Skip to content

Milko Škoberne: Dodelitev otroka po ločitvi materi, je postalo že skoraj pravilo

Jože iz Ljubljane se je razšel s svojo dolgoletno partnerko, s katero imata 8 letnega otroka. Zanj je v teh letih več ali manj skrbel on, prav tako je on tisti, ki je kupil stanovanje v katerem so živeli in je finančno največ prispeval. Trenutno je on tisti, ki otroku omogoča tisto več in otrok želi biti z njim. A so mu na CSD rekli, da mora počakati do otrokovega 12. Leta, ker takrat bo lahko sam povedal, kje bo, saj je trenutno dodeljen materi. Kaj lahko stori?

Za slovensko sodstvo ni nič nenavadnega, da se otrok dodeli materi. Še več, to je postalo že skoraj pravilo, ki pa ima, na srečo, tudi izjeme. Sodišče tako povečini presodi, da je mati primernejši roditelj, ko se zasledujejo največje koristi otroka . Kakorkoli, otrok je bil dodeljen materi bodisi s sodbo ali na osnovi sklenjene sodne poravnave. S tožbo za predodelitev otroka lahko oče zahteva, da se otrok dodeli v varstvo, vzgojo in preživljanje njemu, vendar bosta pristojni center za socialno delo in pristojno sodišče v tem primeru zagotovo preučila posledice in koristi, ki bi jih takšna dodelitev imela za otroka. Primarna je skrb za otrokov zdrav osebnostni, psihični in fizični razvoj, takšne okoliščine in pogoje upoštevajo in preučujejo pristojne institucije, vse v otrokovo največjo korist. Pri tem je manj pomembno ali je oče finančno močnejši, če mu lahko nudi več, bolj pomembno pa, da se z otrokom več ukvarja in da otrok želi biti pri njemu. Upošteva se tudi mnenje otroka, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa, kar je pri starosti osmih let seveda že možno, saj je pri tej starosti otrok povečini že zadosti star in zrel, da razume posledice svoje odločitve. V sodnih sporih glede varstva in vzgoje otrok bo sodišče k sodelovanju praviloma pritegnilo še kakšnega izvedenca, ki bo opravil pregled vse zbrane dokumentacije, se pogovoril z otrokom in obema staršema ter na osnovi vsega navedenega ter svojega strokovnega znanja in izkušenj podal svoje mnenje o tem, kdo od obeh staršev je v resnici primernejši za varstvo in vzgojo otroka. Če se bo izkazalo, da je otrokov oče primernejši za varstvo in vzgojo, bo sodišče otroka seveda dodelilo očetu, pri čemur bo izhajalo iz koristi otroka in ne iz koristi staršev. Iz sodne prakse je znano, da se pri tem upoštevajo tako dejavniki na strani vsakega starša (osebnostna urejenost vsakega od njiju, odnos starša do otroka, odnos enega in drugega do nekdanjega partnerja, dosedanje stanje, resnična in izkazana zmožnost dnevne oskrbe in skrb za otroka in podobno) kot tudi potrebe otroka (navezanost otroka na vsakega od staršev, navezanost na domače in šolsko okolje, okolje v katerem se otrok počuti sprejet in ljubljen in podobno ). Seveda pa je pri vsemu navedenemu bistveno, da starši svojih težav in morebitne privoščljivosti in maščevalnosti do nekdanjega partnerja ne rešujejo na plečih otrok.

Jože mora tako, s pomočjo odvetnika, vložiti le tožbo za predodelitev in če se bo izkazalo, da je v večjo korist otroka, da je pri njemu, potem se bo to tudi zgodilo (op.uredništva).

Milko Škoberne

V kolikor vas zanimajo še podrobnosti, oziroma bi želeli še bolj podroben posvet, se lahko na termin naročite na:040 481 233, ali info@milkoskoberne.com.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice