Skip to content

Uradni začetek lokalnih volilnih opravil septembra

Namen lokalnih volitev je izvolitev članov občinskih svetov, županov in članov svetov ožjih delov občin (četrtne, krajevne in vaške skupnosti). V občinah, kjer pa prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti v občinski svet. Letos bodo redne lokalne volitve v nedeljo 18. novembra.

Začetek volilnih opravili sovpada s prvim šolskim dnem, 3. septembrom in bo trajal vse do sobote 17. novembra, ko bo veljal volilni molk. Morebitni drugi krog županjskih volitev bo izveden 2. decembra.

Potencialni kandidati pa že lahko zbirajo soglasja h kandidaturi, saj je Državna volilna komisija že pripravila in izdala obrazce za izrekanje podpore, vendar jih je moč na upravnih enotah overiti šele po 3. septembru.

Na lokalnih volitvah odločajo tudi tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji

Pri lokalnih volitvah ima vsak volilno pravico samo v svoji občini, saj gre za vezanost volilne pravice na prebivalce lokalne skupnosti. Prav tako imajo volilno pravico tudi državljani drugih držav članic EU z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Morebitne predčasne volitve v državni zbor bodo v drugi tretjini oktobra

V kolikor Slovenija niti v prvem, ne v drugem in niti v tretjem krogu volitev predsednika vlade ne bi dobila, bi to pomenilo, da bi se parlament razpustil v drugi tretjini avgusta. Kar bi pomenilo, da morajo v roku 60 dni biti razpisane predčasne volitve in po izračunih bi bile le te v drugi tretjini oktobra.

Na lokalnih volitvah občani »izberejo« svojo lokalno usodo za nadaljnje 4 leta, ter določijo “kako se bo njihova občina razvijala v prihodnosti”, zato je pomembno, da se volitev tudi udeležijo in doprinesejo svoj delež k podobi občine.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice