Naprej na vsebino

Nepoznavanje zakona nikogar ne opravičuje. – Ignorantia legis neminem excusat.

Biti del procesa na sodišču ni ravno življenjski cilj posameznika, a vendar, ko se ločuje, mu je umrl bližnji, določa preživnino, stike, ali le te spreminja, je storili kaznivo dejanje, ali ga je kdo storil zoper njega, je bili priča nekega dogodka, želi prejeti ustrezno odškodnino in še bi lahko naštevali, je pot na sodišče neizogibna. Ljudje si niti ne predstavljajo kako zadeve tam potekajo, ali je enako kot v ameriških filmih in serijah, ali potrebujejo odvetnika, ki po uličnem prepričanju računajo že za »Dober dan«. Zato je nujno imeti ob sebi odvetnika, strokovnjaka, ki razume dogajanje tam, razume premnoge latinske izraze, člene zakonov in še marsikaj drugega, ker »hudič je v podrobnostih in malem tisku«, ter z nepoznavanjem zakonov in dinamike sodnih procesov lahko iz preproste zadeve, nastane kaos, proti kateremu je gordijski vozel amater.

Dejstvo je, da so odvetniške storitve drage in da včasih človek potrebuje le usmeritev, razlago in zmore sam dalje, zato smo se v Slovencu odločili, da vam tu priskočimo na pomoč. Seveda brez ustreznega strokovnjaka to ne gre. Milka Škoberneta ste v zadnjih 19 mesecih spoznavali preko njegovih kolumen, prav tako je slovenski javnosti postal poznan kot prvi pravnomočno obsojeni sodnik, kar je njegovo življenje zaznamovalo za zmeraj.

Milko Škoberne je leta 1983 diplomiral na Pravno fakulteti v Ljubljani. V času srednje šole, študija in pred izvolitvijo v sodniški poklic je bil aktiven družbeno politični delavec v takratnih družbeno političnih organizacijah. Po študiju se je zaposlil kot pripravnik na takratnem Temeljnem sodišču v Celju, opravil pravniški državni izpit (PDI) in kratek čas opravljal delo sekretarja sodišča, nato pa je bil izvoljen za sodnika. Takrat je tudi prenehal z delom v družbenopolitičnih organizacijah.

Po osamosvojitvi Slovenije je bil zaposlen pri Okrožnem sodišču v Celju, pretežno kot sodnik na kazensko pravnem področju, okrog 20 let je bil vodja kazenskega oddelka, več kot 10 let vodja službe informatike, opravljal je tudi funkcijo podpredsednika sodišča. V tem času je opravljal vrsto odgovornih funkcij v pravosodju, bil je predsednik uprav ali v upravi več društev in klubov ter več kot 20 let predsedoval Okrajni in Občinski volilni komisiji. Nadzoroval je volitve v Evropi in izven nje, deloma preko Državne volilne komisije. Bil je pooblaščenec za sklepanje zakonskih zvez in izpeljal na stotine prelepih porok. Vse to do konca leta 2014.

V vsem tem času si je pridobil neprecenljivo znanje, predvsem v tem, kako zadeve na sodišču potekajo, katere uspejo in katere padejo. Ve, kako najbolj pravilno napisati tožbo, kdaj je možna rešitev po mirni poti, kdaj se je vredno pravdati in kdaj postopek nima smisla. Do prava poseduje maksimalno znanje in to najraje počne. Kot specialist za kazensko pravo je na lastni koži občutil zaporniški sistem in z njim povezano pravo. Z obeh strani. Zato bi težko našli večjega strokovnjaka, ki lahko zapornikom in njihovim svojcem ter družinam pomagam pri vseh vprašanjih prestajanja zaporne kazni, pravicah in dolžnostih ter pogojnem odpustu.

V času odvzema prostosti je pomagal mnogim uglednim odvetniškim in drugim družbam. Njihove zadeve je pregledoval, dopolnjeval, reševal in jim pomagal, da so dosegli želeni cilj, če ravno so sami že obupali. Sedaj nudi strankam najvišjo kakovostno obravnavo v manjših in velikih sporih preko Medicinske in pravne agencije.

Sam pravi, da »Človeku lahko vzamejo vse, ne morejo pa mu vzeti znanja in ljubezni.«. V zaporu je moč prava in države spoznal v vseh njenih pojavnih oblikah in silovitosti, ter na ta način dobil vpogled iz vseh zornih kotov na pravne zadeve. Torej, če ste se znašli v kakšnem sodnem sporu, ali potrebujete zgolj pravni nasvet, nam pišite na uredništvo@slovenec.org s pripisom Pravni nasveti, ter z vzdevkom in vsako četrto sredo v mesecu boste v Slovencu našli svoj odgovor. V kolikor pa si želite obširno pravno svetovanje lahko gospoda Škobernete kontaktirate na 00386 40 481 233, ali info@milkoskoberne.com in se z njim dogovorite za nadaljnjo pot.

Uredništvo

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice