Naprej na vsebino

[Video intervju] Primož Jelševar: Oče me je naučil, da moram poslušati vse, odločati pa moram sam.

Za Primoža Jelševarja težko rečeš kaj je na prvem mestu: glasbenik, humanitarec, podjetnik ali politik. Avtor te oddaje ga poznam že vrsto let in prvo kar mi pade na misel o njem, je humanitarnost. Spomnim se s kakšnim žarom mi je pred več kot desetimi leti predstavil humanitarni projekt Manj svečk za manj grobov. Takrat sem bil urednik na lokalni televiziji ETV in za svoj projekt so potrebovali tudi medijsko podporo. Seveda so jo tudi takoj dobili. Humanitarna in tudi ekološka akcija, ki se izvaja vsako leto okrog praznikov vseh svetih je postala vseslovenska. V desetih letih so prek nje pomagali mnogim družinam in jim tako olajšali življenje ter tudi mnogim zdravstvenim ali socialnim ustanovam. Primož se aktivno vključuje tudi v druge humanitarne projekte, nazadnje je bil udeleženec 8. zasavskega humanitarnega teka. Humanitarnost, glasba in tudi politika zagotovo izvirajo iz njegove družine.

Živel in odraščal je v družini mame učiteljice in očeta podjetnika, glasbenika, športnika in politika skupaj še z bratom in dvema sestrama. V oddaji se spominja, kako lepo je bilo in je še vedno, ko se zberejo ob cerkvenih praznikih. Oče ga je popeljal tudi v svet glasbe, najprej je vzljubil harmoniko, danes pogosto udarja po bobnih v različnih glasbenih skupinah. Ponosen je, da ne oče in ne mati nista nikoli bila del nekdanje partije in da je bil njegov oče Slavko med ustanovitelji Slovenske kmečke zveze in Slovenske ljudske stranke. Oba s Primožem, ki sta v družini nekoliko aktivnejša politika, sta stranki ostala zvesta vse do danes. Primož je bil pol leta po odstopu Marka Zidanška celo njen predsednik, v Zagorju pa je stranko na zadnjih lokalnih volitvah popeljal do največjega uspeha doslej, saj imajo kar štiri svetnike. Seveda je še vedno daleč najuspešnejša na volitvah županova stranka, ki ima več kot polovico vseh svetnikov.

Primož ima do dela zagorskega župana in podpredsednika Državnega sveta Matjaža Švagana veliko pohvalnih besed. V oddaji je povedal, da je vsa ta leta dober župan, da pa vseeno kdaj potrebuje tudi kakšen nasvet ali predlog. SLS je tista v tokratnem občinskem svetu, ki pri tem prednjači. Zadnje čase so najbolj aktivni pri slabem poslovanju zasavskega Centra za ravnanje z odpadki, ki je v preteklih letih pridelal veliko izgub, ki se sedaj odražajo v visoki ceni njihovih storitev, kar občutijo občani.

V drugem delu se je dotaknil tudi prijaznosti ali neprijaznosti države do podjetnikov in tudi do nerazumne in zbirokratizirane zakonodaje, ki podjetnikom greni življenje. Veliko težavo, da gospodarstvo težko pride do kvalificiranih delavcev, vidi v slabem izobraževalnem sistemu. Tako kot mnogi drugi politiki na desni sredini vidi velik problem v nezakonitem prehajanju naše meje. Po njegovem je treba našo mejo s Hrvaško popolnoma zapreti in zavarovati in tako preprečiti nelegalne prehode. Ob koncu je spregovoril tudi o bližajočih se evropskih volitvah, kjer je njegova izbira Franc Bogovič. Predvsem zaradi njegovega preteklega uspešnega dela na projektu Pametnih vasi.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice