Skip to content

Zakaj se evropska centralna banka želi znebiti gotovine?

Centralne banke vse bolj razmišljajo o ukinitvi kovancev in bankovcev. Zakaj želijo preklopiti na načine elektronskega ali brezgotovinskega plačevanja in kako želijo to doseči?

Problem »gotovine« je zadnje čase osrednja tema tudi evropske centralne banke (ECB). Osredotočenje ECB: Kako ukiniti gotovinsko plačevanje? Namesto gotovinskega želijo v prihodnosti narediti privlačnejše elektronsko plačevanje. Ampak zakaj?

Predpostavke ECB so naslednje:

  1. Denar škodi okolju

Nova študija Nizozemske centralne banke je pokazala, da gotovinska plačila škodujejo okolju. Razlog: gotovinska plačila sproščajo več škodljivih plinov, kot plačila z bančnimi karticami.

V skladu s tem plačilna kartica proizvede 21 odstotkov manj CO2, kot gotovinska transakcija. Ključni dejavnik so bančni avtomati oziroma bankomati. Če se število bankomatov zmanjša za 25 odstotkov, se bodo skupne emisije CO2 zmanjšale za osem odstotkov.

Celoten prehod na brezgotovinska plačila bi privedel celo do 20-odstotno manj emisij CO2. Hkrati pa avtorji študije poudarjajo, da se delež skupnih emisij CO2 zmanjšuje.

  1. Manj kriminala

Odprava gotovine bi lahko povzročila znaten upad kriminala. »Ropanje« bank in podjetij bi se tako zmanjšalo, ker preprosto ne bi bilo več vredno. Tudi izsiljevalci in drugi kriminalci bi morali premisliti o svojem poslovnem modelu.

  1. Manj nezakonitega dela

Nezakonito delo ali »delo na črno« bi bilo znatno težje, saj bi podjetja morala upravičiti vsak prenos sredstev. To bi povečalo tudi davčne prihodke države. Zaposleni bi imeli koristi od prispevkov za socialno varnost in boljšega zavarovalnega kritja.

Kaj pa je negativna stran ukinitve gotovinskega poslovanja?

Država bi lahko sledila vsaki transakciji, vsakega državljana do zadnje podrobnosti. S tem bi postal državljan še bolj »pregleden«. Primer kriptovalute Bitcoin, ki želi centralnim organom s svojo anonimnostjo prav to preprečiti pa kaže, da bi z ukinitvijo gotovine kibernetski kriminal lahko postal večji problem.

Da bi pospešili prehod na elektronske načine plačevanja, bi lahko na primer razvrednotili denar proti bančnemu saldu in ga naredili bolj neprivlačnega, pravi Citigroupov glavni ekonomist Willem Buiter.

Nekdanji ameriški finančni sekretar Larry Summers gre še korak dlje. Takoj se želi znebiti gotovine. Torej se nihče ne bi mogel izogniti negativnim obrestnim meram, če bi ključne obrestne mere centralnih bank spet padle v minus. Summers je eden najbolj radikalnih nasprotnikov gotovine.

Negativne obresti in gotovinske premije

Kot pravi Katrin Assenmacher, vodja analize denarne politike pri ECB, in svetovalec Mednarodnega denarnega sklada Signe Krogstrup, srednjeročno ni mogoče ukiniti gotovine. Odvisnost od gotovine je še vedno previsoka. Obe sta mnenja, da je možno samo postopno razvrednotenje gotovine in sicer z negativno obrestno mero.

Glavni ekonomist družbe Citigroup predlaga tudi razveljavitev gotovine po negativnih obrestnih merah glede na stanje bank. Potrošniki lahko nato uporabijo dnevni menjalni tečaj, s katerim primerjajo vrednost denarnih sredstev z vrednostjo bančnega stanja.

Gotovinske in elektronske cene na izdelkih

Švedi menijo, da bi morali trgovci zaračunavati višje cene za plačilo z gotovino. Da bi elektronsko plačilo postalo privlačnejše, bi morali svoje izdelke označiti tudi s cenami v elektronski valuti, ki pa bi bile nižje od gotovinskih. Poleg tega so mnenja, da denarna sredstva (gotovina) ne bi smela več veljati za zakonito plačilno sredstvo.

Ker bi obstajali različni konkurenčni ponudniki elektronskega denarja, se pri plačilnih transakcijah verjetno ne bi zgodilo močno povečanje pristojbin, tudi s popolno odstranitvijo gotovine ne.

Stefan Ingves, vodja Švedske centralne banke, sicer vidi popolno ukinitev gotovine, vendar ostaja kritičen. Še posebej v težkih časih je to stabilen plačilni sistem, pravi. Kot opozorilo; Švedska je vodilna na področju brezgotovinskih plačil.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice