Skip to content

Primož Jelševar: Podjetnost mora biti v družbi sprejeta kot pozitivna vrednota

Vlada Marjana Šarca je že zavihala rokave svojih novih srajc, še vedno pa ni najbolj jasno, kaj bo z grožnjami Levice, ki bi kapital podjetij dodatno obdavčila. Šarec sicer pravi, da bo deloval v korist gospodarstvenikov in zatrjuje, da je iz nastale situacije želel narediti najboljše za državljane in da verjame, da bodo delovali dobro, a hkrati pozablja, kaj so v koalicijski pogodbi zapisali. Tega pa niso pozabili podjetniki, saj bo z uvedbo novih obdavčitev marsikateri podjetnik primoran, ali svoje podjetje zapreti, ali odpuščati, ali seliti podjetje v tujino. Fama, da je gospodarska rast vse višja je ustvarila pri neukih politikih apetite in želijo deliti nekaj kar dejansko ne obstaja.

Peticija Za podjetno Slovenijo

Klub slovenskih podjetnikov – GIZ je v upanju, da se norija Levice konča odprl peticijo Za podjetno Slovenijo. Podjetniki se sprašujejo, če so v Sloveniji še sploh zaželeni, cenjeni in če je v Sloveniji odgovorno in uspešno podjetništvo še sploh cenjeno. Opozarjajo na to, da so uspešni podjetniki s pravimi moralnimi vrednotami osebe otrokom za zgled tako kot vrhunski športniki. Hkrati pa izpostavljajo, da so ravni uspešni podjetniki ambasadorji naše dežele. Med drugim se tudi sprašujejo, če si v Sloveniji ne želimo vrhunski inovatorjev, ki ustvarjajo izdelke z visoko dodano vrednostjo, ob tem pa seveda tudi podjetja, ki bodo v prihodnosti ustvarjala visoke dobičke, nova delovna mesta, razvoj in s tem dobrobit družbe in države?

Ivo Boscarol: »Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!«

Po dogodkih v zadnjih dneh niso prepričani, da živijo v državi, ki bi jim omogočila, da so uspešni podjetniki. Menijo, da so se številni politiki zelo medlo odzivali zoper stigmatizacijo podjetnikov in podjetništva. Neposredno pa so na ta način še poglobili zmotno prepričanje ljudi, da so podjetniki le tajkuni in besede Iva Boscarola: »Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!« postajajo vse bolj resnične.

SLS in SDS podprla podjetnike

Jelševar: Blaginja državljanov odvisna od tega, ali podjetnost v družbi sprejeta kot pozitivna vrednota.

Tako SLS, kot SDS že od podpisa koalicijske pogodbe opozarjata na to, da socialistična miselnost in podpora manjšinske vlade Slovenijo ne vodi v pravo smer. Primož Jelševar, v.d. predsednika SLS meni: »Podjetnost je kompetenca, ki je povezana z vsemi področji življenja – od izobraževanja, osebnega razvoja, ali aktivne participacije na kulturnem, športnem ali socialnem področju. Blaginja državljanov je tako neposredno odvisna od tega, ali podjetnost v družbi sprejeta kot pozitivna vrednota, ali pa se zaradi družbenopolitičnih vzgibov stigmatizira in relativizira. Kriminaliziranje upravljanja z zasebno lastnino in podjetniške misli ni le nevarno za ekonomsko stabilnost in blaginjo ljudi v državi, ampak posega tudi v človekove pravice, ki jih imamo državljanke in državljani Republike Slovenije zagotovljene z Ustavo RS. Naše vrednote moramo zaščititi tudi podjetniki sami in s prstom pokazati na tiste (tudi znotraj lastnih vrst), ki s svojimi dejanji rušijo ugled podjetništva in s tem omogočajo, da vrednote kot so podjetnost, delo in poštenost relativizirajo in izginjajo iz našega vrednostnega sistema.«.

Peticijo je podpisalo že 1830 podjetij in 5385 državljanov. Le skupaj in složno lahko ustvarimo lepo prihodnost, Slovenijo – deželo podjetnih in srečnih ljudi, kjer je trud cenjen, uspeh spoštovan, ustvarjalnost spodbujena, prave vrednote pa osnove delovanja. Jelševar zato poziva vse državljane in državljanke, ki še verjamejo, da je podjetništvo vrednota in upajo, da skupaj zmoremo doseči blaginjo, naj podpišejo peticijo in naredijo prvi korak k stanoviti Sloveniji.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice