natančen, dosleden, vztrajen in odgovoren. Od večine posegov na avtomobilih je odvisna varnost vožnje, česar se mora zavedati pri popravilih in servisiranju. Pri svojem delu mora avtomehanik znati komunicirati s sodelavci, saj več glav več ve. Poleg tega ne gre le za delo z avtomobili – gre tudi za delo s strankami, s katerimi je potrebno komunicirati in jim na čim bolj preprost način pojasniti v čem je težava in kako jo je mogoče odpraviti. Brez korektnosti v odnosu s stranko ne gre. Avtomehanik mora biti iznajdljiv, iniciativen in pri svojem delu čim bolj samostojen.

Ali je opravljanje poklica nevarno?

Pri vsakem poklicu najdemo določene nevarnosti, s katerimi se lahko srečujemo pri delu. Avtomehanik dela v zaprtem prostoru, v katerem kljub občasnemu močnemu hrupu ni potrebno uporabljati protihrupne zaščite. Z večjimi temperaturnimi nihanji se pri svojem delu ne srečuje, je pa zato potrebna posebna previdnost pri delu z akumulatorji, v katerih se nahaja zelo nevarna kislina. Pri svojem delu avtomehanik ne dviga težjih bremen, saj za to poskrbijo ustrezni pripomočki iz delavnice, res pa je, da dela v različnih telesnih položajih.

Avtomehaniki pogosto trpijo zaradi poškodb rok, saj delajo z ostrimi orodji in materiali, plameni in vročimi predmeti. Ob nepravilni uporabi električnega orodja ali opreme lahko pride do udara električnega toka, kar pa se v praksi zaradi izkušenosti in previdnosti avtomehanikov zgodi zelo redko.

Kakšna pa sta delovni čas in plača?

Delovni čas avtomehanika je načeloma enoizmenski (dnevna izmena), seveda pa lahko imajo tudi avtomehaniki dežurstva, izogniti pa se ni mogoče niti kakšni intervenciji na prostem (kadar vozilo obstane na cesti). Po podatkih spletnega portala mojazaposlitev.si naj bi imel avtomehanik začetnik plačo med 700 – 900 € mesečno, avtomehanik z 10-letno delovno dobo pa približno med 1.000 in 1.300 € mesečno.

Ali mora imeti avtomehanik znanja tudi s katerega drugega področja?

 Osnovna znanja, pridobljena med šolanjem avtomehaniku omogočajo, da svoje delo opravi učinkovito. Vendar pa mora poznati tudi tehnično dokumentacijo, osnove tehničnega risanja, tehničnega dimenzioniranja, skiciranje osnov in tehnologije materialov. Naučiti se mora merjenja fizikalnih količin, zgorevanja goriv in regulacije avtomobilskih sistemov. Poznati mora osnove termodinamike, elektronike in računalništva, ekologije in varstva pri delu ter požarne varnosti. Delo avtomehanika ni tako preprosto, kot je morda videti.

Kako izbrati svojega avtomehanika?

Najpogostejša napaka, ki jo lahko pri tem storimo je, da ob vsaki napaki na avtomobilu obiščemo drugega avtomehanika. Najbolje je poiskati zares dobrega in ga nato obiskovati, kadar imamo težave z avtomobilom. Avtomehanik naj bo dobro strokovno podkovan, saj je pri sodobnih avtomehanikih mogoče občutiti pomanjkljivo znanje na področju elektrotehnike, kar pa zagotovo ni dober znak. Pogosto se raje obrnemo na starejše avtomehanike, saj predvidevamo, da imajo več izkušenj in znanj, ki jih pridno uporabljajo pri svojem delu, medtem ko mladim ne zaupamo toliko, čeprav se jih večina izobražuje tudi na področju elektrotehnike in računalništva. Poklic avtomehanika je za razliko od drugih poklicev v družbi visoko cenjen, saj ima vsako gospodinjstvo enega ali več avtomobilov, ki tu in tam zahtevajo obisk avtomehanika. Slovenski avtomehaniki imajo ogromno znanja, pogosto pa obiskujejo tudi dodatna praktična izobraževanja, na katerih izpopolnijo svoje znanje.

Sara Savec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice