Skip to content

Očistimo Sloveniji – ŠE ZADNJIČ!

Društvo Ekologi brez meja po dveh zelo uspešnih akcijah Očistimo Slovenijo 15. septembra letos tretjič in zadnjič organizirajo nacionalno prostovoljsko okoljsko akcijo, pod geslom ŠE ZADNJIČ! Tokrat bo akcija organizirana v okviru največjega okoljskega projekta v zgodovini človeštva, World Cleanup Day 2018, ki bo na isti dan potekal kar v 150 državah.

Ekologi brez meja so se akcije lotili, ker želijo:

  • na dan akcije očistiti čim več divjih odlagališč in Sloveniji omogočiti, da ponovno »zadiha«;
  • na vseh ravneh (nacionalno in regionalno) poskrbeti za ozaveščanje o trajnostnem življenju ter še posebej preventivi smetenja;
  • aktivno ozaveščati o štirih ključnih področjih delovanja društva: zero waste filozofiji, pomenu ponovne uporabe izdelkov in njihovih surovin, preprečevanju smetenja ter zmanjševanju količin zavržene hrane;
  • navdušiti vse Slovence, da poslanstvo skrbnega ravnanja do okolja ter odnosa do njega prenašajo med svoje družine, prijatelje, znance, poslovna partnerje itd. ter s svojim zgledom navdihujejo vse generacije, ki jim sledijo in
  • poleg čiščenja razpršenih odpadkov in divjih odlagališč, na dan akcije poudariti pomen očiščenja voda in obale ter drugih aktivnostih za splošno dobro (popravljanje ograj, klopi v parkih, pleskanje otroških igral itd.).

Geslo »Še zadnjič« simbolizira zavezo in začetek boljšega ravnanja z okoljem, ki bo omogočil, da čistilne akcije v takšni obliki ne bodo več potrebne. Veliko bolj kot zgolj čiščenje v čistilnih akcijah enkrat ali dvakrat letno je po mnenju Ekologov brez meja pomembno, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, ter da se začne zmanjševati njihova količina.

Nujno je spremeniti mišljenje ljudi

Ekologi brez meja bodo z različnimi aktivnostmi pred akcijo se trudili doseči preskok v mišljenju ljudi. Poudarek bo na aktivnostih, ki bodo prispevale k  spremembi v mišljenju ljudi. Posledično pa naj ne bi več prihajalo do smetenja, divjih odlagališč in drugih oblik okoljskega kriminala, dolgoročno pa bi dosegli tudi pametnejšo potrošnjo, zmanjšanje količine zavržene hrane in posledično manj nastalih odpadkov.

V mesecih pred akcijo bodo na Portalu pozitivnih praks in z uporabnimi nasveti na svoji spletni strani ozaveščali in ozaveščajo posameznike o pravilnem ravnanju z okoljem in dobrih okoljskih praksah.

K sodelovanju povabili tudi občine

Ekologi brez meja so  k projektu povabili vse slovenske občine, z namenom, da v občinah, kjer ni potrebe po čistilni akciji, skupnost kljub temu na ta dan naredi kaj za obče dobro – se na primer loti urejanja zelenic in športnih igrišč, učnih poti, pleskanja otroških igral, popravljanja klopi v parku itd.

Nekatere občine so se vabilu odzvale in bodo septembra skrbeli za izboljšale življenje občanov.

Občina Vodice bo 15. septembra izvedla čiščenje melioracijskih kanalov in vodotokov, odstranjevanje zelenega odreza, urejanje nabrežin, urejanje igrišč, igral in športnih površin ter organizacija občinske tržnice za spodbujanje lokalnih ponudnikov.

Občina Gorenja vas – Poljane se je med drugim odločila za organizacijo dneva odprtih vrat na čistilni napravi Gorenja vas.

Ljubljana bo za vsakega vrtčevskega in osnovnošolskega otroka v občini, ki bo sodeloval pri akciji, zagotovila zaščitne rokavice in vreče za smeti, zasadili bodo nov drevored, v sodelovanju s podjetjem Belinka, ki bo doniralo barvo, pa bodo prebarvali dotrajane klopi in ograje v četrtni skupnostni Črnuče.

Organizacijska ekipa vabi k sodelovanju popisovalce divjih odlagališč

Eden izmed mnogih ciljev letošnje akcije je posodobitev registra divjih odlagališč, ki je kot prvi in edini vseslovenski Register divjih odlagališč nastal med prvo akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Letos bo register posodobljen in dopolnjen s stanjem ob vodotokih ter s poudarkom na smetenju. V osmih letih je bila očiščena tretjina vseh odlagališč, a v naravi še vedno ostaja več kot 230.000 m3 odpadkov (92 olimpijskih bazenov, 77 velikih dvoran postojnske jame, 19 trboveljskih dimnikov). Večino teh odpadkov (41 %) predstavljajo gradbeni odpadki.

Ker so v povprečju podatki o divjih odlagališčih stari šest let, se je stanje marsikje spremenilo, zato je nujna posodobitev registra. Ekipa Očistimo Slovenijo zato v svoje vrste vabi vse ljudi z raziskovalno žilico in željo po pozitivnih spremembah, da se pridružijo ekipi popisovalcev in tako pripomorejo, da bodo podatki v registru čim prej aktualni, da bo akcija 15. septembra lahko potekala čimbolj učinkovito in nemoteno.

Centralna organizacijska ekipa prostovoljcev vabi k sodelovanju tudi koordinatorje

Če vam je sama ideja Ekolgov brez meja blizu in bi želeli tudi sami pomagati, vabijo k sodelovanju tudi vse aktivne posameznike, ki bi želeli kot občinski koordinatorji povezati soobčane na dan akcije. Na njihovi spletni strani v iskalniku poiščete svojo občino in preverite, ali se je že kakšen prostovoljec javil za koordinatorja. In če se še ni, ste lahko vi tisti, ki boste prevzameli pobudo in se pridružite akciji kot občinski koordinator. Zadolženi boste za komunikacijo z lokalnimi partnerji in prostovoljci v svoji občini ter usklajevanje s centralno organizacijsko ekipo. Če bi za vašo občino to funkcijo radi prevzeli vi, se javite na lokalno@ocistimo.si. Če v vaši občini že nekdo koordinira lokalno organizacijo, vabljeni, da se mu javite in s svojimi idejami in aktivnim delom pomagate pri izvedbi akcije v vaši občini.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice