Skip to content

Ljudski Pavliha – ko satira spregovori

Že nekaj mesecev se na Facebooku “oglaša”, s svojimi satiričnimi vzkliki oziroma foto mixi, Ljudski Pavliha; kje se je porodila ideja zanj in kako se prebija skozi medijsko svobodo izražanja, smo vprašali avtorja strani.

Od kar se je po vektorskem Corelu pojavil uporabnejši Photoshop, kakšnih dvajset let nazaj, sem odložil flomaster in za orodje humornih, satiričnih in osebno kritičnih objav, začel uporabljati slednjega. Ob vseh mogočih novicah objavljenih na lokalnem tv programu Metka, v Mariboru, je vedno bila ambicija še za ilustrirani komentar.

Kako so ljudje takrat sprejeli to, morda šaljivo uporabo njihovih fotografij postavljenih v neko drugo okolje, vsebino?

Potrebno se je bilo navaditi na otročjo užaljenost in prizadetost časti prenekaterega akterja fotosatirične objave pa zapisanega komentarja, saj je ta bila veliko bolj prepoznavna na tv ekranu kot v občasnih časniških karikaturah.

Čas me je “shoblal” in izdajatelj medija Metka, je postal po petnajstih letih kritičen, osebno angažiran v politični satiri, saj sem toliko let po osamosvojitvi, pred katero sem s kolegi izdajal slovenske domoljubne razglednice, uvidel, da stopicljamo v kompletnem razvoju na mestu ali, da se kar konkretno odmikamo od želja in ambicij osamosvojitve.

Takrat je bila ena dedinja v Združenem “listju” pa ena liberalna s figo v žepu in je bilo “enostavno” iskati pravo, svojo lastno stran izraza na desni strani političnega prostora. Dodatnih petnajst let je prineslo strank in gibanj pa list toliko, da se družbeno politični prostor komaj ne prepoznava med sabo, kaj šele, da bi ga državljani zmogli prečitati.

Lahko rečemo, da se je iz sprotnih vicov, zadeva prerodila v »hard core« humor?

Ja, ker je jj_pixmix-i postali konkretnejši, direktnejši, trdo kritični in obtožujoči. Predvsem zadnje dve leti na straneh stranke na pravi strani in na večih FB platformah. Z Ljudskim Pavliho pa je politična satira dobila avtorja in odgovornost ter politična stran, ki je zalila slovensko pomlad, tudi angažiranega volivca.

Veliko pred tem, ko sem postal vodja političnega projekta MO SLS v Mariboru, sem zelo zajedljivo in kot poznavalec mestne družbene situacije, vzel “pod miško” predvsem EPK2012 pa mestnega župana; slednji mi je še zdaj zlata jama za pixmix satiro.

Kako se kritizirani odzivajo, kako državljani sprejemajo takšno satirično kritiko?

Sama stran pa posamezne objave nimajo veliko, z imenom in priimkom, podpisanih »lajkarjev«, saj se ljudje ne želijo osebno izpostavljati pod izrazito avtorsko zgodbo, kaj šele da bi Janezu štango držali, se pa ta satira kar veliko deli pri objavah drugih, kjer pa ni avtor pripisan in stran https://www.facebook.com/ljudiha/ promovirana.

Po vprašanjih uredništva: Janez Jemec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice