Naprej na vsebino

Majhne pozornosti naredijo dneve lepše

Podatek, da v Sloveniji živi mnogo ljudi pod pragom revščine, ni neko novo odkritje. Ali se s temi podatki manipulira, ali ne, ni pomembno, pomembno je le to, da je vsak lačen otrok, obupan starš in starostnik, preveč. Vsak človek si zasluži dostojanstveno življenje, toplo hrano, streho nad glavo in topel dom. Ne glede na to, kaj pravijo statistike, znajo nevladne organizacije povedati in našteti imena, ki so se oglasili pri njih, s preprosto željo – če lahko dobijo kaj za pod zob, če lahko dobijo kaj za obleči, ali če je kje dobra duša, ki bi bila pripravljena plačati vsaj eno položnico, ali prispevati vsaj nekaj, da jim ne bi grozila deložacija, odklop, ali rubež. Dostikrat in prevečkrat so to ljudje, ki delajo, za tisto uradno minimalno plačo, ali imajo za sabo več kot 40 let delovne dobe, a je pokojnina bistveno premajhna, da bi lahko pokrili vse stroške. O hrani, ki ni tik pred iztekom roka, že dolgo več ne sanjajo. Hvaležni so za vse, a to so ljudje, ki so vaši sosedje, znanci, sorodniki … ki ne jamrajo, le živijo svoje življenje.

V Slovencu smo se odločili, da odpremo rubriko POMAGAMO, ravno z namenom, da:

  1. Podamo informacije o vseh oblikah pomoči, ki jih nevladne in vladne organizacije ponujajo, ter načine, kako si lahko posamezniki pomagajo, ko se znajdejo v situacijah, ko si ne zmorejo več kupiti hrane, plačati položnice … (skoraj vsa večja mesta imajo Rdeči križ in Karitas, vsakemu državljanu pa pripada izredna socialna pomoč, le vlogo mora oddati, nekatera večja mesta imajo nevladne organizacije, ki prav tako pomagajo, imajo javno kuhinjo …)
  2. Tudi sami bomo pomagali in sicer, na urednistvo@slovenec.org, s pripisom Pomagamo, nam lahko posredujete svoje podatke, podatke soseda, znanca, sorodnika … za katere veste, da potrebujejo pomoč, a so vedno tiho, ker oni zmorejo sami in ne bodo prosili za pomoč. Dopišite kaj potrebujete/potrebujejo in potrudili se bomo pomagati. Ker se zavedamo, da država obdavči in “kaznuje” vsako pomoč, ne bomo zbirali denarja, ampak dobrine – obleke, hrano, drva, igrače, kozmetiko, delavne zvezke, šolske potrebščine … in poskrbeli, da bo kakšna položnica plačana, da bo kakšen otrok več šel na morje … Prav tako ne bomo javno objavljali imena tistih, za katere bo pomoč namenjena. Že tako je težko priznati, da potrebuješ pomoč, zato ni naš namen kogarkoli dati na “ogled” in poglobiti stisko.
  3. Prav tako pa se bomo potrudili pomagati vsem, ki jih je doletela kakšna naravna katastrofa, ali nesreča.

Prepričani smo, da lahko s skupnimi močmi pomagamo marsikomu in če nam bo uspelo le enemu otroku narisati nasmeh na obrazu, le enemu staršu omogočiti vsaj eno brezskrbno noč, enemu upokojencu podariti en sam brezskrben dan, je cilj dosežen. Težko je razumeti bolečino, ki je doživljalo ljudje, ki so pod pragom, na pragu, ali zelo blizu tega, če je sam nisi izkusil. Pravijo, da lahko sodiš le o stvareh, ki si jih sam doživel, ko sam stopiš v čevlje tistega, ki trpi.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice