Skip to content

Nekdanji Šrotov zaveznik Zidanšek napovedal kandidaturo za župana

Kot kaže, bodo lokalne volitve letos v Celju bistveno bolj zanimive, kot so bile zadnjih 20 let. Svojo kandidaturo za župana je namreč včeraj napovedal dolgoletni zaveznik aktualnega župana Bojana Šrota, to je predsednik mestnega odbora Slovenske ljudske stranke Marko Zidanšek.

Potem ko je skoraj 20 let celjsko občinsko politiko vodil župan Bojan Šrot s podporo SLS in še nekaterih drugih strank, se je politična zaveza začela vidno krhati po izstopu Šrota iz SLS leta 2016. Če smo bili pred tem navajeni, da so bili županovi predlogi usklajeni s politično koalicijo v celjskem mestnem svetu, v katerem ima SLS največ svetnikov, že pred samimi sejami, se je v zadnjih dveh letih večkrat zgodilo, da mestni svet na sami seji ni podprl županovih predlogov.

Javne ceste naj bodo v javnem upravljanju

Kot je na novinarski konferenci ob Šmartinskem jezeru povedal Zidanšek, ki je sicer državni svetnik, pooblaščenec župana in direktor družbe Simbio, se je odločil za kandidaturo, ker želi uresničiti svojo vizijo, kako bo Celje postalo najprivlačnejše mesto za bivanje v državi, poleg tega pa ima preprosto drugačne prioritete kot obstoječi župan. Glede na to, da so bile te njune prioritete zadnji skoraj dve desetletji enake, je na vprašanje, v čem se sploh razlikuje od Šrota, Zidanšek odgovoril, da celjski mestni odbor SLS zastopa stališče, da mora vzdrževanje javnih cest v občini ostati v javnem upravljanju, kar je v nasprotju z županovo idejo o t. i. javno-zasebnem partnerstvu, s katerim Zidanšek, kot navaja, nima dobrih izkušenj.

Bolje jezero kot viseči most

Poleg tega je prioriteta župana na področju turizma viseči most, Zidanšek pa si je med glavnimi nalogami, če bo seveda izvoljen, zadal očiščenje Šmartinskega jezera in ureditev njegove plaže in okolice, da bodo v njem lahko poiskali brezplačno osvežitev občani Celja, z razvojem infrastrukture ob njem pa tudi turisti. Razhajali smo se tudi še v drugih točkah, kot je na primer bil predlog dviga nadomestila za stavbno zemljišče, ki so mu v SLS nasprotovali, saj bi v primeru sprejetja predloga bili občani dodatno obdavčeni, trgovski centri pa deloma razbremenjeni.

Drugi krog?

Verjetno pa to še ne bo dovolj, kar bi prepričalo celjske volilce, da bi glas namenili novemu kandidatu za župana, ki je tako kot tretji napovedal kandidaturo v Celju. Kot je znano, bo ponovno kandidiral celjski župan Bojan Šrot in še en obraz s celjske občine, to je nekdanji prvi finančnik na Mestni občini Celje Sandi Sendelbah. Slednji je bil do velike reorganizacije na občini vodja oddelka, lani pa so oddelek ukinili in Sendelbaha (zaradi spora z županom) premestili na delo podsekretarja v službi na notranjo revizijo. Sendelbah je ustanovil svojo listo Odprto Celje.

Druge stranke še niso javno predstavile kandidatov, pričakovati pa je prepoznavna imena, ki znajo narediti letošnje volitve v Celju zelo zanimive, zato niso redki, ki napovedujejo drugi krog.

Marko Zidanšek je svojo kandidaturo za celjskega župana naznanil ob Šmartinskem jezeru v družbi podžupanje mag. Darje Turk ter znanega celjskega podjetnika Petra Piška.

Z gospodarskim razcvetom do najprivlačnejšega mesta za bivanje

In s čim bo Marko Zidanšek in stranka SLS skušala prepričati volivce, da so prava izbira? »Z našo vizijo razvoja občine.  Celje mora postati najprivlačnejše mesto za bivanje. Če želimo občino blaginje za vse meščanke in meščane, potem moramo ustvarjati nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Tako bo mesto privlačno za mlade, ki se bodo lahko zaposlovali v poklicih, ki ustrezajo njihovi izobrazbi, v mestu pa bodo videli svetlo prihodnost zase in za svoje družine. Na drugi strani pa bomo z gospodarskim zagonom napolnili občinsko blagajno, da bo v njej dovolj sredstev za ostale socialne, družbene, komunalne in druge potrebe,« je poudaril mag. Marko Zidanšek na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri sta se mu pridružila podžupanja mag. Darja Turk ter podjetnik in občinski svetnik Peter Pišek.

Navajeni hitrejšega tempa razvoja

Dodal je, da Celje nujno potrebuje sprejetje občinskega prostorskega načrta, na katerega se čaka že 15 let. To je predpogoj, da bo knežje mesto dejansko izkoristilo svojo geostrateško lego in podjetniško tradicijo. »V SLS smo navajeni hitrega tempa, ki smo ga tudi sami diktirali. SLS ima v Celju močno tradicijo, saj imamo v 33-članskem mestnem svetu kar 9 svetnikov, aktualni župan pa je bil do predlani tudi član naše stranke. V zadnjih skoraj 20 letih je bilo veliko postorjenega, tako na področju ekologije kot šol, vrtcev, protipoplavnih ukrepov, obnove mestnega jedra itd. V preteklih letih smo dokazali, da smo ekipa, vredna zaupanja, res pa je, da si sedaj želimo močnejšega tempa. In zato potrebujemo odločevalca, ki bo uresničil vizijo SLS v Celju, in to je, da bo Celje najprivlačnejše mesto za bivanje v Sloveniji,« je poudaril Zidanšek.

Med njegovimi načrti so tudi ureditev plaže na Šmartinskem jezeru in čiščenje jezera, dokončanje severne vezne ceste, ureditev prostora za vsa celjska kulturna društva, postavitev 5D-kina za predstavitev bogate celjske zgodovine, ureditev kolesarskih navezav tudi znotraj mesta itd.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice